Huawei za svoje úspechy môže ešte zaplatiť.

Čínska spoločnosť Huawei mala v minulosti dobre našliapnuté na to, aby sa stala jedným z naväčších výrobcov Androidov. Technológie, ktoré sa v ich smartfónoch nachádzali, patrili medzi tie najlepšie na trhu a nemôžeme poprieť, že ich modely boli špičkou v oblasti mobilnej fotografie. Časy sa však zmenili po tom, čo výrobca narazil na sankcie zo strany USA. Od tej doby to s ním šlo dolu vodou.

Len nedávno sme vás ale informovali, že Huawei sa pomaly vracia na výslnie a dokonca má plán, ako sa navrátiť aj do Európy. Obchodné partnerstvo so Xiaomi tomu rovnako môže napomôcť. Ako informuje portál androidauthority.com, vláde USA sa to nepáči.

Huawei vs. vláda v USA

Po predstavení modelu Huawei Mate 60 Pro, ktoré prebehlo len nedávno, sa strhli mnohé debaty. Tento smartfón vo svojej výbave využíva 7 nm čipset Kirin 9000S, ktorý okrem iného dokonca podporuje pripojenie sa do 5G siete. Tento fakt robí vrásky na čele najmä vláde USA, ktorá sa snaží používateľov odradiť od toho, aby si tento smartfón vôbec kúpili.

Huawei Mate 60 ProZdroj: Huawei
Huawei Mate 60 Pro

Prekvapením na jednu stranu bolo, ako dokázal Huawei vytvoriť 7 nm čip, keď nemá prístup k novým patentom a technológiám, ktoré sa spájajú s USA. Práve podľa vlády USA nikto nemá dôkazy, že výrobca bude vedieť vyrábať tento čipset v dostatočnom množstve pre svoje smartfóny a o kvalite ani nemožno hovoriť.

V tomto prípade však už je vidno, že pochybnosti o čipsete nemajú nič spoločné s realitou a ide o obyčajné špekulácie, ktoré by mohli poškodiť predaje smartfónu.

Prídu opäť ďalšie sankcie?

Vláda USA je natoľko nespokojná s predstavením takéhoto smartfónu, že zvažuje ďalšie kroky. Huawei totiž nemá také silné sankcie, aby sa nedostal ku všetkým technológiám spojeným s USA. Vybrané spoločnosti majú výnimku, na základe ktorej svoje technológie pre výrobcu distribuujú. A práve na tomto si má USA zakladať.

Je veľmi pravdepodobné, že bez distribúcie týchto technológií by výrobca nedokázal vytvoriť taký smartfón, ako je Huawei Mate 60 Pro. Tento model má byť akýmsi symbolom znovuzrodenia spoločnosti a veľkým návratom na trh. Istá časť predstaviteľov vlády v USA si však myslí, že by Huawei nemal mať prístup k týmto technológiám, čím by sa mohli posilniť práve tieto sankcie.

Zdroj: androidauthority.com, Reuters

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.