Končí jedna z najznámejších androidových verzií.

Ide o verziu Android 4.4, ktorú mnohí poznáme pod názvom KitKat. Pomenovanie je na základe známych čokoládových tyčiniek. Zároveň je to posledná verzia, ktorú Google vyvíjal s čiastkovými aktualizáciami. Dnes sa stretávame s hlavnými verziami označovanými celý, číslom bez bodky oddeľujúcej minoritnú aktualizáciu. Od uvedenia tejto verzia už uplynulo 10 rokov, čo v technologickom svete, vyzerá až nepredstaviteľne dlho. Na tejto verzii systému beží len 0,5 % zariadení. Stále je to však približne 15 miliónov zariadení.

Najrozšírenejšou verziou je v súčasnosti Android 11. Na stránke Android Developers Blog Google oznámil, že v budúcich verziách služieb Google Play už nebude podporovať verziu 4.4. Pre používateľov to znamená, že sa im nepodarí nainštalovať nové aplikácie.

Keď sa na to pozrieme z praktického hľadiska, je možné, že množstvo aplikácií a hier sa im v súčasnosti nepodarí nainštalovať aj bez toho, aby mal systém priamu podporu od Googlu. Používa totiž veľmi staré jadro a API knižnice, od ktorých moderné aplikácie upustili a samotné vyžadujú novšie verzie.

Podiel KitKatu pod 1 % oznámil aj výrobca a tento údaj je platný k júlu 2023. Množstvo používateľov totiž aktualizuje na najnovšie verzie systému. Tí, ktorí mali možnosť, inštalovali najnovší Android už dávnejšie. KitKat však vznikal v dobách, kedy sa výrobcovia ešte priveľmi nehrnuli do vydávaní aktualizácií pre svoje smartfóny a takmer pre všetky modely na trhu platilo, že verzia, ktorú smartfón dostal, je zároveň aj posledná. Výnimky sme mohli nájsť pri najdrahších zariadeniach, ktoré mali na tú dobu netradične rozšírený servis.

Zdroj: Android Developers Blog

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.