Kúpiť si dron v dnešnej dobe je jednoduchšie ako kedykoľvek predtým, avšak samotné lietanie s ním má svoje úskalia. Pripravili sme pre vás 10 základných tipov pre bezpečné lietanie.

Manuál

Na internete je dostupný veľký počet videí, vďaka ktorým sa dozviete, čo všetko dron, ktorý ste si kúpili dokáže, no napriek tomu sú veci, ktoré sa v nich nedozviete. Práve preto je určite najlepším prvým krokom dôkladné preštudovanie manuálu k vášmu novému dronu. Dozviete sa v ňom napríklad aj to, akým spôsobom sa dajú núdzovo vypnúť motory v prípade, že sa dostanete do krízovej situácie a jediným bezpečným  východiskom je rýchle vypnutie motorov aj za cenu, že dron spadne. Vždy je lepšie ak spadne dron za pár stoviek, ako by v prípade kolízie spôsobil škody oveľa väčšieho rozsahu

Batérie

Kvalitná starostlivosť o batérie je základ k tomu, aby ste si lietanie s vašim dronom užili plnohodnotne. Týka sa to najmä ich nabíjania a skladovania. Vzhľadom na to, že batérie používané v dronoch sú lítiovo-polymérové batérie, v stave ich úplného nabitia a vybitia v nich prebiehajú chemické procesy, ktoré prispievajú k ich opotrebeniu, je ideálne, keď sa v úplne nabitom alebo vybitom stave nachádzajú čo najkratšiu dobu. Preto je vhodné v čase, keď viete že nebudete s dronom lietať, uchovávať ich v nabité len na približne 50 %. Pri takomto stave nabitia v nich spomínané reakcie prebiehajú minimálne a dochádza k ich najmenšiemu opotrebovaniu. Mnohé batérie do dnešných moderných dronov majú v sebe zahrnutú funkciu automatického vybita na toto “skladovacie” napätie po niekoľkých dňoch nepoužívania. Spravidla je toto obdobie nastavené na 10 dní, čo nepovažujeme za najšťastnejšie. Niektoré drony umožňujú túto dobu skrátiť aj na jeden deň (napríklad Mavic pro 1. gen). Jeden z najnovších modelov, DJI Mavic Mini však takúto funkciu nemá, a preto jediným spôsobom ako batérie na toto skladovacie napätie vybiť, je lietanie s ním. Prípadne to môžete urobiť spôsobom, že z neho demontujete vrtule a necháte ho chvíľu zapnutý a počkáte, kým sa batéria v ňom vybije. Takýmto spôsobom môžete vybíjať batérie aj v dronoch, ktoré majú spomínanú dobu automatického vybitia nastavenú fixne na 10 dní (napr. Mavic 2).

V súvislosti s batériami je potrebné spomenúť, že majú aj svoju prevádzkovú teplotu. V prípade, že lietate v zime, je vhodné, aby ste batérie pred letom zahriali buď v aute, alebo aspoň tak, že ich budete mať napríklad vo vreckách v zimnej bunde.

Homepoint

Jedným zo základných bodov predletovej prípravy je správne zapísanie tzv. Homepointu po načítaní dostatočného počtu GPS satelitov. Slúži hlavne v prípade, keď váš dron stratí spojenie s ovládačom a iniciuje návrat na miesto vzletu. V prípade, že tento homepoint nie je načítaný, môže sa stať, že vám váš dron jednoducho uletí.

Kalibrácia kompasu

Ďalší bod súvisiaci s predletovou prípravou je kalibrácia kompasu na drone. Váš dron vás k nej buď vyzve automaticky, alebo v prípade keď sa tak nestane, odporúčame ju vykonať minimálne pred prvým letom, ak lietate na inom mieste, ako ste lietali naposledy. Je to veľmi dobrá prevencia pred prípadnými nečakanými situáciami, kedy dron stratí pojem o svojej orientácii.

SD karta

Môže sa to zdať ako samozrejmosť, ale verte, že každému sa môže prihodiť situácia, kedy prídete na pekné miesto, kde chcete lietať a zistíte, že SD kartu ste zabudli doma v čítačke. Preto je vhodné mať vždy s dronom zbalenú aj jednu rezervnú SD kartu presne pre takéto situácie, aby sa vám práve toto nestalo.

Ovládač

Nič nenahnevá viac ako moment, keď sa chystáte lietať, máte nabité batérie, svetlo je nádherné a vy v tom momente zistíte, že ovládač k vášmu dronu je vybitý. Preto vždy, keď nabíjate batérie, pripojte na nabíjačku aj samotný ovládač. Táto zásada vám pomôže vyhnúť sa práve týmto nepríjemným situáciám.

Vrtule

Čo sa týka vrtúľ na drony, často sa stretávame s otázkami ohľadom alternatív v podobe rôznych modelov vrtúľ. Či už modely sľubujúce dlhší čas letu, nižšiu hlučnosť alebo exotické modely v podobe napríklad troj-listých vrtúľ na Mavic a podobne. Rozhodne odporúčame ponechať na vašich dronoch vrtule, ktoré k nim dodáva výrobca. Nesprávnou voľbou môžete spôsobiť väčšie namáhanie motorov, ktoré môže za určitých okolností spôsobiť aj pád dronu. Určite by sa vyhnite experimentom s rôznymi lacnými náhradami z čínskych e-shopov. V prípade, že chcete skutočne experimentovať, zvoľte kvalitné alternatívy napríklad od výrobcu Master air screw.

Ak sa vám vrtule poškodia pri kolízii, rozhodne neodporúčame s takto poškodenými vrtuľami ďalej lietať. Zažili sme už aj experimenty s lepením vrtúľ. Riskovať pre pár ušetrených eur niekoľko násobne drahší dron nie je správne rozhodnutie.

Lietanie v zime

Zimná príroda je veľkým lákadlom pre pilotov dronov a poskytuje možnosť získať veľmi pekné zábery. Je však potrebné mať na pamäti, že ako aj batérie, ktoré potrebujú mať svoju prevádzkovú teplotu, zima negatívne ovplyvňuje aj letové vlastnosti. V prípade teplôt blížiacich sa bodu mrazu a veľkej vlhkosti je veľmi pravdepodobné, že sa počas letu bude na vrtuľách tvoriť námraza. To má za následok zhoršenie ich vlastností v podobe nižšieho vztlaku. Motory dronu v tomto prípade automaticky zvyšujú otáčky, aby ho udržali vo vzduchu. S týmto súvisí aj zvýšená záťaž na batérie. Domino efekt pokračuje tým, že pri týchto vyšších otáčkach sa začne tvoriť ešte väčšia námraza a tento efekt môže vyústiť až do bodu, kedy sa dron nedokáže udržať vo vzduchu a spadne.

Senzory

Senzory, ktorými sú moderné drony vybavené, dokážu v mnohých prípadoch uľahčiť lietanie, no nie sú 100 % zárukou bezpečného lietania. Nemusia napríklad rozoznať malé prekážky, ako sú napríklad drôty elektrického vedenia alebo tenké konáre stromov. Preto je dôležité lietať stále len tak, že svoj dron priamo vidíte. Sú situácie, kedy sú senzory skôr na obtiaž, prípadne môžu spôsobiť nepríjemnosti. Stáva sa, že pri lete priamo proti slnku sú senzory “oslepené” a môžu zabraňovať priamemu letu vpred. Ultrazvukové výškové senzory nad vodou môžu rovnako chybne vyhodnocovať výšku dronu.

Lietanie v interiéroch

V prípade lietania v interiéroch sa môže stať, že dron nenačíta dostatok GPS satelitov pre svoju stabilizáciu v priestore. V takýchto prípadoch je vhodné tieto senzory vypnúť a lietať bez ich pomoci. Vyžaduje si to však maximálnu koncentráciu.

V našom seriáli o lietaní s dronom ďalej pokračujeme.

Autor:

Radovan Leitman
Creative Visuals, s.r.o., www.creativevisuals.sk

Pozrite si aj predchádzajúce časti

Pravidlá lietania s dronmi na Slovensku (VIDEO)

Drony a ich využitie pre fotografiu a video

 

Značky: