Aj my sme si prešli povinnou školskou dochádzkou, prelúskali sme sa cez stredné školy či gymnáziá a promovali na vysokých školách. Zažili sme aj éru písacích strojov, hodiniek s kalkulačkou, skrývanie ťahákov na všemožných dômyselných miestach. Doba však pokročila. Naši redaktori vybrali dva užitočné gadgety, ktoré by mohli školákom dobre poslúžiť.

ONDREJ

Prekladač Langie LT52

Toto je krásne zariadenie, primárne na preklad z jedného jazyka do druhého, a to vo väčšine prípadov z hovorenej reči. Teda stlačíte tlačidlo, hovoríte a protistrana počuje už preložený text. A so slovenčinou nemá žiadny problém, plne ju podporuje. Ale treba na to pripojenie na internet, inak je to pri cestách do zahraničia výborná pomôcka. Ale je tu aj ďalšia skvelá funkcia a tou je možnosť výuky cudzích jazykov. Vyskúšal som si to na angličtinu a funguje to skvele. Máte rodeného hovorcu so sebou a môžete s ním komunikovať. A môžete tak urobiť aj pre iné svetové jazyky.

Cena: 359 €

Notebooková powerbanka Viking Smartech

Energie nie je nikdy dosť a keď vám dôjde počas vyučovania, môže to byť obmedzujúce. Áno, powerbánk je na slovenskom trhu veľa, ale určené sú pre mobilné zariadenia, primárne pre smartfóny. Len v škole sa celkom hodí pri písaní poznámok notebook a ten nabiť bez elektrickej zásuvky, to už je iná výzva. My používame powerbanku Viking Smartech a tá si s tým poradí. Má neuveriteľnú kapacitu 40 000 mAh, 3 USB výstupy s podporou rýchleho nabíjania QC3, jeden z nich je USB C a je dimenzovaný na nabíjanie Macbooku. Okrem toho je tu výstup na koncovky pre rôzne typy notebookov, pričom si môžete voliť aj veľkosť výstupného napätia. Veľmi šikovná vec, maximálny výstupný prúd 4,7 A.

Cena: 132 €

FERO

Kľúč SanDisk Ultra Dual 128GB OTG

Potrebujete svojmu spolužiakovi dať rýchlo nejaký väčší súbor? Alebo vám dochádza práve miesto na smartfóne a vy potrebujete fotiť tabuľu, či si nahrávať video z komplikovanej prednášky? Nuž, tu sa vám bude hodiť USB kľúč s duálnou koncovkou. Napríklad miniatúrny Sandisk Ultra Dual OTG ponúka kombináciu USB/Micro USB alebo USB/USB C, takže kedykoľvek si ho môžete pripojiť k smartfónu, uložiť do neho čo potrebujete a dať ho do ruky spolužiakovi. Kto by sa namáhal s posielaním niekoľko GB súborov cez Wi-Fi či nedajbože cez Bluetooth. Ľahko ho pri tom kedykoľvek pripojíte k počítaču a s dnešnými kapacitami už často zastúpi aj externý disk.

Cena: 34 € za 128 GB verziu

Fakt lacný Wi-Fi router na internát

Nastupujete práve na vysokú školu a ubytovávate sa na internáte? Nuž, ethernetová prípojka na izbe bude, takže notebook si do nej (dnes už len možno) zapojíte, ale čo internet pre váš smartfón či tablet? Ak nechcete pre seba aj spolubývajúceho robiť neustále tethering cez notebook ako šialenec, potrebujete Wi-Fi router. Ale pravdaže, ak ste študent, tak treba čo najlacnejší, že áno. Zoberte napríklad Netis WFf2414, ktorý má veľkosť hrubšieho smartfónu či peňaženky a je „na stojáka“, takže nezaberie veľa drahocenného miesta na polici. Zapojíte pri tom do neho dva počítače cez kábel a pravdaže pokojne aj desať ďalších zariadení cez Wi-Fi (802.11n).

Cena: 11 €

ROMAN

Lenovo Legion Y530

Toto je tip najmä pre vysokoškolákov, ktorí budú bývať na internáte a budú potrebovať nový počítač na prácu, ale aj na odreagovanie. Keď som ja študoval, tak si spolužiaci vždy pred začiatkom štúdia hľadali nový notebook, ktorý by im vydržal aspoň 3÷4 roky a ponúkal aj potrebný výkon. Dnes je na trhu bohatá ponuka a je z čoho vyberať. Lenovo sa však rozhodlo kompletne zmeniť dizajn modelov Legion, a to môže byť pre niekoho rozhodujúci faktor – Y530 je totiž počítač s výborným pomerom cena/výkon, je relatívne ľahký a tenký a je teda dobre prenosný. V jadre ide o herný notebook, avšak nový Legion má všestranný dizajn, ktorý je vhodný aj do práce a do prednáškových miestností.

Cena: od 929 €

FineScanner

Toto je užitočná aplikácia, ktorá premení váš smartfón na vreckový skener. Samozrejme, predpokladom je, aby ste mali smartfón s dostatočne kvalitným zadným fotoaparátom. FineScanner dokáže po odfotení dokumentu, knihy alebo tabule automaticky orezať fotografiu, upraviť ju a zvýrazniť text, aby bol lepšie čitateľný. Skutočným prínosom je však funkcia OCR, ktorá dokáže premeniť odfotený papierový dokument na editovateľný textový dokument. Uľahčuje to prepisovanie poznámok a ich digitalizáciu.

Cena: Zadarmo, prémiové funkcie za poplatok

MIŠO

Sharp EL-W531XHYRC

Dobrý pomocník pre starších žiakov a tiež aj ako povolená pomôcka na maturitu. Umožňuje zápis presne tak, ako by ste ho zapísali ručne do zošita a zohľadňuje prioritu matematických operácií. Má celkom 335 funkcií a grafický displej, na ktorý sa zmestí 16 znakov. Zápis na ňom sa dá spätne editovať. Okrem zásoby trigonometrických funkcií má aj štatistické funkcie. Počíta mocniny, odmocniny, zlomky, priemernú hodnotu a ďalšie. Dobrá vec pre každého, kto potrebuje často robiť výpočty. Kalkulačky nájdete aj pre počítače a smartfóny, no mať na to samostatné zariadenie bude neraz určite výhodou.

Cena: 20 €

Microsoft OneNote

Najlepšia aplikácia na poznámky pre počítače a pre tablety. Na smartfónoch sa dá tiež dobre použiť, no tu chápeme, že mnohí uprednostnia niečo podobné Evernote alebo Google Keep. OneNote je totiž doslova poznámkový blok a aj sa naň funkciami podobá. Dá sa písať cez klávesnicu, ručne a tiež vkladať na strany ľubovoľné objekty. Napríklad iné súbory. Funguje presne ako papierový blok, kam ťuknete, tam ste začali písať.

Netreba vytvárať zakaždým nový dokument, stačí pridať ďalšie strany alebo sekcie a máte na každý predmet, projekt alebo iné zápisky vlastný priestor. Aplikácia je súčasťou balíka Microsoft Office, no na webe ju nájdete zadarmo ako on-line verziu v prehliadači. Vyskúšajte ju.

Cena: zadarmo/platené v rámci balíka Office

TOMÁŠ

Kolobežka

Áno, kolobežky teraz zažívajú obrovský boom. Jednu som si mal možnosť vyskúšať v redakcii a mal som ju na celý víkend. Bola to elektrická kolobežka FITGO FS66 SPEED. Prostredníctvom aplikácie dokážete sledovať jednak rýchlosť, pri zapnutom GPS aj trasu a meniť si napríklad osvetlenie prednej lišty s LED diódami a tiež obmedziť rýchlosť. Je to naozaj komfortný spôsob prepravy, jazdí rýchlosťou 25 km/h, na jedno nabitie vydrží až 30 km jazdy a stále sa dá použiť aj ako obyčajná kolobežka, len sa trošku viac pri odrážaní narobíte. Na prepravu do práce či školy ako stvorené.

Cena: 650 €

Digitálny zápisník Wacom

Toto bol vždy môj študentský sen. Neviem či by som ho aj reálne využil, ale vždy som po niečom podobnom túžil. Len za mojich študentských čias také niečo ešte nevymysleli. Resp. nie za takú priaznivú cenu. Digitálny zápisník od Wacom zaznamenáva všetko, čo napíšete do internej pamäte (dokonca rozpozná, keď otočíte stránku) a keď zariadenie spojíte s tabletom alebo mobilom, zosynchronizuje dáta do aplikácie Inkpaper. Z tej môžete dáta prekonvertovať na PDF, poslať si ich emailom, alebo robiť ďalšie rôzne úpravy, vrátane exportu do Evernote.

Cena: 135 €

Značky: