Nové smartfóny zo série POCO X6 a POCO M6 Pro sa začínajú predávať aj na Slovensku, ich cena je lákavá.

Značka POCO začínala na trhu ešte v roku 2018, keď bola súčasťou modelových radov Xiaomi. Postupom času sa však osamostatnila a aj keď si u sesterského Xiaomi a Redmi berie stále inšpiráciu, tak pracuje na vlastnej ceste. Vidno to aj v sérii POCO X6, ktorá len teraz prichádza na globálny trh a vstupuje do predpredaja aj na Slovensku. Ide o skutočne výkonné modely so zaujímavými špecifikáciami, ktoré boli stvorené pre rýchlosť a generáciu Z.

Dvojicu smartfónov zo série POCO X6 doplnil aj lacnejší model POCO M6 Pro, ktorý je síce na papieroch menej výkonný, no stále má čo ponúknuť. Ak vás teda zaujíma, aké špecifikácie telefóny prinášajú alebo zvažujete kúpu nového zariadenia, pozrite sa s nami na prehľad týchto noviniek.

POCO X6 Pro osloví aj náročnejšieho používateľa

POCO X6 Pro je najlepšou novinkou, ktorú POCO aktuálne predstavilo. Základom tohto smartfónu je čipset MediaTek Dimensity 8300-Ultra, ktorý ponúka vyšší výkon v porovnaní so Xiaomi 13T. Ďalej v jeho výbave nájdeme aj LPDDR5X pamäť s kapacitou 12 GB a úložisko typu UFS 4.0 s 512 GB. Z hľadiska operačného systému POCO X6 Pro ponúka Xiaomi HyperOS.

POCO X6 ProZdroj: Xiaomi
POCO X6 Pro

Konštrukcia tohto modelu je prémiová, model ponúka aj verziu z vegánskej kože a ochranu displeja v podobe Corning Gorilla Glass 5. Telefónu nechýba ani ochrana voči vode a prachu na úrovni IP54. POCO X6 Pro poteší aj fanúšikov mobilnej fotografie, pretože patrí medzi modely s lepším fotoaparátom navyše s OIS. Hlavný širokouhlý snímač má 64 Mpx a dopĺňa ho 8 Mpx ultraširokouhlý a 2 Mpx makro snímač. O selfie snímky sa postará zasa 16-megapixelový selfie fotoaparát.

Displej má veľkosť uhlopriečky 6,67″ a ide o 120 Hz Flow AMOLED displej s rozlíšením 1220 x 2712 pixelov. POCO X6 Pro navyše prichádza s veľkou 5000 mAh batériou a podporou pre 67 W nabíjanie. Nechýbajú mu ani duálne reproduktory či čítačka odtlačkov prstov pod displejom.

POCO X6 ProZdroj: Xiaomi
POCO X6 Pro

Začiatok predaja sa pre tento model plánuje na 15. januára, no ak si ho zakúpite medzi dátumom 11. 1. – 17. 1., tak budete môcť využiť zvýhodnenú cenu. Oficiálna cena telefónu je na úrovni 399 eur, no medzi týmito dátumami ho môžete získať už za 359 eur.

POCO X6 vychádza z jedného modelu od Redmi

Základný model série s označením POCO X6 sa inšpiroval u sesterského Redmi a konkrétne modelom Redmi Note 13 Pro 5G. Nejaké zmeny však v ňom predsa len nájdeme, keďže sa nepodobá vo všetkých oblastiach. Základom telefónu je čipset Snapdragon 7s Gen 2 a využíva pamäť LPDDR4X s kapacitou 12 GB a úložisko typu UFS 2.2 s kapacitou 256 GB. O výkon a úložisko teda nebude núdza a POCO X6 bude skvelým telefónom aj pre používateľov, ktorí sa neuspokoja s málom. Telefónu navyše nechýba ani krytie na úrovni IP54.

POCO X6Zdroj: Xiaomi
POCO X6

Tento model využíva rovnaký fotoaparát ako predchodca. V základe teda nájdeme 64 Mpx hlavný snímač s 8 Mpx ultraširokouhlým a 2 Mpx makro snímačom. Selfie snímač má 16 Mpx. Aj v tomto prípade možno očakávať OIS. Displej má v prípade POCO X6 taktiež 6,67 palca a rovnako ide o 120 Hz Flow AMOLED displej s rovnakým rozlíšením.

Rozdiel je však v batérii, keďže POCO X6 disponuje až 5100 mAh batériou. Nabíjanie takejto batérie rovnako prebehne pomerne rýchlo, keďže model podporuje až 67 W nabíjanie. Telefónu taktiež nechýbajú ani duálne reproduktory či snímač odtlačkov prstov pod displejom. Zabudnúť nesmieme ani na systém Xiaomi HyperOS, ktorý už v základe ponúka.

POCO X6Zdroj: Xiaomi
POCO X6

Predaj modelu POCO X6 rovnako začína 15. januára a platia pre neho rovnaké podmienky. Ak si teda telefón kúpite medzi dátumami 11. 1. a 17. 1., zaplatíte zaň len 269 eur. Štandardná cena telefónu bude pritom 299 eur.

POCO M6 Pro je kráľom lacných telefónov

Lacných telefónov je na trhu veľa, no nájsť skutočne lacný model, ktorý je výbavou dobre obdarený, môže byť náročné. POCO M6 Pro poháňa čipset MediaTek Helio G99 Ultra, teda čipset určený pre základné aj náročnejšie úkony. V tomto prípade ide o 4G čipset, ktorý neumožňuje pripojenie telefónu do 5G siete. POCO M6 Pro navyše disponuje pamäťou typu LPDDR4X s kapacitou 8 GB alebo 12 GB a tiež úložiskom typu UFS 2.2 s kapacitou 256 GB alebo 512 GB.

POCO M6 ProZdroj: Xiaomi
POCO M6 Pro

Model disponuje ochranou voči vode a prachu na úrovni IP54, čo pri takýchto lacných telefónoch nie je štandardom. Čo sa týka displeja, ide o 6,67″ Flow AMOLED displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou a rozlíšením 2400 x 1080 pixelov. Čítačka odtlačkov prstov sa nachádza pod displejom a telefón rovnako obsahuje aj duálne reproduktory.

Fotoaparát v prípade najlacnejšieho predstaveného modelu od POCO taktiež nepatrí medzi najhoršie. Vlastne ide o rovnaký fotoaparát ako v prípade modelov zo série POCO X6, teda 64 Mpx hlavný snímač, 8 Mpx ultraširokouhlý a 2 Mpx makro snímač. Selfie snímač má 16 Mpx a zadný fotoaparát disponuje OIS.

POCO M6 ProZdroj: Xiaomi
POCO M6 Pro

Batéria v prípade modelu POCO M6 Pro má kapacitu 5000 mAh a je možné ju nabíjať až pri 67 W. POCO týmto smartfónom otvorilo nové možnosti pre lacné telefóny keďže ukazuje, že aj takéto modely sa dajú robiť zodpovedne a s prémiovým nádychom.

Predaj modelu POCO M6 Pro má rovnaké podmienky ako séria POCO X6, teda začiatok predaja sa plánuje na 15. január. Od 11. 1. do 17. 1. pritom môžete telefón zakúpiť za zvýhodnenú cenu, teda za 199 eur pre 8 + 256 GB verziu, prípadne 249 eur pre 12 + 512 GB verziu. Oficiálna cena však bude 219 eur, resp. 279 eur pri vyššej pamäťovej konfigurácii.

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.