Zatiaľ posledné MacBooky Pro sú vybavené vylepšenými čipmi M2.

Nadchádzajúce generácie notebooku MacBook Air a stolného počítača iMac by mohli byť poháňané novým čipom M3, ktorý bude vyrábaný úspornejším a efektívnejším 3-nanometrovým (nm) výrobným procesom. Je o tom presvedčený redaktor Mark Gurman z agentúry Bloomberg, ktorý má často presné informácie zo zákulisia Apple.

Gurman to prvýkrát naznačil v júni minulého roka, keď uviedol, že Apple pracuje na 13-palcovom a 15-palcovom MacBooku Air, ako aj novom iMacu vybavenom čipom M3. Jeho uvedenie Gurman očakáva až koncom roka 2023, prípadne začiatkom budúceho, hoci pred polrokom nevylučoval ani skorší termín.

Svoje nedávno predstavené MacBooky Pro však americký výrobca vybavil „len“ čipmi M2 Max a M2 Pro. Druhý uvedený je tiež základom minipočítača Mac Mini. Tieto čipy sú založené na druhej generácii 5 nm procesu, čo síce je isté vylepšenie oproti štandardnému 5 nm procesu, ktorý Apple používa na výrobu svojich čipov M1, ale od 3 nm má predsa len ďaleko.

V prípade spomínaných čipov M3, ktoré má pre Apple vyrábať taiwanská spoločnosť TSMC, by mal novší výrobný proces zvýšiť rýchlosť procesorov o 15 percent a zároveň znížiť spotrebu energie až o 30 percent v porovnaní s 5 nm čipmi. V nasledujúcich MacBookoch Pro by sa mohli objaviť zase čipy M3 Pro a M3 Max.

Gurman tiež zopakoval, že očakáva aj príchod MacBookov Pro s OLED displejmi a podporou dotykového ovládania. Takéto notebooky zatiaľ Apple vo svojom portfóliu nemá.

Zdroj: Bloomberg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.