Väčší z nových iPhonov púta pozornosť veľkosťou obrazovky, ktorá môže byť dôvodom pre výmenu staršieho modelu za nový.

Nové iPhony pre rok 2018 sa odlišujú iba veľkosťou displeja. Model XS je v podstate na nerozoznanie od minuloročného iPhonu X, verzia XS Max láka na väčší displej. Ten je sám o sebe pádnym argumentom, aby ste do tohtoročného iPhonu investovali aj v prípade, že nosíte vo vrecku iPhone X. Veľký displej je ideálny na prezeranie webu či prácu v pohybe a výborne na ňom vyniknú aj videá.

6,5-palcová uhlopriečka s pomerom strán 19,5:9 tiež ideálne padne do veľkej mužskej ruky. Ovládanie jednou rukou nie je vždy pohodlné, ale s bezpečným držaním telefónu nebudete mať problém. iPhone XS Max sa zároveň nosí dobre aj vo vrecku nohavíc. Dá sa povedať, že ide o tú správnu veľkosť, ktorá balansuje na hranici maximálnej možnej veľkosti displeja pri zachovaní pohodlnosti nosenia a držania v ruke.

Vľavo iPhone X, vpravo iPhone XS Max

Dizajnom neprekvapí

Dizajn telefónu neprekvapí, ale v tomto smere sme nič iné nečakali. Apple moc s dizajnom neexperimentuje a ten predchádzajúci využil v 4 generáciách telefónov. iPhone XS Max teda vyzerá rovnako ako minuloročný iPhone X, akurát je väčší. Novinkou je zlatá farba, ktorá dopĺňa čiernu a striebornú.

Zadná strana je zo skla, ktoré je podľa Applu najodolnejšie na trhu. V redakcii sme crash test nerobili, pár testov odolnosti však nájdete už na internete. Faktom je, že vďaka sklenému chrbtu sa môže telefón šmýkať v ruke, takže ho treba pevne držať a radšej ovládať dvoma rukami, ak je to možné. iPhone XS Max ponúka odolnosť IP68 voči vode a prachu a tiež podporuje bezdrôtové nabíjanie. Zadný fotoaparát vystupuje zo zadnej strany rovnako ako v prípade iPhonu X.

iPhone XS Max

S OLED displejom a lepším fotoaparátom

Prednej strane dominuje OLED displej s rozlíšením 2688 × 1242 pixelov a s 84,4% pomerom obrazovky k telu. OLED panel je viditeľný na prvý pohľad a v kombinácii s prednastaveným pozadím si okamžite po zapnutí vychutnáte dokonalú čiernu farbu. Displej tiež podporuje štandardy Dolby Vision a HDR10, čo oceníte pri sledovaní Netflixu, resp. YouTubu. Faktom je, že pri testovaní iPhonu XS Max sme častejšie sledovali seriály na telefóne ako obvykle a pri cestovaní sme už nemali potrebu so sebou vždy nosiť tablet. Jasné, tablet má väčšiu obrazovku, ale v tomto prípade bolo praktickejšie použiť veľký telefón, ktorý sme mali pri sebe.

Ak teda zvažujete prechod z roka starého iPhonu na niektorú z noviniek, iPhone XS Max je z hľadiska displeja logickou voľbou. Pri prechode z iPhonu X na iPhone XS si počas bežného používania všimnete rozdiel najmä v kvalite fotiek, nakoľko vonkajšia konštrukcia je vizuálne identická, ako sme už spomenuli.

6,5-palcový displej je hlavným lákadlom iPhonu XS Max

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn, konštrukcia a displej
2. strana: Výbava, výdrž a fotoaparát
3. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit