Apple má po dlhom čase celkom problémy, a preto je nový telefón pre firmu extrémne dôležitý. Presnejšie povedané, Apple môže zobrať v budúcom polroku len úspech, inak to môže byť pre túto stálicu naozaj vážny problém.

Zopakujem si teda, čo zatiaľ vieme o tomto telefóne alebo sa to o ňom šušká.

1. Telefón sa bude volať iPhone 7

To v skutočnosti každý očakáva, ale nemusí to tak byť. Apple má zaužívaný cyklus zmeny čísla svojho telefónu každé dva roky a to by ukazovalo na to, že novinka sa naozaj bude volať iPhone 7. Medzi rokmi so zmenou čísla potom prichádza modelu s koncovkou S. Nedávno predstavený iPhone SE je čistou špecialitou. Ak by sa tento telefón nevolal iPhone 7, bolo by to obrovské prekvapenie.

iphoneOnLeaks_nowat

Pozrite si históriu iPhone:

2007 – iPhone
2008 – iPhone 3G
2009 – iPhone 3GS
2010 – iPhone 4 (nový dizajn)
2011 – iPhone 4s
2012 – iPhone 5 (nový dizajn)
2013 – iPhone 5s
2014 – iPhone 6 and iPhone 6 Plus (nový dizajn)
2015 – iPhone 6s and iPhone 6s Plus

2. Apple uvedie dve veľkosti displeja nového telefónu

O tom hovorí väčšina analytikov a významných amerických médií a dávalo by to zmysel. Očakáva sa, že menší model bude mať uhlopriečku 4,7 palca rovnako ako súčasný iPhone 6 a väčší bude mať uhlopriečku 5,5 palca ako súčasný iPhone 6 Plus. Väčší telefón by mal mať označenie iPhone 7 Plus.

iPhoneDveVelkosti_nowat

3. Na prvý pohľad bude novinka vyzerať rovnako ako iPhone 6/6s

Tak to vyzerá, všetky uniknuté obrázky buď z kruhov z okolia Apple centrály v kalifornskom Cupertine alebo z výrobných závodoch Foxconnu v Číne to potvrdzujú. Podobnosť bude údajne taká, že na novinku sa budú dať použiť niektoré obaly určené pre iPhone 6, čo sa zatiaľ ešte u Apple nestalo.

iphone-7-rumored_nowat

4. Novinka bude mať dva fotoaparáty ale je možné, že to bude výhradne u iPhone 7 Plus

Nie je pritom jasné, ako sa bude používať táto dvojica kamier. Môže to byť spôsob, ktorý používa LG G5, keď jedna z kamier má ultraširoký uhol záberu ale nižšie rozlíšenie. Ale Apple môže použiť aj Huawei/Leica prístup, keď jedna z kamier je čiernobiela a pomáha realizovať kvalitné fotky aj pri nízkej úrovni sveta.

iPhone7Dvekamery2_nowat

V každom prípade Apple v novinke musí zaviesť novú technológiu kamery, lebo aktuálne pri nízkej úrovni svetla za Android konkurenciou zaostáva.

iPhone7_marovyUnik_nowat

5. iPhone 7 bude tenší ako iPhone 6

Poukazujú na to všetky uniknuté fotky, čo ale nemusí nič znamenať. Logické by bolo, aby bol tento telefón tenší, Pripomeňme, že iPhone 6 má hrúbku 6,9 mm a iPhone 6s zase 7,1 mm. Niektoré zdroje však udávajú, že iPhone 7 Plus bude hrubý 7,3 mm.

iPhoneTenky_nowat

6. Kamera už nebude vôbec vyčnievať zo zadnej časti telefónu

Je zaujímavé ako tento prvok ľuďom vadí a to aj pri konkurenčných modeloch. Je pravda, že to cítite, keď držíte telefón v ruke a tiež sa môže stať, že niečo s vystupujúcim objektívom telefónom poškrabete. Apple teda pracuje na tom, aby objektív nijako nevystupoval z tela smartfónu. V tomto prípade by však asi iPhone 7 nebol tenší ako iPhone 6.

iPhponeBezVystupujucejKamery_nowat

7. Dominantným materiálom tela už nebude kov

Predchádzajúce modely boli vyrobené z troch materiálov: kov, plast a sklo. Ale už je určite čas na zmenu. Väčšina analytikov očakáva zatiaľ neurčený kompozitný materiál, ktorý Apple použije v prípade iPhone 7. Určite to však musí pôsobiť prémiovo, veď to je štýl Apple.

iPhone7-Navrh_nowat

8. Novinka môže a nemusí mať Smart Connector

Smart Connector sa objavil na tablete iPad Pro v oboch veľkostiach a využíva sa napr. aj na napájanie pripojených zariadení – konkrétne klávesnice. Logitech pripravil aj napájaciu stanicu pre tieto tablety s využitím Smart Connectora. Doterajšie správy hovorili o tom, že v prípade iPhone 7 Plus bude dostupný tento konektor, ale nedávno sa objavila správa, že to tak nebude.

iphone_7_plus_rear_nowat

9. Plastové pásiky na zadnej strane telefónu nebudú tak viditeľné ako doteraz

Plastové pásiky na zadnej strane slúžia na lepší príjem GSM signálu a tiež vytvárajú istú pružnosť kovového tela pri náhodnom páde telefónu na zem. Pokiaľ Apple použije iný materiál na veko prístroja, bude možné tieto pásiky urobiť menej viditeľnými alebo na telefóne nebudú vôbec.

iphone7Pasiky_nowat

10. iPhone 7 už nebude obsahovať jack 3,5 mm pre slúchadlá

Tento port patrí medzi najstaršie vôbec a do tejto novinky naozaj už nepatrí. Predpokladá sa, že slúchadlá sa budú pripájať pomocou Bluetooth alebo pomocou Lighting konektora. Priestor pre tento port bude na novinke využitý inak.

iPhone7BezJackPortu_nowat

11. Je možné, že iPhone 7 bude mať dva reproduktory

Áno, priestor miesto jack portu pre slúchadlá môže zaujať ďalší reproduktor a môže to byť len na prospech dobrého zvuku. Sú však aj servery, kde prítomnosť dvoch reproduktory v spodnej časti telefónu odmietajú.

iPhoneDvaRepro_nowat

12. Súčasťou dodávky môžu byť slúchadlá pre port Lighting a to aj s funkciou potlačenia okolitého hluku

Ono by sa to aj patrilo pribaliť slúchadlá, ktoré by sa dali pripojiť s iPhone 7 a Lighting konektor je asi najlacnejšie riešenie. Funkcii potlačenia okolitého hluku sa určite potešia hlavne cestujúci v lietadle, tu je to užitočná funkcia. Vyznavači hudby ju príliš neobľubujú, ale pre nich sú určené iné ako „setové“ slúchadlá.

SluchadlLighting_nowat

13. Novinka bude mať možnosť bezdrôtového napájania

Aj to by sa už patrilo mať, lebo najlepšie telefóny z rodu Android takú funkciu už majú v sebe integrovanú. Otázne je, ktorý zo štandardov bezdrôtového napájania by si Apple vybral, lebo je ich viacero. Tento krok by však rozhodne prospel rozšíreniu zariadení na bezdrôtové napájanie v rôznych sieťových reštauráciách a fast-foodoch.

iPhoneBezdrotoveNapajanie_nowat

14. iPhone 7 bude mať odolnosť proti vode 

Aj toto by sa hodilo, lebo vlajkové lode viacerých konkurentov už takúto vlastnosť majú. Pravda je, že iPhone 6 a 6s odolajú dažďu i snehu, aj keď to výrobca nedeklaruje. Ale také trvalé ponorenie do vody neprežijú.

iPhoneVoda_nowat

15. Je možné, že súčasťou telefónu už nebude fyzické tlačidlo Home 

Tlačidlo Home je súčasťou iPhonu odjakživa. V súčasnosti sa využíva aj ako snímač odtlačku prsta. Apple môže použiť technológiu, ktorá umožní snímač odtlačku prsta priamo na displeji a tiež snímač sily prítlaku tak, aby sa dal spoľahlivo vyhodnotiť ako návrat domov.

iPhoneBeziPhoneTlacidla

16. Apple môže použiť úplne nový čip A10

iPhone 6 a 6s používajú čip A9 a ten je dostatočne výkonný na prevádzku týchto smartfónov. Ale doba nespí a treba použiť niečo ešte výkonnejšie. Viacero zdrojov hovorí o tom, že nový čip A10 sa už vyrába.

17. iPhone 7 bude mať batériu s vyššou kapacitou

Prvé odhady hovorili o tom, že iPhone 7 Plus bude mať kapacitu 3100 mAh a iPhone 7 zase 2610 mAh batériu. Rozhodne však treba k výkonnejšiemu procesoru aj vyššiu hrubú silu v batérii.

18. iPhone 7 nebude mať microSD kartu

Apple v skutočnosti nechce používať takéto „lacné“ rozšírenie pamäťovej kapacity a SD kartu nikdy nepoužil. Neurobí tak ani teraz, hoci by sa to viacerým používateľom páčilo. Každé rozšírenie pamäťovej kapacity o 32 GB bude stáť 100 USD, aj keď výrobná cena pamäťového modulu je menej ako 1 USD.

19. Apple iPhone 7 uvedie v septembri

Áno, to je tradičný termín na predstavenie nového iPhone a očakáva sa, že sa telefón začne predávať o 2 týždne neskôr. Samozrejme, na silných trhoch ako je USA, Čína, Veľká Británia, Nemecko a pod. Na Slovensko tento telefón môže prísť tak mesiac až dva po jeho predstavení. Miestom svetového predstavenia bude asi Moscone Center v San Franciscu, čo je asi najväčšie auditórium v tejto oblasti.

iPhone7_september_nowat

20. Telefón bude stáť od 650 USD vyššie

Tak sa aj očakáva, ide o cenu za menší z nových modelov, najmenšia pamäťová kapacita a je to americká cena, teda sa udáva bez DPH. Na Slovensku očakávame cenu cez 700 Eur za model s najmenšou pamäťovou kapacitou. Najdrahšie modely budú mať cenovku nad 1000 Eur.

Čo z týchto dohadov sa nakoniec ukážu ako pravdivé budete môcť sledovať spolu s nami, z predstavenia urobíme našu tradičnú Minútu po minúte. Dovtedy sa však ukážu aj konkurenčné modely, Celkom na začiatku septembra budeme spolu s vami na výstave IFA v Berlíne a tam sa ukáže viacero Android noviniek.

Zdroj: BusinessInsider, McRumors,

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.