Nedokážete sa uvoľniť a v pokoji relaxovať? Možno vám pomôže náš výber 7 aplikácií, s ktorými by ste sa mohli dostať do pohody.

Pigment

Myslíte si, že kreslenie, resp. vyfarbovanie maľovaniek je iba pre deti? Nie, nie je to tak. Je vedecky dokázané, že kreslenie dokáže dospelého človeka upokojiť a účinne odbúravať stres. V tejto kategórii patrí Pigment medzi najlepšie aplikácie v obchodoch App Store a Google Play. Prostredie aplikácie je efektne spracované a ovládanie je intuitívne. V ponuke sú viaceré možnosti kreslenia, pričom si môžete vybrať, či chcete vyfarbovať predlohu, fotku zo smartfónu alebo kresliť na čistú plochu. Predlôh je v aplikácii obrovské množstvo a sú rozdelené do samostatných kategórií. Každý si vyberie to, čo mu je najbližšie. Kreslenie a vyfarbovanie je to najdôležitejšie a vývojári zapracovali v tomto smere na každom detaile, čoho výsledkom je funkčná jednoduchosť.

V ponuke je množstvo farebných paliet, možnosť vypĺňať celé plochy farbou alebo ornamentami a taktiež možnosť vyfarbovať s viacerými druhmi štetcov. V prípade zariadení s podporou 3D Touch sú štetce citlivé aj na tlak vášho prsta. Dodajme, že jednotlivým farbám môžete upraviť odtieň a nevydarený úkon jednoducho vrátiť späť. Pigment je skvelá aplikácia, s ktorou sa dozaista uvoľníte a budete relaxovať pri každej novej kresbe. Nie je však zadarmo. Po inštalácii máte 7 dní na vyskúšanie bezplatne a následne je nutné platiť predplatné na týždeň (3,99 €), mesiac (9,99 €) alebo rok (60,99 €).

Google Play
App Store

Nature Sounds

Každá lokalita, ale aj počasie, je svojím spôsobom výnimočné. Niekto má rád dážď a jeho atmosféru, niekto čvirikanie vtáčikov a iný zas šum mora. Každá zvuková atmosféra má svoje čaro, pričom sa pri takýchto podnetoch vieme uvoľniť viac ako obvykle. Počasie a prostredie, v ktorom sa nachádzame nie je vždy podľa predstáv. Ale to ešte neznamená, že si obľúbenú a uchu príjemnú zvukovú atmosféru nemôžeme vytvoriť. Postačí na to správna aplikácia, ktorá ponúka rôzne zaujímavé zvukové stopy, v tomto prípade zamerané na uvoľnenie a relax.

Aplikácia Nature Sounds ponúka 14 rôznych zvukových stôp, ktoré môžete kombinovať a každej stope určovať intenzitu. Nechýba čvirikanie, dážď, šum mora a rôzne iné. Kombinované zoznamy hudby si môžete pomenovať, uložiť a mať kedykoľvek k dispozícii. Vhod príde aj samostatný časovač, ktorý nastavíte na potrebný čas, počas ktorého sa má zvuk prehrávať. Po uplynutí časového limitu sa prehrávanie vypne. Ideálne na zaspávanie alebo časovo obmedzenú relaxáciu. Páči sa nám, že je táto aplikácia zadarmo a ani občasné reklamy nie sú problém, nakoľko nezasahujú do prehrávania.

Google Play

Pottery

Vymodelovať, vypáliť, kreatívne sa zamyslieť a vydražiť. Veľmi jednoduchý a zaujímavý koncept uvoľnenia mysle, resp. chvíľkového oddychu. Túto aplikáciu nemožno klasifikovať ako hru, nakoľko má podstatu niekde inde. Má odpútať vašu pozornosť od všedných starostí a dostať vás do pohody. Motivovať vás k pusteniu uzdy vašej fantázii, aby ste sa nechali unášať kreativitou, za ktorú ste vo výsledku odmenení. Ide o virtuálne modelovanie hlinených nádob, ktoré môžete ľubovoľne alebo podľa fiktívnej objednávky vypracovať. Nasleduje proces vypálenia a napokon farbenia alebo pridávania rôznych ornamentov. Po dokončení sa vám výtvor zobrazí v plnej kráse a z každej strany.

Následne môžete produkt vydražiť alebo odoslať „objednávateľovi“. Za získané žetóny nakupujete farby, rôzne ornamenty a doplnky, aby boli vaše výtvory ešte kreatívnejšie. Hra má aj oficiálny web, kde môžete svoje diela zdieľať a získavať rôzne ocenenia od komunity reálnych ľudí. Aplikácia je úplne jednoduchá, má efektné grafické spracovanie ako aj tematický proces tvorby produktov. V základnej verzii sa vyhráte do sýtosti, ale ak chcete mať k dispozícii úplne všetky možnosti na tvorenie výnimočných diel, budete si musieť kúpiť PRO verziu. Tá je za jednorazový poplatok vo výške 5,49 €.

Google Play

Spotify

Áno, aj dobre známa hudobná služba Spotify má svoje miesto v našom zozname aplikácií, s ktorými môžete relaxovať. Dôvodom je bohatá knižnica pesničiek a inej hudby, ktorá spadá do žánru meditácia. V Spotify stačí zadať do vyhľadávania slovo „relax“ alebo „meditation“ a vo výsledkoch sa zobrazí žáner meditačnej hudby ako aj niekoľko obľúbených zoznamov pesničiek s vhodným výberom hudby. Tie najobľúbenejšie z nich odoberajú takmer 3 milióny používateľov.

Ak teda potrebujete vhodnú zvukovú kulisu na meditáciu, Spotify stojí za skúšku. Služba ešte stále ponúka aj bezplatné členstvo, v rámci ktorého sa niekedy medzi dvoma pesničkami prehrá reklama. V prípade relaxačnej hudby to vadí, ide o rušivý element. Ak však chcete iba vyskúšať, či vám bude ponuka hudby v službe vyhovovať, je to ideálny spôsob, ako to zistiť. Spotify je dostupný pre mobilné platformy iOS a Android, počítače a množstvo ďalších zariadení.

Google Play
App Store

Prana Breath: Calm & Meditate

Prana Breath je jedna z najlepších aplikácií na trénovanie správneho dýchania, ktoré je nevyhnutnou súčasťou meditovania a relaxovania. Aplikácia ponúka viacero funkcií, základom je 7-minútový cyklus meditácie. Pokyny, kedy sa treba nadýchnuť a ako dlho treba vydychovať, sú znázornené na obrazovke displeja, avšak sú prezentované aj vo forme zvukov. Vďaka tomu môžete dodržiavať správne dýchanie aj bez nutnosti dívať sa na displej telefónu.

Prana Breath ponúka viacero tréningov a umožňuje vytvoriť aj vlastné tréningy, prípadne importovať ďalšie. Aplikácia tiež umožňuje vytvoriť si budíky, ktoré vám pripomenú, že by ste mali na chvíľu vypnúť a relaxovať pri tréningu dýchania. V ponuke aplikácie nájdete takisto štatistiky, ktoré nie sú z hľadiska funkcionality dôležité, ale pre niekoho môžu predstavovať užitočnú spätnú väzbu.

Aplikácia je dostupná zadarmo, ponúka aj prémiovú funkciu s ďalšími funkciami. Na začiatok si však vystačíte s bezplatnými funkciami. Aplikácia je dostupná iba pre Android, v rámci multiplatformového riešenia dávame do pozornosti aplikáciu Stop, Breathe & Think.

App Store

Headspace: Guided Meditation & Mindfulness

Ak vám nestačí relaxačná hudba alebo aplikácia na precvičovanie správneho spôsobu dýchania, možno u vás zaboduje Headspace: Guided Meditation & Mindfulness. Za predpokladu, že dobre ovládate anglický jazyk. Táto aplikácia je totiž vaším virtuálnym meditačným trénerom a bývalý mních Andy sa vám bude prihovárať v angličtine. Má príjemný hlas a dokáže vás previesť procesom meditácie. Len, ako už bolo spomenuté, toto je aplikácia, v ktorej prípade je znalosť angličtiny naozaj nevyhnutná. V opačnom prípade nebudete rozumieť jeho pokynom, resp. tomu, čo hovorí.

Aplikácia ponúka 10-dňový program, ktorý funguje ako úvod do meditácie. Následne si môžete bezplatne stiahnuť ďalšie úvodné balíčky, ktoré sú zamerané na konkrétne oblasti života, ako je zdravie, odvaha, šťastie či pracovné úspechy. Na prístup k zvyšku meditácií je potrebné si predplatiť službu. Cena začína na úrovni 7,91 € na mesiac v prípade ročného predplatného.

Google Play
App Store

Calm – Meditate, Sleep, Relax

Táto aplikácia kombinuje niekoľko služieb, ktoré sme už spomenuli, do jedného nástroja. Calm obsahuje meditačnú hudbu, jednoduché tréningy meditácie, vrátane tréningu správneho dýchania a tiež aj poviedky, ktoré si môžete pustiť na dobrú noc. Obsahu je k dispozícii veľa, časť je dostupná bezplatne, zvyšok môžu využívať iba používatelia s predplatným. To stojí od 3 eur mesačne, ak sa rozhodnete pre ročné predplatné.

Podobne ako v prípade Headspace, aj v prípade aplikácie Calm budete potrebovať znalosť anglického jazyka. V opačnom prípade reálne využijete iba časť funkcií a v takom prípade je otázne, či by nebolo lepšie použiť radšej inú aplikáciu. Hlavný prínos služby Calm totiž spočíva najmä v tom, že kombinuje viacero relaxačných metód v jednej aplikácii.

Na aplikácii Calm oceňujeme moderný a elegantný dizajn a jednoduché používateľské rozhranie. Jednotlivá hudba, meditácie a poviedky sú rozdelené prehľadne a usporiadané podľa kategórií. K dispozícii je tiež offline režim, hudbu aj poviedky si môžete uložiť do telefónu. Prehrávanie funguje aj po vypnutí displeja či minimalizovaní aplikácie, čo je praktické.

Google Play
App Store

Na článku spolupracoval Miroslav Illéš.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit