Apple o sebe často zvykne tvrdiť, že je jednou z najinovatívnejších technologických spoločností na svete. Aj keď je to v mnohých prípadoch pravda, neplatí to vždy a existujú prípady, kedy sa rozličné funkcie a vychytávky firma rozhodla jednoducho skopírovať od svojich konkurentov. V tomto článku nájdete 6 príkladov. 

Odomykanie rozpoznaním tváre

S desiatou generáciou iPhonu predstavil Apple ľuďom aj inovatívnu TrueDepth kameru. Umožňuje vytvárať vysoko kvalitné selfie fotografie, animované emotikony a tiež odomknúť iPhone pomocou Face ID. Aj keď treba objektívne priznať, že predná TrueDepth kamera na iPhone X technologicky predbehla akúkoľvek konkurenciu o viac ako 2 roky, bol to Samsung, ktorý ako prvý umožnil používateľom svojich smartfónov odomykanie rozpoznaním tváre. Už v roku 2011 v modeli Galaxy Nexus predstavil funkcionalitu, ktorá pomocou prednej kamery v kombinácii so špecializovaným softvérom dokázala odomknúť telefón tvárou.

Niektorí tvrdia, že dokonca ani Samsung nebol úplne prvým a prvenstvo v tomto smere pripisujú legendárnej Nokii. Ešte v roku 2010 na kongrese Nokia World bola predstavená aplikácia FaceLock pre Nokie so Symbianom. Aplikáciu si mohli zákazníci stiahnuť cez Ovi Store, následne si do nej uložili svoju statickú fotku a pri pokuse o odomknutie telefónu sa zakaždým odfotili, pričom aplikácia porovnala vzorovú fotografiu s aktuálne odfotenou.

Aplikácia FaceLock určená pre Nokie s operačným systémom Symbian

OLED displej

Väčší kontrastný pomer, lepšie pozorovacie uhly či hodnoverné zobrazenie čiernej farby. To sú asi hlavné výhody displeja s technológiou OLED (Organic Light–Emitting Diode) v porovnaní s LCD. Displeje typu OLED sú vyrobené z miliónov organických diód emitujúcich svetlo. Ide o miniatúrne súčiastky, ktoré sa rozsvietia v momente, keď sa na ne aplikuje elektrický prúd. Výhody OLED displejov presvedčili aj Apple, ktorý tento typ displeja osadil do iPhonu X, ako do prvého iPhonu vôbec. Výrobcovia ako Samsung, LG či Motorola využívali OLED displeje vo svojich smartfónoch už roky predtým. A kto bol vôbec prvý? Nokia so svojim vtedajším top sliderom N85, ktorý mal displej typu AMOLED a bol predstavený takmer pred 10 rokmi, v auguste 2008. Aktuálne najväčšími hráčmi na poli OLED displejov sú Samsung a LG a práve prvý spomínaný dodáva displeje pre Apple do iPhonu X.

Najväčším producentom OLED displejov je v súčasnosti Samsung

Bezdrôtové nabíjanie

Nejde o žiadnu nevyhnutnú funkciu, ale praktickou ju určite môžme nazvať. Kým ostatní výrobcovia ponúkajú možnosť bezdrôtovo nabíjať ich smartfóny roky, Apple túto možnosť svojim zákazníkom prvýkrát sprístupnil len minulý rok v modeloch iPhone 8 a iPhone X. Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť viac o tom, ako vlastne bezdrôtové nabíjanie funguje a aké sú hlavné rozdiely v nabíjaní použitím magnetickej indukcie, respektíve magnetickej rezonancie, odporúčame prečítať si tento článok. Medzi prvé smartfóny, ktoré ste mohli nabíjať bezdrôtovo patrili Nokia Lumia 920 či Google Nexus 4.

Bezdrôtové nabíjanie mala už Nokia Lumia 920 s operačným systémom Windows Phone

Rýchle nabíjanie

Je vážne skvelé, že dokážete váš nový iPhone 8, 8 Plus čí X nabiť na 50% kapacity za 30 minút. Aj tu však treba objektívne priznať, že konkurenčné značky s Androidom Apple predbehli. Napríklad Samsung Galaxy S7, Nexus 6, LG G4 či HTC One M9 sa dokázali vďaka intergovanej technológii Quick Charge 2.0 na 50% kapacitu dostať za niečo menej ako 40 minút a to boli predstavené už pred viac ako dvoma rokmi.

Ambient displej

Šikovná funkcia, vďaka ktorej si rozličné notifikácie typu zmeškané hovory, neprečítané sms správy či upozornenia zo sociálnych sietí, môžete prečítať bez toho, aby ste odomkli a prebudili váš smartfón. Kým Google priniesol na svet Ambient displej  v roku 2015 v Androide 5.0, priaznivci iPhonu si museli počkať na obdobnú funkciu známu pod názvom „Raise to Wake„, ktorou disponujú iPhony počnúc modelom 6S, o rok dlhšie.

Samsung Galaxy S7 s funkciou Ambient, respektíve „Always On“ displeja

Bezrámikový displej

Za prvý bezrámikový iPhone môžeme považovať bezpochyby iPhone X, predstavený v septembri minulého roku. Nebol to však ani zďaleka Apple, kto nastavil aktuálny trend bezrámikových smartfónov. Aj keď mnohí považujú za prvý bezrámikový smartfón Mi Mix od Xiaomi, skutočným priekopníkom bezrámikového dizajnu je japonský Sharp so svojim modelom Aquos Crystal, predstaveným ešte v roku 2014.

Sharp Aqos Crystal

Na záver treba dodať, že o úspechu konkrétneho smartfónu nerozhoduje len to, kto príde s nejakou užitočnou vychytávkou ako prvý, ale skôr to, kto tú vychytávku doladí do podoby použiteľnej a jednoduchej pre konečného spotrebiteľa. Práve toto je jedna z najsilnejších stránok zariadení s logom nahryznutého jablka, ktoré s niektorou funkcionalitou radšej meškajú niekedy aj pár rokov, ako by mali používateľa rozčulovať nejakou nedokonalosťou.