Zabudované VPN bude k dispozícii zadarmo, avšak s dátovým obmedzením.

Microsoft začal testovať novú funkciu vo svojom prehliadači Edge – zabudovanú VPN konektivitu, ktorú poskytuje Cloudflare. Novinka je aktuálne dostupná iba pre používateľov testovacích Insider verzií prehliadača Edge, v blízkej budúcnosti však bude k dispozícii aj pre širokú verejnosť.

Zabudovaná VPN konektivita v prehliadači Edge má názov Microsoft Edge Secure Network. V slovenskej lokalizácii bude dostupná pod názvom Zabezpečená sieť. Aby ste mohli túto funkciu využívať, budete sa musieť prihlásiť pomocou svojho Microsoft konta do prehliadača Edge. Po splnení tejto podmienky získate 1 GB dát mesačne, ktoré môžete využiť v rámci zabudovaného VPN pripojenia.

Zatiaľ nie je známe, či Microsoft umožní dokupovať aj ďalšie dáta alebo bude služba striktne obmedzená na bezplatný 1 GB. Dátum obnovy dát si budete môcť skontrolovať priamo cez zabudovanú funkciu, viď. screenshoty na konci článku.

Prečo používať VPN?

Pokiaľ poznáte VPN služby, ich prínos vám netreba bližšie predstavovať. Pokiaľ ste o nich ešte nepočuli, tak ich hlavnou výhodou je, že šifrujú internetové pripojenie a pomáhajú chrániť vaše údaje pred online hrozbami, aké predstavujú hakeri.

Rovnako pomáhajú zabrániť online sledovaniu a udržiavajú vašu polohu súkromnú. Preto sa odporúča používať VPN pripojenie v prípade, že pracujete na internete s citlivými údajmi a váš počítač je pripojený do verejnej Wi-Fi siete, napr. v kaviarni.

Microsoft tvrdí, že v rámci služby Zabezpečená sieť nezbiera žiadne dáta o tom, ako využívate VPN pripojenie. Ďalšie informácie o VPN funkcii v prehliadači Edge si môžete prečítať na oficiálnom webe Microsoftu.

Microsoft Edge VPNZdroj: Microsoft
Microsoft Edge VPN

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit