Výrobcovia majú v ponuke aj veľmi lacné smartfóny. Nekupujte si ich ak vyslovene nechcete to najlacnejšie, najpomalšie a najhoršie na trhu.

Výnimkou by mohla byť kúpa pre deti. Z pohľadu, že takýto telefón môžu rozbiť, stratiť alebo nejako poškodiť. Budete to brať ľahšie, ako keby rozbili telefón za niekoľko stoviek eur. Z nášho pohľadu je všetko pod 150 eur veľmi slabý smartfón. Je to niečo, na čom Android síce pobeží, no nebude to ten správny používateľský zážitok. Náročnejšie hry si tu nezahráte alebo len veľmi ťažko a ochudobnene.

Nechcete úplne základný smartfón, tu sú alternatívy:

Čo je zle?

V tomto prípade chcem, aby ste mali jasnú predstavu o tom, čo už v roku 2021 za hranou. Žiadne medové reči o tom, že toto je vhodné pre menej náročných a podobne. Ak totiž kupujete telefón s 3 GB RAM a 32 GB úložiskom musíte byť sakramentsky málo náročný. A to nehovorím o tom, že je na trhu úkaz ako Realme C11 2021, ktorý mál len 2 GB RAM. Toto je naozaj málo a výrobca mal asi jediný cieľ. Vyrobiť telefón, ktorý bude môcť dostať na Slovensku odporúčanú cenu 89,90 eur. Na príklade sme si ukázali, že 2 alebo 3 GB RAM je naozaj málo. Ja by som povedal, že aj 4 GB avšak nechcem poukazovať na dobré telefóny za nižšiu cenu. Chcem, aby ste vedeli, čo je naozaj za hranou a kupujete smartfón, no s výrazne obmedzeným zážitkom.

Druhý parameter je kapacita úložiska. Kapacita 32 GB je na hrane. Je to minimum, bude vás to čoskoro (radovo dni, týždne) limitovať. Nainštalujete nejaké aplikácie a pamäť sa začne plniť. Filmy off-line alebo stiahnutá hudba na Spotify? Dá sa to ale bude to pre vás limit. Telefón bude mať zaplnený úložný priestor a systém vás na to, začne upozorňovať. Nie všetky aplikácie môžete nainštalovať na pamäťovú kartu a nie všetky aplikácie umožnia výber dát, ktoré budú ťahať len z pamäťovej karty. Celkovo to bude boj. Preto toto nie je cesta kúpiť starým rodičom „nejakého lacného Androida“ veď im to bude stačiť. Nie, toto je podľa mňa najhoršia cesta.

Tlačidlový mýtus

Takto kedysi panoval mýtus, že tlačidlové telefóny sú vhodné pre dôchodcov (seniorov). Áno, je to pravda, do prvého „ale“. Ocenia tlačidlá, avšak malú uhlopriečku displeja už ťažko. Majú slabší zrak a je pre nich výhodné mať špecializovaný telefón. Preto nesúhlasím s tým, že Nokia 102 je vhodná pre vašich starých rodičov. Toto bol telefón do 50 eur s tak malým displejom, že naň sotva uvidí mladý človek. Viem, niekdajší štandard, ale za posledných 20 rokov sme sa posunuli niekam inam. O moc lepšie na tom nie je ani Nokia 105 s 1,77“ displejom z roku 2019, ktorá sa dá kúpiť za menej ako 20 eur. Keď už sme v sekcii tzv. Feature phones, teda telefónov s vlastným systémom a hardvérovými tlačidlami, odporúčam napríklad model Nokia 6310. Nádherný tlačidlový telefón ako ikona znovuzrodenej klasiky za cenu do 60 eur.

Nokia 6310Zdroj: Nokia

100 eur je naozaj málo

Vlastne aj 130 eur je málo a je to suma, ktorá ukazuje, kam sa vývoj posunul. Je pravda, že za podobnú konfiguráciu by ste pred rokmi dali dvojnásobok, no dnes vám to tento ilustračný prepočet nepomôže. Okrem kapacity RAM a úložiska vás bude zaujímať aj displej. Zabudnite na HDR, OLED alebo vyššiu obnovovaciu frekvenciu ako základných 60 Hz. Rozlíšenie displeja bude v niektorých prípadoch iba 540 bodov na kratšej strane. Dá sa ale nájsť rôzna alternatíva približujúca sa HD rozlíšeniu. Netvrdím, že je treba mať v telefóne 4K displej, ale aj na displeji sa muselo šetriť. Miesto, kde sa šetrilo najmenej, je batéria. Spravidla môžete počítať so 4000 mAh batériou a to nie je tak zlý údaj.

Fotoaparát bez diskusie

Rozlíšenie bude 8 alebo viac zaužívaných 13 Mpx. Nie, že by bol problém v samotných megapixeloch. Problém je v celkovej kvalite. Ja sa na to pozerám z jednoduchej logiky. Špičkové telefóny za 1000 eur fotia tak, že poskytujú vynikajúcu kvalitu v niektorých prípadoch a situáciách blízku profesionálnym fotoaparátom. Potom je tu kategória telefónov okolo 300 eur a tiež fotia veľmi dobre, no majú možno nejaké technologické rezervy. V kategórii smartfónov v cene okolo 200 eur je už cenový kompromis cítiť viac, najmä na tmavých fotkách ale aj v rýchlosti spracovania. Tak a dostávame sa k cene 100 eur a menej. Naozaj chcete veriť, že toto bude vedieť fotiť? Áno iste, fotka bude lepšia ako z mobilov pred desiatimi rokmi. Neuverte ale vlastnému argumentu, takto uvažovať asi nechceme, inak by tie iPhony Apple vyrábal úplne zbytočne. Asi rozumiete myšlienke.

Čo teda očakávať od najviac základných telefónov? Fotky cez deň akceptovateľné, v noci nefoťte, iba ak chcete „dokumentárnu“ fotografiu a prehliadnete množstvo nedokonalostí a skreslenia na fotografii.

Vyberáme lacný smartfón

Poďme na konkrétne telefóny, ktorým by ste sa podľa mňa mali naozaj vyhnúť a ak sa čo i len trochu dá, dať o pár desiatok eur viac a kúpiť si vybavenejší smartfón. Ako vravia bratia Česi, „neprohloupíte“.

Aligator

Toto nie – Aligator S6500 Duo – má 2 GB RAM a 32 GB úložisko. Je silne diskreditačné aj keď stojí len do 90 eur. Nemá zmysel sa venovať bližším parametrom. Potrebujete vedieť len názov, ktorému sa vyhnúť.

Toto áno – No, v prípade tejto značky to je trochu iná situácia hneď na začiatok. Jej hlavným prínosom sú odolné telefóny. Aby som teda len nekritizoval ale dal vám aj tip, tak Aligator RX800 eXtremo so 64 GB úložiskom a 4 GB RAM s HD displejom bude akceptovateľná kúpa. To ale len vtedy, keď je pre vás na prvom mieste odolný smartfón. No a stojí do 160 eur, čo už je rozhodne vzdialené od pásma 100 eur.

aligator_rx800
Aligator RX800 eXtremo

Alcatel

Toto nie – Alcatel 1S 2021 – Procesor z roku 2017, 3 GB RAM, 32 GB úložisko, síce HD displej ale nebude to ono. Cenovka okolo 110 eur neveští nič dobré. Rovnako tak neodporúčam ani modely Alcatel 1B 2020 za 70 eur ale ani Alcatel 1SE, kde máte akurát väčšie úložisko.

Toto áno – A tu je skutočný paradox. Alcatel 3X 2020 je za cenu do 110 eur odporúčam ako kúpu lacného telefónu tejto značky. Je lacnejší a lepší ako model (síce z inej série) na rok 2021. Stále sme na hrane, takže keď mám s čistým svedomím odporúčať telefón tejto značky všetkým, kto má obmedzený rozpočet, začnite na modeloch Alcatel 3 alebo 5 Series. Na Slovensku ale značka nemá príliš veľké zastúpenie a venujú sa viac segmentu feature phone. Napríklad nájdete v Telekome telefón Alcatel 3085 4G, ktorý je naozaj vhodný pre seniorov a tých, čo horšie vidia.

Alcatel 3X 2020

Motorola

Toto nie – Motorola Moto E20 – má síce veľký HD displej a 6,5“ uhlopriečku, no 2 GB RAM je viac paródia na mobil ako niečo, čo by ste dokázali akceptovať. V prospech značky ale hovorí aj úsporná nadstavba. Ak pri Motorole máte 2 GB RAM, pri Samsungu by to znamenalo mať aspoň 3 GB. Nie, toto za cenu 99 eur si nekupujte.

Toto áno – Zaplatíte len o zhruba 20 eur viac a máte Motorola Moto E7 Power. Telefón so 4 GB RAM a 64 GB úložiskom a 13 Mpx fotoaparátom. Tiež to nebude zážitok ergonómie a výkladná skriňa Androidu, ale už sa to dá ako tak akceptovať. A máte tu navyše 5000 mAh batériu, čo v tejto kategórii nie je štandardom. Je to starší kus a náhrada za túto série predstavuje práve model E20.

Motorola Moto E7 Power

Realme

Toto nie – Realme C11 – Základný procesor od Samsungu a cenovka do 90 eur. Značka si chcela ukrojiť zo segmentu ultra low-endov. Firma má možno prieskum a nechce chýbať ani v tejto kategórii. Vy sa jej oblúkom vyhnite, značka má ďaleko lepšie telefóny a za vynikajúce ceny. Takisto ani Realme C21Y s cenou do 130 eur (32 GB úložisko) nie je vhodný model.

Toto áno – Realme C21Y so 64 GB úložiskom za cenu do 150 eur je už akceptovateľný kus a týmto začnite. Okrem dvojnásobnej veľkosti úložiska má aj 4 GB RAM a to už sa dá podľa mojej mienky rozumne používať.

Realme C21Y

Samsung

Toto nie – Samsung Galaxy A03s – je naozaj skúška ohňom a trpezlivosti a vyjde vás na 150 eur. Kapacita 3 GB RAM a 32 GB úložisko na super náročnej nadstavbe od Samsungu? Nie, toto nie je dobrá kombinácia. Veľmi som si obľúbil sériu Galaxy A5x. toto je sú telefóny za rozumnú cenu okolo 350 eur, aj keď posledným modelom Galaxy A52s 5G za skoro 500 eur to Samsung prehnal.

Toto áno – hoci sme na hrane a v paradoxe zvanom Samsung Galaxy A12. Táto značka vyslovene ultra lacné telefóny nemá a cenovka do 150 eur sa dá chápať u Samsungu ako úplný „low-cost“. Model A12 rozhodne nie je zázrak, ale ak chcete čo najviac šetriť a hlavne chcete túto značku, A12 sa dá považovať za rozumnú kúpu v segmente najlacnejších telefónov. Máte 4 GB RAM a 64 GB úložisko, NFC a 48 Mpx fotoaparát. Nejako tá ich nadstavba na tomto už pobeží.

Xiaomi

Táto značka nemá vo svojom portfóliu ultra lacné telefóny. Ich telefóny začínajú na cenovke okolo 200 eur a odporúčam si prečítať niektorý z dvoch článkov v úvode. Ak už ale chcete Xiaomi, pravdepodobne nepotrebujete za každú cenu šetriť. Tip na dobrý telefón za čo najmenší peniaz je napríklad Redmi Note 10S so 6 GB RAM, 64 GB úložiskom a 64 Mpx fotoaparátom. Ten stojí do 240 eur, ale to už sme ďaleko od najlacnejších telefónoch v pásme 100 eur.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.