Konkurencia v kategórii high-end čipov je z roka na rok silnejšia.

Pred pár dňami bola predstavená nová generácia vlajkového čipu Snapdragon 8 spoločnosti Qualcomm. Hoci vieme, že pri tomto čipsete sa zvýšil výkon CPU a GPU, doteraz sme nemali hmatateľný dôkaz o tom, ako to v skutočnosti s výkonom tohto nového čipu je. O jeho výkone sa však dozvedáme aj vďaka príspevku generálneho riaditeľa spoločnosti Motorola, ktorý zverejnil výsledky AnTuTu testu pripravovanej vlajkovej lode Motorola X40 (XT2301).

MediaTek 9200
MediaTek 9200

Správa z portálu PhoneArena nám ponúka aj porovnanie s čipsetom MediaTek Dimensity 9200. Na základe priameho porovnanie vieme, že Snapdragon 8 Gen 2 prekonáva čipset od MediaTeku iba o niekoľko bodov. Treba však zdôrazniť, že čipset MediaTek Dimensity 9200 nebol verifikovaný, čiže výsledok považujeme za neoficiálny. Zverejnené výsledky sú však 1 312 901 bodov pre Snapdragon 8 Gen 2 a 1 266 102 bodov pre Dimensity 9200. Predpokladá sa, že Dimensity 9200 sa nachádzal v testovanom modeli Vivo X90.

MediaTek Dimensity 9200 využíva jedno jadro Cortex X-3, tri výkonné jadrá Cortex A-715 a štyri efektívne jadrá Cortex A-510. Čip bude samozrejme podporovať Wi-Fi 7 a nové GPU G-715 s natívnou podporou pre ray tracing.

Snapdragon 8 Gen 2Zdroj: Qualcomm

Pri čipovej sade Snapdragon 8 Gen 2 je najvýkonnejšie jadro opäť Kryo Prime (Cortex-X3). Pri čipovej sade od Qualcommu je však taktované na frekvenciu 3,2 GHz. Doplnené je štyrmi jadrami Performance s frekvenciou 2,8 GHz. Túto zostavu na záver dopĺňajú ešte tri jadrá Efficiency s frekvenciou 2,0 GHz. Nový Snapdragon 8 Gen Gen 2 prichádza s podporou RAM LP-DDR5X s frekvenciou až 4 200 MHz. Pre úložisko môže používať nový formát UFS 4.0.

Pri pohľade na obidva výsledky je však potrebné poznamenať, že bodový rozdiel je takmer zanedbateľný. Je tak zrejmé, že obidve spoločnosti tento rok odviedli dobrú prácu, a budúce vlajkové lode budú skutočne veľmi výkonné. 

Tabuľka nižšie nám poskytuje aj iný pohľad na výkon Android zariadení. Prezrádza nám, že čip A16 Bionic zostáva neporazený a pokračuje v trende, ktorý Apple nastolil už veľmi dávno. 

Snapdragon 8 Gen 2 benchamrkZdroj: AndroidAuthority

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.