Minulý týždeň sme boli na Medzinárodnom strojárenskom veľtrhu v Nitre. Už sme informovali o 3D tlačiarňach, teraz si ukážeme príklady 3D skenerov a tiež to, ako sa využívajú okuliare pre virtuálnu realitu v architektúre.

SkenerNa viacerých stánkoch sme videli 3D skener s označením DAVID, ktorý ponúka spoločnosť BIBUS a tento prenáša do počítača 3D podobu objektu s využitím infračerveného lúča. Ako sme videli, naskenovanie objektu trvá rádovo minúty.

Ďalší 3D skener FUEL 3D sme videli v ponuke firmy MCP, v tomto prípade šlo o zariadenie dostupné cez Kickstarter.

Skener-4Zaujala nás aj možnosť modernej prezentácie návrhu kuchyne, pričom budúci majiteľ sa v nej môže reálne poprechádzať a zistiť, čo mu vyhovuje a čo treba zmeniť.

Skener-3Na nosenie okuliarov pre virtuálnu realitu Oculus Rift si treba zvyknúť, nám to trvalo asi 10 minút. Rovnako môže byť trochu problém s optickými okuliarmi. Celkovo je to ale úplne nový zážitok, s ktorým sa určite v budúcnosti stretneme. 

Skener-2Čo si myslíte o takejto modernej výbave, uchytí sa to na našom trhu? Budete v podstate pár hodín žiť vo svojom virtuálnom dome, aby ste zistili, ako má naozaj vyzerať?

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.