Priama konkurencia pre Samsung Galaxy S21 a iPhone 12.

OnePlus oficiálne predstavil svoje vlajkové lode radu OnePlus 9. V redakcii sme otestovali štandardný model a takisto aj verziu Pro, ktorá je aktuálnou špičkou v ponuke tohto výrobcu. Základný model je zameraný na používateľov, ktorí chcú prémiový telefón, avšak nechcú zaň zaplatiť 1000 eur. V tomto smere ide o priamu konkurenciu pre Galaxy S21 a iPhone 12.

Štandardný OnePlus 9 je pomerne veľký telefón. S uhlopriečkou 6,55 palca je viditeľne väčší ako základné vlajkové lode od Samsungu a Applu. Kompaktnosť modelov Galaxy S21 a iPhone 12 som si počas testovania užil, OnePlus 9 je však pomerne veľké zariadenie – hoci, na dnešné pomery je jeho veľkosť štandardná. Niekomu to môže vyhovovať.

Väčšie rozmery smartfónu OnePlus 9 výraznejšie pocítite v kombinácii s ochranným obalom. Počas testovania som používal oficiálne puzdro Sandstone Bumper Case a ergonómia nebola z môjho pohľadu bezchybná. Telefón sa mi zdal byť široký s hrubými bokmi. Pripisujem to obalu, pretože bez ochranného puzdra bolo používanie telefónu citeľne pohodlnejšie. Dôvodom je zaoblený chrbát, ktorý umožňuje pohodlnejšie držanie v ruke.

OnePlus 9 a OnePlus 9 ProZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Rovný displej a stereo reproduktory

6,55-palcový Fluid AMOLED displej je rovný, s rozlíšením Full HD, frekvenciou 120 Hz a maximálnym jasom 1100 nitov. Model Pro má o niečo kvalitnejší displej, avšak vzhľadom k cene nemám k obrazovke OnePlusu 9 pripomienky. Farby sú jasné a živé, maximálny jas je viac ako dostatočný aj na priamom slnečnom svetle. Niekomu by sa mohlo máliť Full HD rozlíšenie, avšak z praktického hľadiska som nemal pocit, že by ma obmedzovalo alebo znižovalo kvalitu používateľského zážitku.

OnePlus 9 podporuje štandardy HDR10 a HDR10+, ktoré využijete napríklad pri sledovaní YouTube videí a služby Netflix. V tomto prípade oceníte veľkosť displeja. Výborná je takisto stereo reprodukcia zvuku, OnePlus 9 je špičkové multimediálne zariadenie. 3,5 mm jack však v jeho výbave nenájdete.

Z hľadiska konštrukcie dávam do pozornosti bočný prepínač na prepínanie sa medzi štandardným, tichým s vibrovaním a úplne tichým režimom. Podobne ako kolega Peťo, ktorý testoval model OnePlus 9 Pro, aj ja by som ocenil, keby bol tento prepínač na ľavej hrane – namiesto tlačidiel na reguláciu hlasitosti. Bočný prepínač režimov však predstavuje unikátnu vlastnosť v segmente Android telefónov a obľúbil som si ho.

OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro

OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Odolný voči vode aj bez oficiálnej certifikácie

Ku konštrukcii telefónu nemám výhrady. Pôsobí odolne a prémiovo. Oceňujem spracovanie zadného fotoaparátu aj s nápisom Hasselblad. Vizuálne atraktívne je tiež spracovanie zadnej strany telefónu v prípade farebnej verzie Winter Mist. Chrbát telefónu je zo skla, obe strany pokrýva ochranné sklo Gorilla Glass 5.

OnePlus 9 má odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68, avšak výrobca uvádza túto certifikáciu iba v prípade verzie pre amerického operátora T-Mobile. Je nepravdepodobné, že by boli ostatné kusy vyrábané iným spôsobom a neboli by odolné voči vode a prachu, avšak oficiálny certifikát odolnosti v ich prípade nenájdete.

OnePlus 9 poháňa procesor Snapdragon 888. K dispozícii sú konfigurácie 8 / 128 GB a 12 / 256 GB. Ani jedna verzia nepodporuje microSD karty – vzhľadom k veľkosti interného úložiska to osobne nepovažujem za zápor. Rýchlosť telefónu je špičková, chválim aj celkovú optimalizáciu nadstavby OxygenOS, ktorá je založená na systéme Android 11. OnePlus obsahuje minimum nechcených predinštalovaných aplikácií (tzv. bloatware), takže aj v tomto smere získava plusové body.

OnePlus 9 Pro a 9 Pro

Batéria sa bleskovo nabije

4500 mAh batéria v mojom prípade zabezpečila výdrž na jeden deň náročnejšieho používania aj s dostatočnou rezervou batérie. Chválim 65 W rýchle nabíjanie, ktoré kompletne nabije telefón v priebehu polhodiny. Priložená 65 W nabíjačka takisto podporuje rýchle nabíjanie cez štandard Power Delivery, takže s ňou môžete plnohodnotne nabíjať aj notebook – táto vlastnosť nie je samozrejmosťou v prípade každej 65 W nabíjačky.

K dispozícii je tiež 15 W bezdrôtové nabíjanie. Verzia Pro ponúka až 50 W bezdrôtové nabíjanie, budete však musieť použiť špecializovanú bezdrôtovú nabíjačku. Spomeniem ešte optický snímač odtlačkov prstov v displeji. Ten funguje rýchlo a spoľahlivo, veľmi zriedkavo som musel opakovane priložiť prst k čítačke. Podobný zážitok mám aj s ostatnými telefónmi tejto kategórie.

Zadný fotoaparát tvorí 48 Mpx hlavný fotoaparát s clonou f/1.8 a 50 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát. K dispozícii je tiež 2 Mpx monochromatický senzor. Verzia Pro obsahuje navyše teleobjektív s 3,3× optickým zoomom a optickú stabilizáciu hlavného fotoaparátu. Základný model ponúka iba 2× priblíženie, ktoré vzniká výrezom z hlavného fotoaparátu.

OnePlus 9 Pro a 9 Pro

Fotoaparáty s podpisom značky Hasselblad

OnePlus sa v prípade tohtoročných vlajkových lodí chváli spoluprácou so spoločnosťou Hasselblad, ktorá okrem iného zoptimalizovala kalibráciu farieb. Výsledkom sú veľmi pekné fotografie vo všetkých svetelných podmienkach, ktoré dokážu plnohodnotne konkurovať lídrom v mobilnej fotografii.

OnePlus 9 má vo výbave aj nočný režim, ktorý zlepšuje zachytenie detailov a ostrosť hrán v prípade večerných fotografií. Z vlastnej skúsenosti odporúčam fotiť (pokiaľ máte dostatok času) v štandardnom režime a aj nočnom a následne si pri pozeraní fotiek na počítači vybrať tú fotku, ktorú si necháte. Nočný režim totiž prináša detailnejšiu fotku, avšak tá je niekedy až nereálne svetlá. Štandardný režim dokáže zhotoviť menej dokonalý snímok, ktorý však môže byť z hľadiska atmosféry niekedy lepšou voľbou.

Z praktických skúseností chválim ultraširokouhlý fotoaparát, ktorý je lepší ako ten v iPhone 12 a dokáže zachytiť ostré a detailné fotografie aj v horších svetelných podmienkach. Taktiež si dobre poradí so skreslením scény, k čomu v prípade niektorých telefónov dochádza z dôvodu širokého zorného poľa fotoaparátu.

OnePlus 9 ProZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

OnePlus 9 a OnePlus 9 Pro majú bočný prepínač, ktorý je raritou medzi Android telefónmi. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. strana: Text recenzie
  2. strana: Fotogaléria, verdikt a technické parametre

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit