Dostupná je pre malú skupinu používateľov.

Aplikácia Fotky od spoločnosti Google je pravdepodobne to najlepšie, čo môžete v systéme Android používať na úpravu a zálohovanie svojich fotografií. Počas rokov tento šikovný nástroj prešiel veľkými zmenami a zlepšeniami, avšak vyzerá to tak, že tomu nie je ani zďaleka koniec.

Iba nedávno sa do aplikácie pri prehliadaní fotografií dostalo do spodnej lišty tlačidlo Google Lens, pričom sa zdá, že už aj to bude čoskoro nahradené novou funkciou. Portál AndroidAuthority informuje, že niektorým používateľom sa namiesto tlačidla Lens začalo objavovať nové tlačidlo, ktoré jeho funkcionalitu rozširuje. 

Google Lens umožňuje vykonávať nespočetné množstvo úkonov, či už vyhľadávať na webe podľa obrázkov, alebo dokonca prekladať v reálnom čase priamo z fotografie. Keďže do Lens nebolo implementované vyhľadávanie ľudí, tak práve teraz je ten správny čas na jeho zaradenie. Odteraz bude dostupné ich vyhľadávanie prostredníctvom vašich vlastných fotografií.

Google LensZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Google Lens umožňuje vyhľadávať pomocou fotoaparátu

Zdá sa však, že funkcia je vo fáze testovania, čiže nie je zatiaľ známe, do akej miery dokáže vyhľadávanie ľudí uľahčiť. Zdroj dodáva, že pri použití funkcie na obrázku s tvárou vyhľadávač rozpozná tvár a vykoná spätné vyhľadávanie s cieľom nájsť ďalšie fotografie s touto tvárou. Je však celkom pochopiteľné, prečo táto funkcia bude dostupná iba v aplikácii Fotky, a nie pre celý web. Aj keď niektorí používatelia tvrdia, že Google Lens bolo vymenené za nové tlačidlo vyhľadávania, je nepravdepodobné, že nahradí túto šikovnú funkciu. Ide skôr o jej rozšírenie.

Vieme, že vyhľadávanie podľa tváre je vo Fotkách Google veľmi dlho, ibaže teraz sa zdá, že táto možnosť bude dostupnejšia a inteligentnejšia. Pokiaľ pri novom vyhľadávaní podľa tváre ťuknete na tvár, tak sa vám zobrazia relevantné výsledky. Pokiaľ však kliknete mimo tváre, tak sa prepnete späť do Google Lens.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.