7 nm a 5 nm výrobný proces.

Portál Sina.com prišiel s informáciami o ďalších generáciách procesora Snapdragon. Vlajkovou loďou je aktuálne Snapdragon 855+, jeho nástupcu s označením 865 by mal vyrábať Samsung. Ten už v minulosti produkoval procesory Snapdragon 820 a 835.

Procesor by mal byť vyrábaný 7 nm EUV procesom, ktorý sa používa aj pri výrobe čipu Exynos 9825. Výrobný proces definuje, koľko tranzistorov sa zmestí na jeden milimeter štvorcový a tým určuje aj jeho energetickú efektivitu a výkon. Pre porovnanie, pred 10 rokmi sa vyrábali procesory pre mobilné telefóny 65 nm procesom.

EUV označuje využitie ultrafialových lúčov pre spresnenie výrobného procesu. Procesor by mal vďaka nemu získať o 20% až 30% väčší výkon a až o 50% lepšiu energetickú efektivitu. Prvé telefóny so Snapdragonom 865 sa objavia na veľtrhu MWC 2020 v Barcelone. Už teraz však internetom kolujú predbežné výsledky testov, Snapdragon 865 získal v teste Geekbench skóre 12 496 bodov. Pre porovnanie Snapdragon 855+ dosiahol v rovnakom teste takmer 11-tisíc bodov.

V prípade procesora Snapdragon 865 sa spomínajú dve rôzne verzie. Obe budú podporovať operačnú pamäť typu LPDDX5 a UFS 3.0 úložisko. Jeden z procesorov však bude obsahovať aj zabudovaný 5G modem.

Sina.com tiež informuje o výrobných plánoch v prípade procesora Snapdragon 875. Ten sa dostane na trh v roku 2021 a jeho výrobu by mala zabezpečiť firma TSMC, ktorá produkuje procesory Snapdragon 845 a 855. V prípade tohto procesora má byť použitý 5 nm výrobný proces, vďaka ktorému bude možné na jeden milimeter štvorcový zabudovať až 171,3 milióna tranzistorov.

A v roku 2022 by sme sa mali vraj dočkať 3 nm výrobného procesu.

Zdroj: phonearena

Prečítajte si aj:

Samsung oficiálne oznámil procesor Exynos 9825: Bude poháňať Galaxy Note10

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Špecializujem sa na Apple, ASUS, Garmin, smart hodinky, robotické vysávače a herné zariadenia. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Máte pripomienku alebo otázku k článku? Napíšte nám na redakcia@touchit.sk alebo priamo autorovi článku. Ďakujeme.