Je to naozaj tak, súčasné televízory sú v podstate výkonné all-in-one počítače, ktorých hlavnou časťou je displej.

Súčasná veľkosť displeja je od 50- do 65-palcov, televízory majú svoj procesor, pamäť, operačný systém, vlastné aplikácie, prepojovacie porty a bezdrôtové pripojenie na internet. Prehrávanie filmov z USB kľúčov, smartfónov, videotéky založenej na cloude je už povinnou jazdou. Televízor sa musí pekne vynímať v obývačke, jeho dizajn je dôležitý aj vtedy, keď je vypnutý. V kurze je chrómovaný podstavec, brúsený hliník a pod. Pri inštalácii televízora je najkomplikovanejšou úlohou nasadenie televízora na podstavec – pri dnešných veľkostiach displeja je to úloha pre dvoch ľudí. Počítajte s elektrickou spotrebou okolo 100 W, časovač vypnutie alebo snímač detekcie pohybu pred televízorom je už dnes štandard. Z prepojení je štandardom kombinácie 4 × HDMI + 3 × USB a k tomu ešte staršie porty ako je napr. SCART alebo RCA.

Z hľadiska rozlíšenia sme testovali výhradne 4K televízory (3840 × 2160 bodov) a to s podporou HDR. HDR pritom predstavuje nový štandard vo videa zameraný na zvýšenie dynamického kontrastu. To oceníte, ak máte na scéne súčasne svetlé i tmavé časti, ideálny je ohňostroj v noci. Súčasné televízory tak celkovo prinášajú vyšší jas, lepší kontrast a širšie spektrum farieb. Na podporu prehrávania filmov v 4K majú integrovaný nový štandard HEVC.

A na čo nám bude 4K rozlíšenie, keď žiadna zo slovenských televízií v takomto rozlíšení nevysiela? No čo nebolo, raz bude a na satelite vysiela v 4K rozlíšení už niekoľko, zväčša nemeckých staníc. 4K video nájdete napr. na YouTube, niekedy aj na NetFlixe. Rovnako 4K rozlíšenie využijete aj pri detailnejšom zobrazení fotografií a pri hrách. A podstatné je, že každý z testovaných televízorov obsahuje algoritmus na dopočítanie (upscaling) nižšieho rozlíšenia na vyššie. Je to len čistá matematika, teda žiadne nové detaily v obraze, ale vidieť to. Rovnako každý z testovaných televízorov obsahoval terestriálny tuner DVB-T2 a tiež satelitný tuner spolu so šachtou na kódovaciu kartu.

Panasonic VIERA DX900 – obraz ako v kine

 

Panasonic VIERA DX900 poskytne kvalitu obrazu, aký nemá páru. Ale zaplatíte si zaň

Panasonic VIERA DX900 poskytne kvalitu obrazu, aký nemá páru. Ale zaplatíte si zaň

Toto je televízor so zatiaľ najvyššou kvalitou obrazu v našej redakcii. Treba si však pozrieť za akú cenu. VIERA DX900 je špičkový 4K LED televízor s technológiou Professional Cinema Display. Jeho dizajn sa rodil v Taliansku, za kvalitou obrazu je najlepšia japonská technológia. Televízor sme mali vo vyhotovení 65 palcov a ponúkol nám vynikajúci kontrast a živé farby. Rám bol z lešteného hliníka s moderným podstavcom. Dizajnom sa DX900 dobre sa hodí do modernej obývačky.

Z hľadiska podania obrazu DX900 má certifikáciu Ultra HD Premium, čo je medzi televízormi pre koncových používateľov úplne po prvý krát. Prirodzene podporuje HDR, má vyššiu svietivosť (až 1000 nitov) a jeho panel používa zatiaľ najrýchlejšiu technológiu 3000 Hz Backlight Motion Rate. Panasonic pritom vytvára televízory v spolupráci s hollywoodskymi tvorcami filmov, má na to špeciálne laboratórium. O farebné podanie sa stará procesor Panasonic Studio Master HCX. Pri sledovaní filmov na DX900 sme tak videli detaily, ktoré sme si predtým na iných televízoroch nevšimli.

Panasonic DX900 je vybavený operačným systémom Firefox. To prináša intuitívne ovládanie, ktoré si môžete prispôsobiť podľa seba – vytvoríte si obľúbené TV kanály, vyberiete si aplikácie alebo aj webové stránky priamo na plochu. Firefox výborne spolupracoval s Android smartfónmi, obojstranne sme dokázali prenášať obraz aj zvuk, ako aj ovládať televízor cez telefón. Vo výbave je aj satelitný tuner s dvoma kódovacími kartami.

Časy, keď Panasonic televízory boli obyčajné čiernej krabice je preč. Dnes už majú moderný európsky dizajn – tu sú modely DX800 a DX900

Časy, keď Panasonic televízory boli obyčajné čiernej krabice je preč. Dnes už majú moderný európsky dizajn – tu sú modely DX800 a DX900

Cena: 4995 Eur
Zapožičal: Panasonic

Sony KD55XD8505BAEP – skutočný Android televízor

Televízor od Sony si všíma, čo zvyknete pozerať a podľa tohto vám sám ponúka vhodný obsah

Televízor od Sony si všíma, čo zvyknete pozerať a podľa tohto vám sám ponúka vhodný obsah

Sony miluje komplikované názvy, ale stačí vedieť, že rad 8500 je 4K televízor vyššej rady. A vyrobený je na Slovensku, nás zaujala jeho výhodná cena. Vzhľadom na 4K rozlíšenie s podporou HDR a to, že je od Sony, je relatívne lacný. Jeho základom je operačný systém Android, preto spojenie s Android smartfónom je úplne jednoduché. Bez námahy tak prenášate napr. práve prehrávané YouTube video z telefónu do televízora.

Obraz televízora sme testovali s využitím 4K Blu-ray prehrávača, jasne sme tu videli rozlíšenie oveľa vyššie ako je HD. Testovali sme ho aj v súvislosti s DVB-T vysielaním slovenských televízií. Naozaj kvalitný obraz dosiahnete pri staniciach, ktoré už vysielajú v HD kvalite napr. svoj pôvodný program – napr. Jednotka HD či Dvojka HD a ich športové prenosy.

Android ako operačný systém prináša aj niekoľko aplikácií, ale aj filmy v ponuke špeciálneho obchodu. Televízor tiež sleduje, čo si z ponuky vysielaní vyberáte a neskôr vám dokáže dobre poradiť, čo by ste nemali vynechať. Páčil sa nám aj špeciálny futbalový režim. A určite si všimnete, že tento televízor je vo svojej hornej časti tenší ako mobilný telefón. To vyzerá veľmi efektne.

Android v televízore znamená aj prístup k najlepším filmom z videotéky. Ale budú v angličtine a ich požičanie nebude lacné

Android v televízore znamená aj prístup k najlepším filmom z videotéky. Ale budú v angličtine a ich požičanie nebude lacné

Cena: 1739 Eur
Zapožičal: Sony

Philips 55PUS6501/12 – výborný pomer výkon/cena

Philips používa tiež v TV Android. A výborné je zadné podsvietenie

Philips používa tiež v TV Android. A výborné je zadné podsvietenie

Tento televízor si všimnete na prvý pohľad kvôli zabudovanému spätnému podsvieteniu – Ambilight je pre značku Philips/TP Vision už povestný. A má to svoj význam, podsvietenie dáva sledovaniu predovšetkým filmov naozajstnú šťavu. Ambilight je na pravej a ľavej strane televízora zo zadnej časti a dá sa prispôsobiť. napr. tak, aby farby z prezentovaného obrazu prechádzali aj na stenu. Ideálne je, aby farba steny za televízorom bola biela. V podstate tak Ambilight rozširuje viditeľnú plochu televízora. Špecialitou je zobrazenie Teraz v televízii, keď na prvý pohľad vidíte, čo sa práve vysiela aj spolu s náhľadom. Poradie obľúbených kanálov sa dá jednoducho zmeniť.

Takto prehľadne si zobrazíte aktuálnu ponuku živého vysielania v televízii

Takto prehľadne si zobrazíte aktuálnu ponuku živého vysielania v televízii

Testovaný model 6501 je s rozlíšením 4K a HDR. Operačný systém je Android, televízor používa 4-jadrový procesor a 16 GB RAM. Na dizajne sa nám najviac páčil jeho oblúkovitý podstavec. Vyskúšali sme aj niekoľko hier, ktoré sa dajú na tomto operačnom systéme hrať v cloude. 55-palcová uhlopriečka je ideálna do obývačky štandardnej veľkosti v bytovom dome. Výborný bol aj zvuk s podporou štandardu DTS. Diaľkové ovládanie je v tomto prípade dvojstranné.

Diaľkové ovládanie u Philipsu obsahuje aj qwerty klávesnicu v zadnej časti

Diaľkové ovládanie u Philipsu obsahuje aj qwerty klávesnicu v zadnej časti

V celkovom hodnotení je Philips 6501 televízor s najlepším pomerom Výkon/cena. Ak chcete mať 4K rozlíšenie s modernými technológiami doma a rozpočet je skôr obmedzený, tak tento televízor určite nevynechajte.

Cena: 1239 Eur
Zapožičal: Philips

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.