Doplnené 31. 5. 2021: WhatsApp zmenil svoje rozhodnutie a nebude obmedzovať používateľov ani v prípade, že neodsúhlasia nové používateľské podmienky. Môžete si o tom prečítať v samostatnom článku, TU.

WhatsApp obmedzenia

WhatsApp vás neobmedzí a to aj v prípade, že neprijmete nové podmienky. Zdroj: WhatsApp

Pôvodný článok 15. 5. 2021: Obľúbená komunikačná služba sa dlhodobo pripravovala na zavedenie nových podmienok používania.

Nové používateľské podmienky na WhatsAppe sú jednou z najkontroverznejších tém roka 2021. Problém spočíva najmä v tom, že WhatsApp komunikoval zmeny trochu nešťastným spôsobom a že viackrát zmenil svoje pôvodné rozhodnutia.

Výsledkom sú tak tisíce zmätených používateľov, ktorí často zachytili iba čiastkové informácie a boli vystrašení z toho, že im WhatsApp dňa 15. mája 2021 vypne ich účet. Nechápali, prečo by sa tak malo stať a považovali to za hoax.

Každopádne, deň D je tu a to je ideálna príležitosť, aby sme sa pozreli na to, čo sa skutočne zmenilo a čo sa stane, pokiaľ ste doteraz nesúhlasili s novými podmienkami.

WhatsApp

WhatsApp

WhatsApp vám váš účet nezablokuje, časom vás však obmedzí

Ak ste doteraz nesúhlasili s novými podmienkami, najdôležitejšou informáciou pre vás je fakt, že WhatsApp vám 15. mája a ani v budúcnosti kvôli tomu nezablokuje váš účet. Túto komunikačnú službu môžete aj naďalej používať tak ako doteraz, avšak o pár týždňov sa objavia určité obmedzenia funkcionality.

WhatsApp na svojom webe vysvetľuje, ako to bude fungovať. Pokiaľ ste neprijali nové používateľské podmienky, služba vám ich bude v pravidelných intervaloch pripomínať a zobrazovať, aby ste ich akceptovali. Ak tak nespravíte, po niekoľkých týždňoch sa upozornenie na nové používateľské podmienky zmení na trvalé a vtedy sa váš účet prepne do obmedzeného režimu.

V obmedzenom režime stratíte prístup k zoznamu chatov, ale stále budete môcť odpovedať na prichádzajúce hovory a videohovory. Ak máte povolené upozornenia, budete na ne môcť klepnúť a prečítať si ich a takisto budete môcť odpovedať na správy alebo zavolať späť, ak ste zmeškali hovor alebo videohovor.

Následne, po niekoľkých týždňoch používania WhatsAppu v obmedzenom režime, sa obmedzenia sprísnia a už nebudete môcť prijímať prichádzajúce hovory ani upozornenia a WhatsApp vám prestane odosielať správy a hovory. Môžete však exportovať svoju históriu chatov zo zariadenia so systémom Android alebo iOS a stiahnuť výpis informácií o svojom účte.

Aby sme to zhrnuli. Váš WhatsApp účet sa v prípade, že aktualizáciu používateľských podmienok neprijmete, neodstráni. Avšak postupne sa bude meniť jeho funkcionalita z normálnej na obmedzenú a následne na veľmi obmedzenú. Obmedzenie funkcionality môžete odstrániť takým spôsobom, že budete súhlasiť s novými používateľskými podmienkami.

WhatsApp 15. máj

WhatsApp touto grafikou zobrazoval, ako bude fungovať účet v obmedzenom režime. Neskôr však svoje rozhodnutie zmenil. Zdroj: WhatsApp

O čo ide v nových používateľských podmienkach a prečo je okolo toho také haló?

Z vyššie uvedeného vyplýva jedno – pokiaľ ste už súhlasili alebo budete súhlasiť s novými používateľskými podmienkami, nič sa nezmení a WhatsApp bude fungovať ako doteraz. Popravde, je možné, že ste tieto podmienky už dávnejšie odsúhlasili a ani o tom neviete, pretože ste to vykonali automaticky a bez rozmýšľania, keď na vás vyskočilo nejaké okno pri spustení WhatsAppu.

Pokiaľ ste podmienky ešte neodsúhlasili, WhatsApp vás bude časom tlačiť k tomu, aby ste ich akceptovali alebo službu prestali používať. Vo veľmi obmedzenom režime, kedy sa vám nebudú zobrazovať upozornenia a ani hovory, je táto služba nepoužiteľná.

Tým sa dostávame k samotným novým používateľským podmienkam. Facebook kúpil WhatsApp v roku 2014 a službu nechal žiť svojim životom. Aktuálne však chce zbierať niektoré dáta, ktoré používatelia WhatsAppu generujú, aby vedel lepšie cieliť reklamu, prípadne ich inak využil. A na to, aby mohol Facebook použiť dáta používateľov WhatsAppu, potrebuje, aby schválili nové používateľské podmienky, kde je toto zdieľanie dát medzi WhatsAppom a Facebook zakomponované. Týka sa to však iba krajín mimo Európskej únie.

Ignorujúc krajiny – treba si uvedomiť, že WhatsApp či Facebook nebudú čítať vaše správy. Služby zbierajú informácie, ktoré by im mohli poskytnúť prehľad o pravidlách, spojeniach, účastníkoch konverzácií, frekvencii a geolokačných údajoch. Niektoré z týchto údajov sú metadáta a niektoré sú iba neosobné, no napriek tomu cenné údaje. Cieľom služieb je zistiť návyky a správanie používateľov, ktoré možno použiť na už spomenuté lepšie adresovanie reklám či služieb.

Pripomeňme však, že hoci aj na Slovensku a v rámci Európskej únie bude žiadať WhatsApp, aby ste schválili nové podmienky, vďaka GDPR by nemali mať nové podmienky na nás taký dopad ako napr. na používateľov v USA. U nás teda nebude WhatsApp s Facebookom zdieľať žiadne dodatočné dáta ani po tom, ako odsúhlasíte nové podmienky.

Viber je jeden z hlavných konkurentov pre WhatsApp. Zdroj: Viber

Nechcem súhlasiť s novými podmienkami, aké sú alternatívy?

Metadáta a anonymizované dáta, ktoré je možné použiť na cielenie reklamy, využívajú mnohé služby a pokiaľ používate Google služby, prehliadač Chrome, máte Gmail a pravidelne používate Facebook a Messenger, potom je naozaj diskutabilné, či má zmysel riešiť nové používateľské podmienky WhatsAppu alebo nie.

Za predpokladu, že sa snažíte strážiť svoje internetové súkromie a spomenuté služby využívate minimálne alebo nepoužívate, potom asi nebudete mať radosť z nových podmienok WhatsAppu – avšak predpokladám, že už dávno používate nejaký iný komunikátor.

Na trhu existuje viacero komunikačných služieb, ktoré môžete využiť na komunikáciu s vašimi známymi. Bežným problémom však často býva, že 90 % vašich známych používa WhatsApp a je pomerne náročné presvedčiť ich, aby si len kvôli vám nainštalovali inú aplikáciu na komunikáciu. Aspoň v mojom prípade to tak je.

Vyskúšať to však môžete a tu je sumár aplikácií, ktoré stoja za vyskúšanie:

O nových podmienkach WhatsAppu sme dávnejšie debatovali aj v našom podcaste Dotyk. Vypočujte si ho:

V podcaste Dotyk spomíname video, kde sa môžete pozrieť ako to vyzerá vo Facebooku. Nájdete ho tu. Všetky podstatné informácie o WhatsAppe hľadajte na našej stránke.

Dotyk môžete počúvať zadarmo cez: Apple podcasty | Google podcasty | Spotify | Google Music | Podbean

Všetky diely podcastu Dotyk nájdete tu.

Zdroj: vlastné, WhatsApp

Prečítajte si aj:

Ako používať videohovory zadarmo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit