Prečo si zaobstarať virtuálnu realitu?

Bez ohľadu na to, aké okuliare si vyberiete – či už sú to najlacnejšie kartónové alebo HTC Vive za 900 EUR, ich účel je vždy rovnaký. Mení sa iba kvalita spracovania, konštrukcie, displeja a výpočtový výkon. Toto všetko ovplyvňuje výsledný zážitok.

Aplikácia Cirque du Soleil je príkladom zážitkového obsahu pre virtuálnu realitu. Doslova vás motivuje k tomu, aby ste sa neustále rozhliadali okolo seba

Aplikácia Cirque du Soleil je príkladom zážitkového obsahu pre virtuálnu realitu. Doslova vás motivuje k tomu, aby ste sa neustále rozhliadali okolo seba

Hry

Hry sú hlavným dôvodom, prečo si zaobstarať virtuálnu realitu do obývačky. Vďaka okuliarov by vám malo hranie ponúknuť úplne iný zážitok. Faktom je, že naše skúsenosti sú v tomto smere limitované na niekoľko demoverzií a hoci ide prvýkrát o niečo nové, nevídané, uvidíme, ako dokážu VR hry obstáť z dlhodobého hľadiska. Zahráte sa aj pomocou mobilnej virtuálnej reality, ale treba počítať s nižšou kvalitou obrazu a prípadnou menšou plynulosťou.

360-stupňové multimédiá

Pre tento účel výborne postačuje aj mobilná virtuálna realita. 360-stupňové multimédiá zahŕňajú videá a fotografie, ktoré umožňujú voľné rozhliadanie. Scenériu, kde bola daná fotka alebo video vytvorené, si teda pozriete ako keby ste stáli na jednom mieste a rozhliadali sa. V prípade videa sa môže obraz hýbať, takže si môžete spraviť aj pohyblivú prehliadku. Tento rok sa dostane na trh viacero akčných kamier, ktoré umožňujú tvorbu 360-stupňových multimédií. V blízkej budúcnosti nebude teda nič neobvyklé, keď váš známy príde z dovolenky a pomocou virtuálnej reality vám spraví plnohodnotnú prehliadku múzea, ktoré navštívil. Viacero takýchto multimédií nájdete aj na YouTube alebo Facebooku a hoci si ich pozriete aj na počítači, vrátane možnosti rozhliadať sa pomocou myši, vo virtuálnej realite je zážitok z ich sledovania pocitovo lepší. Na druhej strane, na bežnom monitore si užijete kvalitnejší obraz.

Zážitkové aplikácie

Zážitkové aplikácie je sumárny názov pre všetok obsah, ktorý má evokovať unikátny zážitok z virtuálnej reality. Môže to byť napr. video, ktoré pripraví cirkus Cirque du Soleil, v ktorom okolo vás tancujú šašovia, vedľa vás spieva speváčka a priamo pred vami cvičia akrobati. Všade sa niečo deje. Áno, svojim spôsobom ide o 360-stupňové video, ale koncept tejto aplikácie je trochu odlišný. Zážitková aplikácia môže byť aj animácia horskej dráhy a akákoľvek neinteraktívna hra. V ponuke obchodov takisto nájdete prehrávač videa v štýle virtuálneho kina alebo Netflix, avšak v prípade štandardného videa preferujeme sledovanie na monitore či televíznej obrazovke.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Prečítajte si aj:

Virtuálna realita v roku 2016

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit