Zariadenia spoločnosti OnePlus sa veľmi rýchlo dostali do povedomia po celom svete.

Označovanie “Zabijak vlajkových lodí” už dlhšie stráca svoj zmysel. Model so 6 v názve to iba potvrdzuje. Už dávno smartfóny čínskej spoločnosti, aj napriek výbornej výbave, nepatria medzi cenovo najdostupnejšie a akosi sme si zvykli na cenu, ktorá štartuje od 500 eur a viac. Konkurencia takisto nespí a na trh sa dostávajú častokrát aj lacnejšie a veľmi dobre vybavené smartfóny.

Pri pohľade na parametre je každému jasné, že OnePlus 6 je výkonné zariadenie s dobrou výbavou. Ako je teda možné, že smartfón (model 64 GB / 6 GB) s vlajkovými parametrami stojí takmer o polovicu menej ako napríklad taký Samsung Galaxy S9+?

Na jednej strane je obchodná politika, marketing a poprípade distribučné kanály. Tu sa dostáva do popredia iba jedna otázka. Nevyplatí sa uprednostniť OnePlus 6 pred vlajkovými modelmi popredných výrobcov? Na túto otázku sme hľadali odpoveď aj my.

Konštrukcia a hardvér

Páči sa nám, že OnePlus sa drží tradície a aj model 6 sa dostáva k majiteľom v klasickej bielej krabičke so základnou výbavou (poteší ochranný obal). Na prednej strane balenia je už šestka a na pravej bočnej strane sa vyníma slogan – The Speed You Need. Ten nás sprevádza celým testom a dovolíme si tvrdiť, že OnePlus 6 je naozaj čertovsky rýchly smartfón.

Konštrukčne ide o klasický “sendvič” s hliníkovým rámom s jemným frézovaním a sklenenou zadnou stenou, ktorá na prvý pohľad a dotyk pôsobí skôr ako plastová, ale nenechajte sa pomýliť. Na prednej strane, ako aj zadnej sa nachádza Gorilla Glass 5. Prevedenie Silk White, ktoré sa nám dostalo na redakčný stôl ohromí hlavne tým, že nezachytáva žiadne odtlačky prstov a nečistoty.

Zdroj: TOUCHIT

Smartfón je pevný a aj napriek veľkému 6,28-palcovému displeju s výrezom a rozlíšeniu 1080 × 2280 pixelov (pomer strán 19:9) sa veľmi dobre drží, čomu vďačí aj zaoblenej zadnej stene. Displej vďaka tenkým rámikom zaberá takmer 84 % prednej strany smartfónu. Výrez v displeji sa dá softvérovo skryť a hlavne pri Amoled paneloch má táto možnosť aj zmysel. V noci totižto pri výreze nepresvitajú osvetlené časti, ako je tomu v prípade LCD displejov. Pri väčších rozmeroch – 155.7 × 75.4 × 7.8 mm dosahuje “šestka” dobrých 179 g (overené).

K displeju nemáme žiadne výhrady. Aj tentokrát OnePlus nastavil OpticAmoled panel bravúrne. Obrazovka má vysoký jas a živé farby. Tie sú pritom prirodzenejšie nastavené, ako v prípade SuperAmoled panelov od Samsungu a farby nie sú tak presaturované. Najviac chceme vyzdvihnúť podanie bielej farby. Tá je na Amoled panel až neskutočne biela. Takú farbu sa nám napríklad na Galaxy S9+ nepodarilo nastaviť v žiadnom režime.

Displej podporuje aj Ambietntné zobrazenie informácií na zhasnutom displeji. Ide o taký polovičný AlwaysOn režim, ktorý sa aktivuje iba v prípade notifikácie, alebo pri zdvihnutí zariadenia. Veľkým plusom, hlavne kvôli šetreniu energie, je možnosť voľby režimov zobrazenia. Samozrejme tmavý režim je jasnou voľbou pre pomalšie vybíjanie batérie. V OnePlus 6 sa dá pre šetrenie očí a pohodlnejšie zaspávanie aktivovať aj Nočný režim. Je ho možné nastaviť podľa vlastných preferencií, alebo na základe východu a západu slnka.

Displej je taktiež možné nakalibrovať podľa požiadaviek používateľa a dajú sa pre ten účel využívať rôzne režimy zobrazovania:

  • Predvolené
  • sRGB
  • DCI-P3
  • Adaptívny režim
  • Vlastná farba – tu je možné vlastné nastavenie a dosiahnutie požadovaného podania farieb

Smartfón je DualSIM a okrem jedného duálneho slotu už ďalší v zariadení nenájdete. Vnútorná pamäť, v našom prípade testovaná verzia so 128 GB ROM (pre používateľa dostupných 116 GB), je postačujúca aj pre náročných používateľov a na rozdiel od MicroSD kariet ponúka tento typ pamäte aj vyššiu rýchlosť zápisu a čítania údajov. O poriadnu dávku výkonu sa stará najvýkonnejší osemjadrový čipset Snapdragon 845 dopĺňaný GPU Adreno 630 a rýchlou 8 GB pamäťou RAM LPDDR4X.

Aktuálne OnePlus 6 ešte stále vládne benchmarkom. Napríklad v Antutu dosiahla nami testovaná verzia 291 297 bodov. Pre porovnanie Samsung Galaxy S9+ dosahuje v rovnakom teste hodnoty približne 250 000 bodov. Pod slotom pre SIM karty sa na ľavej strane ešte nachádzajú tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Tie sú dobre umiestnené a pohodlne na ne dosiahnete ukazovákom pravej ruky.

Zmien sa dočkal prepínač režimov hlasitosti. Presunul sa z ľavej strany na pravú, rovno nad tlačidlo napájania. Toto presunutie hodnotíme kladne a slider je možné prepínať už pohodlnejšie, pomocou palca pravej ruky. Má jemnú textúru a je trojpolohové. Tlačidlo napájania má taktiež dobré umiestnenie a rovnako, ako aj ostatné tlačidlá, dobrý zdvih.

V spodnej časti sa na ľavej strane nachádzajú kruhové otvory reproduktora. Toto umiestnenie považujeme za nie moc dobré, nakoľko pri úchope si zakryjete jediný nie príliš kvalitný reproduktor a to hlavne pri hraní hier, či inom horizontálnom používaní. V strednej časti sa už nachádza USB-C port a na pravej strane hneď vedľa hlavného mikrofónu (druhý sa nachádza v hornej hrane) aj vstup pre 3,5 mm audio jack.

Zadná stena sa zhostila duálneho fotoaparátu a blesku, ako aj čítačky odtlačkov prstov. Tá je tradične blesková. Len ten tvar… Na zadnej strane už potom nájdete iba logo OnePlus. Keď nazrieme ešte pod “kapotu”, tak tam nájdeme 3300 mAh batériu.

Aj keď je už dlhšie známe, že OnePlus prestáva používať označovanie Dash Charge pre svoje rýchle nabíjanie, tak aj napriek tomu sme v balení túto nabíjačku ešte mali. Rýchlosť tohto nabíjania už dávno prekonala technológia Super VOOC od spoločnosti Oppo. Aj napriek prekonaniu stále patrí táto technológia k tomu najlepšiemu, čo aktuálne trh ponúka. Batériu sme nabili z 0 – 90 % presne za hodinu, pričom do „plna“ to trvalo nabíjačke ďalších až 37 minút. Výhodou nabíjana od OnePlus je, že aj pri aktívnom používaní smartfónu sa rýchlosť nabíjania výrazne nespomalí a zariadenie sa neprehrieva. Pre používanie tejto funkcie je potrebné používať originálne príslušenstvo.  

Časový priebeh nabíjania z 0 – 100 %

Veľkým prekvapením bola výdrž na jedno nabitie. Pri bežnom používaní nebol problém zvládnuť na jedno nabitie 1,5 dňa. Vieme si predstaviť, že OnePlus 6 zvládne bez problémov aj dva dni. Smartfón sme pritom využívali počas celého pracovného dňa a večer prišlo aj na prehrávanie online videí, či počúvanie hudby.

Na vlajkové lode popredných výrobcov, zariadeniam OnePlus stále chýba zvýšená odolnosť, podľa IP65 alebo 68. Aktuálne ponúkaná odolnosť voči postriekaniu vodou je najvyššia, aká kedy bola použitá v zariadeniach tejto čínskej spoločnosti.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

  1. Konštrukcia a hardvér
  2. Softvér, konektivita a multimédia
  3. Fotografovanie a video
  4. Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.