Ich všestrannosťou sa tak už stalo.

Počas ostatných rokov mobilná fotografia prešla veľkými zmenami, pričom smartfóny máme poruke oveľa častejšie ako digitálne zrkadlovky. Aj keď laikovi by sa mohlo zdať, že ide o akýsi prirodzený dôsledok zdokonaľovania optickej výbavy a kvality obrazových čipov, hlavným ťahúňom celého progresu je masívne zlepšovanie softvérových mechanizmov.

Tieto výrazné zmeny používateľov smartfónov uisťujú v tom, že ich zariadenia vytvárajú skutočne kvalitné fotografie a zrkadlovku nepotrebujú. Keď k tomu pripočítame aj čoraz lepšie možnosti optického priblíženia, tak sa im ani nečudujeme, hoci stále platí, že fyziku pri optike zrkadloviek neoklameme. Sony sa však pozerá do budúcnosti a myslí si, že fotoaparáty v telefónoch vo veľa smeroch čoskoro prekonajú práve digitálne zrkadlovky.

Generálny riaditeľ spoločnosti Sony Semiconductor Solutions, Terushi Shimizu tvrdí, že „fotografie (zo smartfónov) v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov prekonajú kvalitu obrazu zo zrkadloviek s jedným objektívom„. Údajne by sa tak malo stať už v roku 2024, kedy by už mobilná fotografia mala svojou kvalitou prevyšovať fotografie, ktoré pochádzajú z fotoaparátov s vymeniteľnými objektívmi. 

Sony vývoj Zdroj: PhoneArena

Či sa tak skutočne stane, môžeme teraz iba odhadovať. Jedným z dôvodov tohto zlepšenia pritom môže byť aj postupné zväčšovanie obrazových snímačov na viac ako jeden palec, čo fotoaparátom v smartfónoch umožní zachytiť ešte viac svetla a detailov. Sony dokonca vytvorilo novú štruktúru, ktorá každému pixelu umožní prijať dvojnásobné množstvo svetla, vďaka čomu sa zaistí väčší dynamický rozsah. Zároveň sa zaistí aj menší šum na fotografiách nasnímaných pri slabom osvetlení. Sony však očakáva aj výrazné zlepšenie v oblasti AI a výpočtovej fotografie, kvôli pokroku v oblasti hardvéru smartfónov.

Okrem kvalitného senzora, a pokročilého softvéru založeného na AI, podstatnou súčasťou fotoaparátov je aj kvalitná optika objektívov. Až čas ukáže, či sa aj tá dokáže svojou kvalitou priblížiť tej z DLSR fotoaparátov. Aj tu pritom existuje viacero uhlov pohľadu, hoci pri telefónoch budú stále existovať obmedzenia, ktoré budú vychádzať z ich fyzických rozmerov. Aj tu sa však zdá, že spoločnosť Sony napreduje, keďže jej novinka Xperia 1 IV je prvý telefón na svete, ktorý má premenlivú ohniskovú vzdialenosť objektívu – skutočný zoom v rozsahu 85 – 125 mm.

Pokým (pravdepodobne) nebude pre mobilné (hlavné) fotoaparáty v roku 2024 problém prekonať lacné DLSR fotoaparáty, tak na ich prémiovú kategóriu to s najväčšou pravdepodobnosťou stačiť nebude ešte poriadne dlho.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.