LG už mobily nevyrába, ale komponenty pre ne áno.

Spoločnosť LG pred veľtrhom CES 2023 ohlásila nový fotomodul pred smartfóny, ktorý zaujme možnosťou nastaviteľného optického zoomu. Optické priblíženie síce nie je v telefónoch žiadnou novinkou a do svojich zariadení ho implementujú mnohí výrobcovia, problémom však je, že väčšina z ich fotoaparátov dokáže priblížiť len na jednu konkrétnu hodnotu, napríklad trojnásobne či päťnásobne.

Taký Samsung Galaxy S22 Ultra má síce objektívy s optickým zoomom hneď dva, jeden s trojnásobným a druhý s až desaťnásobným priblížením, problémom takejto zostavy je však skutočnosť, že mimo týchto dvoch presných hodnôt sú ostatné úrovne zoomu kombináciou optiky daného telefónu a digitálneho, teda stratového priblíženia.

Nový modul od divízie LG Innotek tento neduh nemá a je ho možné nastaviť na rôzne hodnoty medzi štvornásobným až deväťnásobným optickým priblížením. Niečo podobné je bežné v tradičných fotoaparátoch, ale u smartfónov sme až na pár nie príliš úspešných pokusov nič podobné doposiaľ nevideli. Ak sa riešenie od LG ukáže ako životaschopné, opäť pôjde o posunutie mobilného fotografovania na novú úroveň.

V tlačovej správe spoločnosť LG tvrdí, že tento typ snímača umožní získať viac miesta vo vnútri telefónu a zároveň zachovať vysokú kvalitu obrazu tým, že sa nebude potrebné používať digitálne priblíženie. Kórejský výrobca tiež spolupracuje so spoločnosťou Qualcomm s cieľom pridať podporu tohto nového modulu do čipsetu Snapdragon 8 Gen 2. Na budúci týždeň na veľtrhu CES 2023 poskytne LG o module viac informácií.

Zdroj: LGInnotek.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.