Do dvojjazyčného slovníka dnes už zabrúsi len málokto. Pri návšteve cudzej krajiny je našou pravou rukou zvyčajne automatický prekladač, ktorý nájdeme aj v našom smartfóne.

Väčšina ľudí sa pritom spoľahne na prekladač od spoločnosti Google, ktorý možno nájsť priamo v Obchode Play či App Store. Aj vy ste však pravdepodobne zaregistrovali, že Google Translate nie je vždy ideálnym prekladačom a niekedy dokáže priniesť nepresné preklady. Okrem toho má aj nevýhodu napríklad v tom, že pri jeho používaní musíte byť pripojení na internet či už prostredníctvom mobilných dát alebo siete Wi-Fi.

Ako alternatívu k takémuto prekladaču sme však vyskúšali v redakcii prekladač s označením Vasco Translator V4, ktorý je kompaktným a elegantným nástrojom pripomínajúcim práve mobilný telefón. Narozdiel od bežného smartfónu má ale jeden konkrétny účel, ktorým je práve preklad. Tieto dva prekladače, teda Google Translate a Vasco Translator V4 sme si v redakcii porovnali aby sme odhalili ich výhody či nevýhody. Ako to dopadlo si teraz prezradíme spoločne.

Smartfón vs. fyzický prekladač Vasco Translator V4

V prvom rade sa zameriame na konštrukciu prekladača Vasco Translator V4, keďže ide o zariadenie, ktoré by ste so sebou nosili navyše. Tento prekladač disponuje elegantnou konštrukciou, ktorú dopĺňa 5,5-palcový displej. Na zadnej strane nájdete fotoaparát a baterku, ktorou si môžete posvietiť nielen na text, no aj využiť ju ako blesk pri horších svetelných podmienkach.

Mne osobne nosiť so sebou zariadenie navyše vôbec neprekážalo. Pokojne som si ho vložila do kabelky či tašky, so ktorou som šla do mesta, práce či školy. Smartfón v ruke nosím síce stále, s prekladačom Vasco Translator V4 som sa však pomerne dobre zabavila a ako jedno zariadenie navyše mi nerobil problém, nezaberá vôbec veľa miesta.

Spomenula by som ale aj možnosť farebných prevedení, ktorými Vasco Translator V4 disponuje. Zvoliť si môžete ktorékoľvek z piatich farebných prevedení, medzi ktorými nájdete čiernu, sivú, bielu, modrú alebo červenú. Fyzický prekladač som v tomto smere vzala aj ako akýsi doplnok, ktorý mám po ruke pre prípad potreby.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT
Vasco Translator V4

Online či offline preklad

Čo je pri možnosti prekladu bezpochyby dôležité je to, aby ste sa mohli k tejto funkcii dostať kedykoľvek. Online preklad zvládajú obe služby, teda Vasco Translator V4 aj Google Translate. Ako je to ale pri možnosti offline prekladu? Ako určite dobre viete, Google prekladač musíte využívať po pripojení sa do siete, či už teda do siete vášho mobilného operátora alebo k sieti Wi-Fi. Najmä v zahraničí ale môže byť problém s mobilnými dátami.

Roamingové poplatky môžu byť veľkou záťažou pre vašu peňaženku. Prekladač Vasco Translator V4 si však kúpite s už vstavanou dátovou kartou SIM, ktorú môžete využiť takmer v každom kúte sveta. Žiadne problémy s absenciou internetového pripojenia pre preklad sa tak na vás nebudú vzťahovať.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT
Vasco Translator V4

Presnosť prekladu Vasco Translator V4 ocenia aj profesionáli

Aj školák si pri školskej práci môže všimnúť, že preklad z Google prekladača nie je vždy úplne presný a často sa nad ním treba zamyslieť a nejako ho „učesať“. Vasco Translator V4 však narozdiel od Google prekladača disponuje až 10 prekladovými systémami, ktoré mu zabezpečujú až 96-percentnú presnosť prekladu. Využiť tak môžete preklad do až 108 jazykov v závislosti od využitého prekladového režimu.

Vasco Translator V4 pritom nemá problém ani s menej známymi jazykami ako je napríklad čínština či japončina. Práve toto je častokrát prednosťou Google prekladača, no prekladač od spoločnosti Vasco to taktiež zvláda na jednotku.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT
Vasco Translator V4

Možnosť využitia viacerých režimov

Slovo prekladač je v dnešnej forme skutočne širokým pojmom. Prekladať môžete zadaný text, hovorené slovo či text na fotografii. Všetkými týmito možnosťami disponuje ako Google prekladač, tak aj Vasco Translator V4. Preklad z hovoreného slova je pritom v prípade prekladača od spoločnosti Vasco skutočne príjemný, po rozpoznaní vášho hlasu rýchlo preloží vety či slová do vami zvoleného jazyka.

V tomto jazyku preklad dokonca vysloví nahlas vďaka hlasným reproduktorom a odpoveď bude počuť aj v hlučnejšom prostredí. Výslovnosť prekladača Vasco Translator V4 je v cudzích jazykoch prirodzená a presná.

Preklad textu z fotografie umožňuje rozpoznanie jazyka z ktorého prekladáte. Toto je jedna z funkcií, ktorú si práve pri prekladačoch často cením najviac, pretože v cudzích krajinách alebo aj na obrázkoch na internete častokrát neviem, o aký jazyk ide. Touto možnosťou pritom disponuje ako Google prekladač, tak aj Vasco Translator V4. Vy si tak budete vedieť napríklad v miestnej reštaurácii preložiť napríklad jedálny lístok či pozrieť sa na cestovné poriadky bez toho, aby ste si nejaké informácie preložili chybne.

V oboch prípadoch môžete využiť aj preklad textu, ktorý manuálne napíšete. Možnosti prekladačov by som v týchto smeroch vzala ako porovnateľné. Vasco Translator V4 však disponuje ďalšími funkciami, ktoré v Google prekladači nenájdete. Jednou z nich je tzv. MultiTalk alebo skupinový chat. Ak máte známych, ktorí rovnako vlastnia ideálne tento prekladač, môžete sa prostredníctvom tejto funkcie prepojiť a komunikovať rýchlo a efektívne. Možnosťou je však využiť aj aplikáciu Vasco MultiTalk, ktorú nájdete voľne dostupnú v obchode Google Play pre Androidy a App Store pre iPhony.

Ocenila by som aj režim učenia sa jazyka. Predstavte si, že ste napríklad na dlhej ceste do zahraničia a chcete sa naučiť aspoň základy slovnej zásoby. Ak by ste niečo také chceli v smartfóne, mohli by ste využiť nejakú tú aplikáciu na učenie sa jazyka. Vasco Translator V4 však disponuje možnosťou učenia sa už v základe pre 28 jazykov, resp. variácií jazyka.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT
Vasco Translator V4

Vasco Translator V4 vám umožní pozrieť si históriu prekladu

Plusové body získava Vasco Translator V4 pre možnosť pozrieť sa na históriu toho, čo ste si prekladali. Práve toto ocenia najmä ľudia, ktorí Vasco Translator V4 využijú pre pracovné účely a chcú si informácie z rozhovoru odložiť na neskôr. Rovnako si však takýmto spôsobom môžete skontrolovať, kam vás na vašich cestách navigoval miestny, keď ste sa ho spýtali na cestu do najbližšej kaviarne.

Preklady si takto môžete uložiť a pozrieť o niečo neskôr, neprídete tak o dôležité informácie. A práve toto je niečo, čo vám Google prekladač vo vašom smartfóne neponúkne a vy si tak pri ňom budete musieť frázy či vety prekladať stále dookola.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT
Vasco Translator V4

Vasco Translator V4 nepotrebujete tak často nabíjať

Zatiaľ čo svoj smartfón potrebujete nabiť približne každý deň, s používaním prekladača sa môže jeho výdrž na jedno nabitie ešte skrátiť. AI prekladač od spoločnosti Vasco však dokáže na jedno nabitie vydržať až 4 či 5 dní. Nabíja sa prostredníctvom nabíjačky s USB-C konektorom, ktorú má bežne po ruke každý používateľ elektroniky. Vy si tak budete môcť užiť bezproblémové preklady na dovolenke a batériu svojho smartfónu ušetríte napríklad na fotografovanie alebo telefonovanie so známymi.

Okrem USB-C konektora v jeho konštrukcii nájdete aj fyzické tlačidlá, ktoré však dopĺňajú aj systémové tlačidlá. Je len na vás, ktoré využijete pri preklade. Prekladač Vasco Translator V4 je odolný voči prachu, striekajúcej vode a nárazom. Jeho používanie pre vás teda nebude komplikované ani na výlete na lodi či pri iných akčnejších podmienkach. Materiál prekladača sa navyše jednoducho čistí a aj po dlhšom používaní môže vyzerať elegantne.

Vasco Translator V4Zdroj: TOUCHIT
Vasco Translator V4

Stačí teda prekladač v smartfóne?

Preklad textu v smartfóne môže byť jednoduchý pre používateľa, ktorý má svoj smartfón v ruke takmer neustále. Ak však vyžadujete od prekladača niečo viac než len nie vždy presný preklad, tak Vasco Translator V4 je pre vás ako stvorený. Prekladač hovoreného slova od spoločnosti Vasco ponúka oveľa viac možností ako akákoľvek alternatíva, ktorú nájdete vo svojom smartfóne.

Veľké plus má Vasco Translator V4 za vstavanú kartu SIM, vďaka ktorej ho stačí zapnúť a hneď ho môžete používať. Navyše disponuje viacerými režimami, medzi ktorými nájdete režim učenia sa cudzieho jazyka a 10 prekladových systémov mu zabezpečuje presné výsledky vo viacerých jazykoch.

Po vyskúšaní automatického prekladača od spoločnosti Vasco som pritom prehodnotila svoje nároky na prekladač a Google prekladač budem brať mierne s rezervou. Prekladač v smartfóne nemusí byť ideálnou voľbou, zato Vasco Translator V4 využijú ako vášniví cestovatelia, tak aj študenti v škole či na študijných pobytoch v zahraničí, pracovníci v medzinárodných kolektívoch alebo bežní ľudia, ktorí majú rodinu aj v zahraničí.

Ak by vás prekladač Vasco Translator V4 zaujal, zakúpiť si ho môžete na tejto stránke. Pri použití kódu TouchIT5 navyše získate zľavu 5 % na nákup.

Zdroj: vlastné, Vasco

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.