V stredu 26. apríla 2017 sme sa zúčastnili VIP otvorenia FUTUREYE VR – unikátneho priestoru v centre Bratislavy, ktorý je od 1. mája otvorený už aj pre širokú verejnosť. 

Nový, momentálne najväčší zábavný a vzdelávací priestor virtuálnej a rozšírenej reality na Slovensku, ponúka na ploche 160 m² osem herných zariadení – 5 headsetov Oculus Rift,  jeden HTC Vive,  Sony Playstation VR a herný počítač s pretekárskym vybavením (šoférske kreslo, premietacie plátno a projektor). FUTUREYE VR  sa nachádza na prvom poschodí bývalého obchodného domu DUNAJ na námestí SNP v Bratislave. Ten sa v posledných rokoch stal známym miestom, kde sa stretávajú kreatívni, zábavní a zábavychtiví mladí ľudia v Bratislave – KC Dunaj, The Spot, kníhkupectvo Gorila a kaviareň Urban Space sú v tej istej budove, čo zvyšuje potenciál a vzájomný synergický efekt priestorov.

Otvorenia  sa zúčastnilo mnoho hostí a médií. SEPAR a STRAPO, dvaja mladí úspešní raperi, sa zhostili aktu oficiálneho pokrstenia FUTUREYE VR a popriali mu mnoho úspechov.  Následne si tiež vyskúšali jednotilivé zariadenia a fascinujúci priestor virtuálnej reality zhodnotili ako silný inšpiratívny zážitok. Majitelia sa pripravili aj na skúsených hráčov –  k dispozícii boli najpopulárnejšie hry a prehrávače podľa medzinárodných rebríčkov popularity, ktoré v budúcnosti budú podľa týchto rebríčkov a podľa požiadaviek klientov doplňovať a rozširovať.  Netrpezlivo už očakávajú príchod setu rozšírenej reality (augmented reality) od Microsoftu – HoloLens, ktorý by taktiež doplnil technické vybavenie priestoru.

Ako uviedli na otvorení  FUTUREYE VR, budú sa snažiť priniesť pre svojich klientov vždy najnovšie technológie v oblasti virtuálnej a rozšírenej reality, počítačových hier a prezentácií, 3D a virtuálnych filmov. V budúcnosti chcú fungovať aj ako pracovisko podpory vývoja produktov pre virtuálnu a rozšírenú realitu, a to ako softvérových tak aj hardvérových. Pre tento účel už nadviazali spoluprácu so Základnou umeleckou školou J. Albrechta a pripravujú spoluprácu s Matematicko-fyzikálnou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave.

FUTUREYE VR bude otvorený pre verejnosť každý deň od 12:00 do 24:00 (okrem významných sviatkov), po objednaní a zaplatení predplateného času budú môcť záujemcovia využívať nimi zvolenú techniku na zvolený čas. Pre aktívnych záujemcov sú pripravené členské preukazy, nositelia ktorých budú mať možnosť zabávať sa dvojnásobný čas za rovnakú cenu. Pri každom stanovišti je aj LCD televízor, aby dianie v hre mohli sledovať aj ostatní.

Na záver môžme skonštatovať, že virtuálna realita sa momentálne vďaka hernému a zábavnému priemyslu stáva súčasťou našej reality dostupnou pre širokú verejnosť.

Viac informácií nájdete tu

Autor: Andrej Daniš

Fotografie: Ivan Sekerka, Nicole Lieskovská