Pôjde zrejme o evolúciu, nie revolúciu.

Od predstavenie modelového radu Samsung Galaxy S23 nás delia už len zhruba tri týždne, keďže by k nemu malo dôjsť 1. februára. O všetkých troch telefónoch uniklo v posledných mesiacoch veľa informácií a v tomto článku by sme chceli zhrnúť všetko, čo o Galaxy S23, S23 Plus a S23 Ultra vieme.

Samsung Galaxy S23: Pozrite si dizajn všetkých modelovZdroj: slashleaks.com
Dizajn všetkých modelov Samsung Galaxy S23

Dizajn a konštrukcia

Podobne ako vlani, aj tentoraz by sa mali „dvojičky“ v podobe základného S23 a modelu S23 Plus dizajnovo trochu líšiť od najvybavenejšieho S23 Ultra. Rozdiel bude na prvý pohľad viditeľný napríklad v tom, že S23 a S23 Plus budú mať zaoblené rohy, zatiaľ čo S23 Ultra bude hranatejší.

Na základe renderov, za ktoré vďačíme známym zdrojom únikov Smartprix.com a @OnLeaks, vidieť, že po dizajnovej stránke sa prvé dve menované zariadenia v porovnaní s aktuálnou generáciou dočkajú pár zmien, nepôjde ale o nič veľké. Základný Galaxy S23 a Plus verzia majú mať rovnako tri objektívy ako ich predchodcovia, „ostrovček“ okolo nich je ale preč. Namiesto toho je každý samostatne vyvýšený, podobne ako u súčasného Galaxy S22 Ultra.

Zhruba rovnaké by mali zostať aj rozmery telefónov. Napríklad S23 Ultra sa od súčasnej vlajkovej lode S22 Ultra bude vraj rozmermi líšiť len v desatinách milimetra a zároveň bude o zanedbateľných päť gramov ťažší.

Z farieb sa okrem iných spomína ružová u S23 Plus a olivovo zelená u S23 Ultra, ale tiež čierna či béžová, ktorá má podľa portálu AndroidPolice.com nahradiť biely odtieň.

Galaxy S23 renderZdroj: IceUniverse
Galaxy S23 render

Displej

Uhlopriečky obrazoviek všetkých troch telefónov radu Galaxy S23 zostanú rovnaké, teda 6,1 a 6,6 palca u dvoch nižších modelov. Galaxy S23 Ultra bude mať takisto rovnako veľký displej s uhlopriečkou 6,8 palca a rozlíšením 3088 x 1440 px. Pomer strán tohto displeja bude 19,3:9, teda opäť rovnako ako u S22 Ultra. Hovorí sa tiež o odolnejšom skle dotykovej plochy, ktorá by mala mať menej zahnuté okraje. Zlepšený by mal byť aj snímač odtlačkov prstov v displeji.

Displeje by mali mať tiež vyššiu svietivosť, u základného S23 portál PhoneArena.com spomína maximálny jas 1700 nitov, čo je hodnota u súčasného S22 Ultra. A u S23 Ultra možno Samsung použije úplne nový typ obrazovky s 2000 nitmi, ktorú demonštroval na veľtrhu CES 2023.

Galaxy S23 Ultra leakZdroj: Smartprix.com
Galaxy S23 Ultra

Čipset, pamäť RAM a vnútorné úložisko

V tejto oblasti nás asi čaká jedna z podstatných tohtoročných zmien. Posledné roky sme sa v Európe museli uspokojiť s horšími čipsetmi Exynos, ktoré si Samsung vyrába sám. V porovnaní s procesormi od Qualcommu, ktorý mali napríklad S21 či S22 v USA, ide o menej výkonné a zároveň energeticky náročnejšie riešenie.

Spočiatku sa hovorilo, že rovnaké to bude aj tohto roku a S23 na európskych trhoch bude mať procesor Exynos 2300. Napokon sa ale opakovane objavila potešujúca správa, že rad S23 bude mať globálne čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Procesorové jadrá tohto osemjadrového čipsetu by mali byť trojakej výkonnosti a tikať na 3,36 GHz, 2,8 GHz a 2,0 GHz.

Nie je však vylúčené, že v ďalších rokoch sa čipset Exynos do radu Galaxy S vráti. AndroidPolice.com dokonca tvrdí, že na niektorých trhoch môže mať rad S23 predsa len Exynos 2300, čo by bolo sklamaním.

V prípade vnútorného úložiska a pamäte RAM by mala konečne zmiznúť 128 GB verzia a začínať sa bude na 256 GB a 12 GB RAM.

Samsung Galaxy S23: Pozrite si dizajn všetkých modelovZdroj: slashleaks.com
Samsung Galaxy S23 Ultra

Fotoaparát

Fotoaparáty u S23 aj S23 Plus by sa špecifikáciami nemali líšiť od aktuálnej generácie. Pôjde teda zrejme o zostavu 50 Mpx hlavný fotoaparát, 10 Mpx teleobjektív s trojnásobným optickým zoomom a 12 Mpx širokouhlý objektív.

Väčšie zmeny by mali nastať pri najvyššom modeli Galaxy S23 Ultra. Hlavný snímač by mal mať rozlíšenie 200 Mpx, teda takmer dvojnásobne oproti 104 Mpx v posledných troch generáciách. Chýbať nebude ani ďalší trojnásobný teleobjektív s 10 Mpx a 12 Mpx širokouhlý snímač

Celkovo by sa mal zadný fotoaparát vyznačovať lepšou kvalitou obrazu, špeciálne v nočných podmienkach a za zníženenej viditeľnosti.

Prispieť by k tomu mal aj procesor Snapdragon 8 Gen 2, ktorý má lepšie spracovanie obrazu, širšie možnosti HDR a v oblasti natáčania 8K videa vie namiesto 24 fps zaznamenávať 30 snímok za sekundu.

Naopak, predný fotoaparát tejto nadchádzajúcej vlajkovej lode kórejského výrobcu vraj čaká papierovo zmena k horšiemu.

Rozlíšenie by totiž malo klesnúť zo 40 Mpx, ktoré má aktuálny model S22 Ultra, na 12 Mpx. To je celkom prekvapujúce tvrdenie aj vzhľadom na to, že 40 Mpx predný snímač mali už aj predchádzajúce modely S21 Ultra a S20 Ultra. Nový snímač predného fotoaparátu vraj ale bude kvalitnejší ako pôvodný 40 Mpx.

Rozlíšenie selfie fotoaparátu 12 Mpx by mal mať celý modelový rad S23, čo znamená, že základný model a S23 Plus by si naopak polepšili z terajších 10 Mpx.

Samsung Galaxy S23: Pozrite si dizajn všetkých modelovZdroj: slashleaks.com
Dizajn všetkých modelov Samsung Galaxy S23

Batéria

Batérie v Galaxy S23 a S23 Plus budú mať údajne o niečo vyššie kapacity. Konkrétne u základného modelu pôjde medziročne o zvýšenie z 3700 na 3900 mAh. Bohužiaľ, nabíjanie zostane na úrovni 25 wattov, čo už dnes môžeme považovať za podpriemer, hlavne u najvyššieho radu výrobcu.

U Galaxy S23 Plus má kapacita batérie rovnako stúpnuť o 200 mAh, konkrétne zo 4500 na 4700 mAh. Nabíjanie je tu rýchlejšie, 45-wattové, ale medziročne neprichádza k žiadnemu zlepšeniu. Najvyšší model S23 Ultra bude mať 5000 mAh batériu s rovnakým 45-wattovým nabíjaním, čo sú totožné hodnoty ako u súčasného S22 Ultra.

Samsung Galaxy S23Zdroj: fmkorea.com
Samsung Galaxy S23

Ďalšie zmeny a novinky

Čo sa týka softvéru, rad Galaxy S23 by mal mať ako prvý nadstavbu OneUI 5.1, ktorú už Samsung testuje. Novinky, ktoré by táto nadstavba Androidu 13 mala priniesť, zatiaľ nie sú známe. Hovorí sa však, že nové rozhranie by malo byť užívateľsky najprispôsobiteľnejšie zo všetkých, ktoré Samsung doteraz vyvinul. Týkať sa vo vraj bude napríklad uzamknutej obrazovky.

Po vzore iPhone 14 by aj Galaxy S23 mal mať možnosť núdzovej komunikácie cez satelity. Zatiaľ čo Apple sa spolieha na firmu Globalstar, v prípade Samsungu by službu po technickej stránke zabezpečovala spoločnosť Iridium.

Tá prevádzkuje sieť 66 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme, prostredníctvom ktorých poskytuje hlasové aj dátové služby. Telefóny Galaxy S23 údajne budú môcť satelitne posielať textové správy a malé obrázky, čo je zmena oproti iPhone 14, kde sa posiela len komprimovaný text.

Novinkou, ktorá s trojicou S23 priamo nesúvisí, je možnosť predstavenia fanúšikovského Galaxy S22 Fan Edition. Pre záujemcov, ktorým S23 nebude vyhovovať pre vysokú cenu či iné príčiny, môže ísť o zaujímavú alternatívu.

Nové modely majú Samsungu pomôcť naplniť jeho plán predať v tomto roku dokopy 270 miliónov kusov smartfónov.

Zdroj: Twitter.com/Ice universe

Cena

To najdôležitejšie nakoniec. Ceny topmodelov smartfónov posledné roky výraznejšie rástli a výnimkou nebol ani Samsung, ktorý si vždy rád nechal za svoje zariadenia poriadne zaplatiť. Pripomeňme, že séria S22 začínala vlani cenovo na 849 eurách za základný model S23 s 8 GB pamäte RAM a 128 GB vnútorným úložiskom. Najlacnejší Galaxy S23 Plus (8/128 GB) stál 1049 eur a S23 Ultra (8/128 GB) 1249 eur.

Zlacnenia sa asi nedočkáme, hoci u základnej verzie sa to spomínalo, ale bolo by dobre, keby sa ceny medziročne aspoň nezvyšovali. Pre túto skutočnosť hovorí aj fakt, že rozdiely, hlavne u základného S23 a S23, majú byť v porovnaní s tohtoročnými modelmi malé.

Bohužiaľ, posledné správy hovoria o zdražení, pod ktoré sa podpíše inflácia aj zvýšenie cien materiálov a energií. Portál Bgr.com cituje twitterovského „leakera“ s prezývkou Connor, podľa ktorého sa ceny S23 a S23 Plus v Južnej Kórey medziročne zvýšia v prepočte o 158 dolárov a S23 Ultra o 119 dolárov. Ide však o nepotvrdené informácie od „únikára“, ktorý sa už v minulosti pri takýchto predpovediach mýlil.

Na potvrdenie si teda musíme počkať do 1. februára, ale osobne by sme si zatipovali, že k zdraženiu skutočne príde pre vyššie spomínané dôvody a tiež v dôsledku skutočnosti, že ceny masívne zvyšovala aj spoločnosť Apple u iPhonov 14.

Zdroj: Twitter.com/Ice universe

Záver

Základný Galaxy S23 a S23 Plus by mal byť takmer identický s tohtoročnou generáciou Galaxy S22. Výnimkou má byť trochu iný dizajn v oblasti zadného fotoaparátu, batéria so zvýšenou kapacitou o 200 mAh a čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, ktorý (dúfajme) kompletne nahradí procesor Exynos aj na európskych trhoch.

Vďaka zmenenému dizajnu sa všetky tri telefónu budú na seba viac ponášať. Hlavný model S23 Ultra bude dizajnovo takmer totožný s aktuálnou generáciou. Ledva badateľným rozdielom budú menej zaoblené hrany zariadenia.

Galaxy S22 Ultra vs. Galaxy S23 UltraZdroj: PhoneArena
Galaxy S22 Ultra vs. Galaxy S23 Ultra

Celkovo podľa nás pôjde len o miernu evolúciu celého radu S22 a majitelia týchto telefónov nebudú mať dôvod na zmenu. O to viac, že ceny v porovnaní s Galaxy S22 podľa nás asi stúpnu odhadom o 10 až 20 percent.

Zdroje: vlastné, Bgr.com, PhoneArena.com, AndroidPolice.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.