Útočia na city.

4ka upozorňuje na novú vlnu podvodných telefonátov zo zahraničia. Operátor v posledných dňoch zachytil vôbec najmasívnejší pokus o podvodné volania zo zahraničia. A na rozdiel od pokusov v minulosti, podvodníci tentoraz použili novú schému a ľudí sa snažili oklamať prostredníctvom hlášky v českom jazyku.

Operátor útok včas odhalil a okamžite zablokoval hovory z krajín, odkiaľ podozrivé telefonáty prichádzali. Upozorňuje však na novú fintu podvodníkov a na podvodné telefonáty zo zahraničia obecne: „Ak podobný hovor neočakávate, navyše je z exotickej krajiny, nedvíhajte ho a najmä nevolajte naspäť. Upozornite na podobné prípady aj svojich rodinných príslušníkov, najmä deti, ak majú už mobilný telefón.

Neznáme čísla z exotických krajín v minulosti iba prezváňali. V najnovšom útoku sa po zodvihnutí hovoru ozve príjemný ženský hlas, ktorý v češtine naliehavo oznámi:Ahoj. Toto je volanie od rodiny a priateľov, prosím, pozorne počúvajte. Rodina alebo priateľ požiadali o tento hovor. Táto služba je zdarma na použitie. Budeme vás teraz prepojovať, prosím, neskladajte tento hovor. Ďakujem.

Za tento hovor, keďže je prichádzajúci, neplatíte. Podvodníci to však majú premyslené, telefonát je následne akoby prerušený a dôverčivý používateľ sa často v obave, kto z rodiny či známych mu volal, ozve späť. V tomto prípade už ide o hovor do exotických krajín, často na čísla v 4. zóne a minúta takéhoto volania môže stáť až 4 eurá.

4ka zablokovala hovory z nasledujúcich krajinách: Gabon Guyana Zimbabwe Nauru Cookove ostrovy niektoré regióny Bosny a Hercegoviny.

Zdroj: 4ka

Prečítajte si aj:

Pozor na falošné volania. Podvody sú stále na scéne

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit