Tlačíte si doma alebo v práci dôležité dokumenty, fotky alebo účty? Potom by ste mali vedieť, že výber tonera nemá veľký vplyv iba na kvalitu výslednej tlače, ale aj na vašu bezpečnosť, peňaženku a životné prostredie.

Možno si myslíte, že neoriginálne tonery sú rovnako dobré ako tie originálne a vy navyše ešte kráľovsky ušetríte, ale opak je pravdou. Aké riziká vám hrozia?

Čo sa skrýva za zdanlivo nevinnou tlačou?

  1. riziko krádeže osobných údajov
  2. riziko častejšieho servisu tlačiarní
  3. riziko vyšších nákladov za elektrinu
  4. riziko pre životné prostredie

Prvé podceňované riziko krádeže osobných údajov

Hovoríte si, ako je možné, že neoriginálny toner môže potenciálne ohroziť vaše osobné alebo firemné údaje? Je to jednoduchšie, ako si myslíte. Toner obsahuje niekoľko súčiastok, medzi ktoré patrí aj mikročip a firmvér, ktorý komunikuje s tlačiarňou.

Neoriginálne napodobeniny tonerov môžu obsahovať čipy, ktoré sa dajú preprogramovať, a preto sú zraniteľné pred kybernetickými útokmi. Do tlačiarne sa kvôli tomu môže dostať nebezpečný malvér. Čokoľvek si potom vytlačíte, sa pošle aj hackerovi. Ten sa dostane k citlivým údajom vašej firmy, zákazníkom alebo zamestnancom. Hacker vás následne môže vydierať alebo citlivé dáta predá.

48 % IT odborníkov podceňuje zabezpečenie tlačiarní. Aj tlačiarne sú ale pripojené k internetu, takže sa môžu stať terčom kybernetického útoku.

Čo teda môžete urobiť na ochranu údajov? „Najlepším riešením je používať originálne tonery od overených výrobcov. Majú zabezpečené čipy a firmvéry, ktoré chránia vaše dáta pred neoprávneným prístupom,“ hovorí Radim Nesvadba, Supplies Specialist CZSK zo spoločnosti HP Inc.

Druhé podceňované riziko častejšieho servisu tlačiarní

Neoriginálne tonery nemajú rovnakú kvalitu, ako tie originálne a môžu spôsobovať problémy s kompatibilitou, zanesenie tlačovej hlavy alebo únik atramentu. To vedie k nižšej kvalite tlače, zhoršeniu funkčnosti tlačiarne a potrebe častejšieho čistenia alebo opravy. To vo finále prináša vyššie náklady na servis a spotrebný materiál, stratu vášho času a produktivity.

Firmy potrebovali 3x častejšie servis kvôli používaniu neoriginálnych tonerových kaziet.

„Originálne tonery majú ku všetkému dlhšiu životnosť a umožňujú tlačiť viac strán za nižšiu cenu,“ Radim Nesvadba, Supplies Specialist CZSK zo spoločnosti HP Inc.

Tretie podceňované riziko vyšších nákladov za elektrinu

Podľa štúdií o napodobeninách tonerových kaziet, môžu neoriginálne tonery spotrebovávať o 23 % viac energie ako originálne produkty HP. A to preto, že neoriginálne tonery nemajú rovnakú účinnosť a kvalitu, ako originálne a vyžadujú tak viac energie na zahriatie a tlač. To znamená, že s každou tlačou plytváte elektrinou a peniazmi.

95 %100 %
testovaných tonerových kaziet iných výrobcov nesplnilo emisné kritériá pre eko označenie.originálnych tonerových kaziet HP obsahuje recyklovaný materiál.

Na druhej strane, originálne tonery HP sú navrhnuté tak, aby minimalizovali spotrebu energie a znižovali emisie CO2. „Napríklad nová technológia tonerov HP TerraJet prináša najudržateľnejšiu, a zároveň najvýkonnejšiu kancelársku tlač, akú kedy spoločnosť HP dosiahla. Vďaka tonerom TerraJet sa pri tlači spotrebúva o 27 % menej energie a pri ich výrobe sa používa až o 78 % menej plastov,“ Radim Nesvadba, Supplies Specialist CZSK zo spoločnosti HP Inc.

Štvrté podceňované riziko pre životné prostredie

Neoriginálne tonery produkujú viac odpadu, emisií a spotrebúvajú viac zdrojov, ako tie originálne. Podľa štúdie na tému recyklácie spotrebných materiálov v západnej Európe, (InfoTrends) končia takmer všetky napodobeniny tonerových kaziet v komunálnom odpade. To znamená, že tieto tonery zapĺňajú skládky, znečisťujú pôdu, vodu a ohrozujú zdravie ľudí aj zvierat.

Spoločnosť HP ale umožňuje bezplatnú recykláciu použitých kaziet prostredníctvom recyklačného programu HP Planet Partners. Všetky kazety vrátené pomocou programu HP Planet Partners, prechádzajú viacfázovým recyklačným procesom a žiadna z nich neskončí na skládke. HP tiež používa recyklované plasty z oceánov na výrobu nových kaziet. Prispieva tým k ochrane morského života.

Spoločnosť HP umožňuje bezplatnú recykláciu použitých kaziet prostredníctvom recyklačného programu HP Planet Partners
Spoločnosť HP umožňuje bezplatnú recykláciu použitých kaziet prostredníctvom recyklačného programu HP Planet Partners, Zdroj: HP

Zvoľte originálne tonery a buďte v pokoji

Ako vidíte, používanie neoriginálnych tonerov nie je také výhodné, ako sa na prvý pohľad zdá. Nečakajte a objednajte si originálne tonery HP ešte dnes. Uvidíte, že sa vám oplatia. Budete tlačiť bez starostí a s dobrým pocitom, že chránite svoje dáta, peňaženku aj planétu.

Autor článku: Denis Pala, Content Studio CNC

Prečítajte si aj:

Značky: