Samsung včera oficiálne predstavil svetu svoju tohtoročnú vlajkovú loď. Vybrali sme 5 vecí, ktorými poráža svojho úhlavného konkurenta od Apple.

Displej

Nový QuadHD+ infinity displej od Samsungu je proste úžasný a necháva za sebou všetkých konkurentov. Nielenže je vďaka skvelému pomeru tela telefónu k samotnému displeju väčší, čoho priaznivým dôsledkom bude viac zobrazeného obsahu pri browsovaní webom či pohodlnejšie ovládanie jednou rukou. Vyhráva tiež v rozlíšení displeja, respektíve v hustote pixelov. Kým 5,8 palcový model má rozlíšenie 2960 x 1440 s hustotou výborných 570 ppi, jeho väčší brat s uhlopriečkou o veľkosti 6,2 palca má to isté rozlíšenie a 529 ppi. Pre porovnanie, iPhone 7 Plus a jeho HD Retina displej zaostáva pri rozlíšení 1920 × 1080 s hodnotou 401 ppi. Klasický iPhone 7 je na tom ešte o niečo horšie s rozlíšením 1334 × 750 a 326 ppi. Ďalším plusom je pomer strán 18,5:9, vďaka ktorému sa môžu používatelia tešiť na lepší zážitok pri prezeraní multimediálneho obsahu. Samsung Galaxy S8 má väčší i lepší displej.

Bezpečnosť

Kým pri iPhone si môžete vybrať zabezpečenie vašich dát buď prostredníctvom kódu, alebo pomocou odtlačku prsta, Samsung ponúka sofistikovanejšiu ochranu. V Galaxy S8 takisto budete mať na výber aj spomínané dva varianty, ale okrem toho môžete displej odomknúť aj rozpoznaním tváre, no hlavne zoskenovaním dúhovky. Tento typ biometrického zabezpečenia, známy už z modelu Note 7, spĺňa tie najprísnejšie bezpečnostné kritériá a je navyše veľmi jednoduchý a pohodlný. Otázkou, na ktorú budeme vedieť presne odpovedať až po dôkladnejšom otestovaní ostáva, či bude tento spôsob odomykania fungovať aj pre používateľov dioptrických okuliarov. K otázke bezpečnosti treba ešte doplniť, že Samsung po minuloročnom fiasku s modelom Note7 dbá vo veľkej miere na rozsiahle testovanie nových zariadení vrátane batérií, aby sa už podobné prípady neopakovali. Kým sa dostane do rúk spotrebiteľa, prejde množstvom zaťažkávajúcich testov a explodujúci kus by mal byť to posledné, čoho by sme sa mali obávať.

USB – C

USB – C konektor je lepšou voľbou ako Lightning od Apple. Prečo? Dôvodmi sú rýchlosť nabíjania, rýchlosť prenosu dát a v neposlednom rade kompatibilita. V týchto parametroch víťazí USB typu C. Keďže sa stáva štandardom pri všetkých nových zariadeniach, nebudete potrebovať investovať do nákupu rôznych káblov a redukcií. Povráva sa, že tento fakt si uvedomuje aj Apple a možno sa tohto konektora dočkáme už v tohtoročnom iPhone. Tvrdí to aj americký denník The Wall Street Journal, podľa ktorého Apple pochová Lightning a nahradí ho práve USB – C.

Pamäť

Pri trende nárastu objemu prenesených dát, kvalitnejších a väčších fotkách a videách či kapacitne náročnejších hrách, sú kladené čoraz väčšie nároky na dostatočnú pamäť. Samsung Galaxy S8 disponuje 64 GB internou pamäťou. iPhone 7 si môžete zaobstarať v troch pamäťových prevedeniach a to 32 GB, 128 GB a 256 GB. Rozdiel je v starej známej podpore Micro SD kariet. Kým iPhone od začiatku až do dnes túto možnosť nemá, Samsung áno. S podporou pamäťových kariet až do kapacity 256 GB tak v súčte poráža svojho konkurenta.

3,5 mm jack konektor

Jednoznačne súhlasíme s Apple, že budúcnosť je bezdrôtová. Žijeme však v prítomnosti a mnoho ľudí nebude ochotných zo dňa na deň zahodiť všetko svoje „staré“ káblové príslušenstvo len preto, že ich k tomu výrobca postupne núti. Ponechanie tohto, síce už mierne historického, no stále veľmi využívaného audio konektora preto vnímame pozitívne. Samsung navyše ku každému modelu S8 zadarmo pribalí kvalitné AKG slúchadlá v hodnote 99 eur.