Vytvorila ho reklamná agentúra.

Firma Check Point, ktorá sa špecializuje na kybernetickú bezpečnosť, upozornila na nový malvér s názvom HummingBad. Ten infikuje zariadenia so systémom Android a podľa údajov bezpečnostnej spoločnosti sa aktuálne nachádza vo viac ako 10 miliónoch zariadení.

Check Point objavil existenciu malvéru HummingBad vo februári tohto roka, odvtedy ho sleduje. Škodlivý kód prekvapí najmä tým, že ho vyvinula reklamná agentúra Yingmob, ktorá sa inak venuje legitímnemu biznisu. Jej centrála je v Pekingu.

Yingmob vyvíja viacero nástrojov, ktoré slúžia na sledovanie reklamy a jej analýzu. Malvér HummingBad teda nezapadá do jej portfólia, aspoň na prvý pohľad. Úlohou škodlivého kódu je generovať nežiadanú reklamu, čo spoločnosti prináša výnosy vo výške až 300 tisíc dolárov mesačne. HummingBad automaticky kliká na reklamné bannery a sťahuje nežiadané aplikácie.

Najviac infikovaných zariadení sa nachádza v Číne a Indii. V rámci európskych krajín je malvér rozšírený v Rusku, Ukrajine a Rumunsku. Čo sa jednotlivých verzií Androidu týka, polovica infikovaných zariadení využíva KitKat, 40% má Jelly Bean. 1% infikovaných zariadení je so systémom Android 6.0.

Check Point vo svojej správe nedefinuje, ako sa malvér šíri. Dodržujte teda klasické bezpečnostné rady – aplikácie si inštalujte iba z obchodu Google Play a ideálne od overených vývojárov (aplikácie majú veľa stiahnutí, kladné hodnotenie a vývojár má v portfóliu viacero kladne hodnotených appiek). Pri prezeraní internetu si dávajte pozor, kam klikáte. Platí to najmä pre neznáme webové stránky.

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

Android ohrozuje ďalší malvér. Godless napadol viac ako 850 tisíc zariadení

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit