Séria Xiaomi 13T tento rok zaujala v mnohých ohľadoch. Atraktívny je najmä základný model.

Ako je bežne zvykom, séria Xiaomi T sa snaží priniesť v druhej polovici roka nové technológie, ktoré priniesol posledný rok. Sústreďuje sa najmä na vyšší výkon, no tento rok sme mohli vidieť aj zlepšenie v oblasti fotoaparátov či konštrukcie. Základný model Xiaomi 13T sme mali možnosť vyskúšať si aj u nás v redakcii a strávili sme s ním niekoľko dní. Počas týchto dní sme testovali ako jeho výkon, o ktorý sa stará čipset od MediaTeku, tak aj fotoaparát, výdrž batérie, nabíjanie a ďalšie súčasti.

Pri tohtoročnej sérii Xiaomi 13T však musím skonštatovať, že rozdielov medzi základným smartfónom a Xiaomi 13T Pro je minimum. Xiaomi prinieslo rozdiely najmä pri použitom čipsete, no aj rýchlosti nabíjania či type interného úložiska. Základ oboch telefónov je však takmer rovnaký, preto by som rada dala do pozornosti aj našu recenziu modelu Xiaomi 13T Pro.

Prejdem však k základnému telefónu série, ktorý sa Xiaomi tento rok skutočne vydaril. Za pomerne nízku sumu môžete získať výkonný čipset od MediaTeku, fotoaparáty aj s Leica logom či certifikáciu odolnosti voči vode a prachu IP68.

Základom telefónu je MediaTek Dimensity 8200-Ultra

Čipsety od MediaTeku častokrát nepatria medzi preferovanú voľbu používateľov. Ako však čas postupoval, tak dnes už medzi prémiovým Snapdragonom a prémiovým MediaTekom nenájdete veľa rozdielov a bežný používateľ si ich ani nevšimne. Základom modelu Xiaomi 13T je tak tento rok MediaTek Dimensity 8200-Ultra, ktorý je o niečo lepšou verziou Dimensity 8100-Ultra. Ten bol mimochodom minulý rok použitý v modeli Xiaomi 12T.

Ak by som mala porovnať výkon Xiaomi 12T a Xiaomi 13T, nenašla by som veľa rozdielov. Keď som totiž minulý rok testovala predchádzajúcu generáciu smartfónu, tak bol výkon skutočne porovnateľný. Čo ma však pri telefóne skutočne potešilo, boli nižšie prevádzkové teploty telefónu.

Ani pri hraní hier som tak nemala problém so zahrievaním telefónu a Xiaomi 13T toho zvládol skutočne veľa. Nemal problém ako s hraním hier, tak ani s multitaskingom či náročnejšími požiadavkami. Model reagoval skutočne svižne, no ak by ste predsa chceli siahnuť po skutočne výkonnom telefóne, opäť by som dala do pozornosti Xiaomi 13T Pro s čipsetom MediaTek Dimensity 9200+. Bežný používateľ však rozdiely medzi týmito dvoma čipsetmi nespozná, aspoň teda nie vo výkone.

Xiaomi 13TZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T

Displej modelu Xiaomi 13T má 144 Hz

Aj medzi vlajkovými loďami zvyčajne nájdeme smartfóny so 120 Hz obnovovacou frekvenciou displeja. Model Xiaomi 13T to však preniesol na vyššiu úroveň a priniesol skutočne jasný a spoľahlivý 6,67-palcový AMOLED displej s podporou 144 Hz obnovovacej frekvencie a maximálnym jasom na úrovni až 2600 nitov.

Okrem toho je displej rovný, nejde teda o zakrivený panel. To je v konečnom dôsledku ale dobre, pretože tento „módny výstrelok“ je už dnes skôr prežitkom a osobne sa mi rovné panely páčia viac. Sú spoľahlivejšie a lepšie sa na nich pracuje.

V prémiovej triede telefónov je už dnes bežnou súčasťou aj podpora pre Dolby Vision, ktoré nechýba ani modelu Xiaomi 13T. O ochranu displeja sa pritom stará aj Corning Gorilla Glass 5 a na displeji pri jeho kúpe nájdete aj ochrannú fóliu. Aj táto súčasť smartfónu je moja obľúbená, nakoľko hneď po kúpe telefónu nemusím riešiť nákup ochranného skla či fólie. V základe teda aspoň nejaký druh ochrany skla má aj práve v podobe fólie.

Xiaomi 13T displejZdroj: TOUCHIT
Displej modelu Xiaomi 13T

8 GB RAM je dnes (nad)priemernou hodnotou

Pozrieme sa aj na pamäťovú konfiguráciu, ktorá sa predáva na Slovensku. Xiaomi zvolilo cestu predaja modelu s 8 GB RAM typu LPDDR5. V kombinácii s touto RAM máme aj 256 GB interného úložiska typu UFS 3.1. V tomto prípade však platí, že Pro verzia ponúka UFS 4.0, teda opäť sme narazili na rozdiel.

Táto pamäťová konfigurácia je dnes nadpriemerom, aký na trhu nájdeme. Samozrejme, že vlajkové lode s ňou prichádzajú bežne, no do pozornosti by som dala, že základný model Xiaomi 13T má na Slovensku oveľa nižšiu cenu ako prémiové smartfóny. K cene sa však dostaneme neskôr.

Xiaomi 13TZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T

Konštrukcia smartfónu príjemne potešila

Model Xiaomi 13T sa vyznačuje aj novou konštrukciou, ktorá je výrazne odlišná od predchádzajúcich generácií telefónu. Do pozornosti by som však opäť dala certifikáciu IP68 ako odolnosť voči vode a prachu. Lacnejší model série je teda atraktívny smartfón so súčasťami, ktoré by som v jeho cenovej kategórii skutočne nečakala.

Prejdeme však k zadnej strane telefónu, ktorá je v závislosti od farebnej verzie buď zo skla alebo z vegánskej kože. Ak by ste chceli siahnuť po telefóne z vegánskej kože, museli by ste siahnuť po modrej verzii. V redakcii sme však testovali čiernu verziu, ktorá bola zo skla.

Tak ako to už pri sklenených smartfónoch býva, aj Xiaomi 13T je lapačom odtlačkov prstov. Preto som si ho ihneď po rozbalení vložila do silikónového krytu, ktorý sa taktiež nachádza v balení telefónu. Čierna farba pôsobí elegantne a dá sa povedať že klasicky.

Xiaomi 13TZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T

Rámik smartfónu je z plastu. Jeden by si povedal, že výrobcovia by už mohli od plastových rámikov upustiť, no v prípade Xiaomi 13T to vnímam pozitívne. Vďaka použitému materiálu dokázalo Xiaomi mierne znížiť hmotnosť zariadenia a taktiež aj jeho predajnú cenu. Na plastový rámik sa teda určite nesťažujem. Najmä, keď som mala telefón väčšinu času v silikónovom kryte.

Do pozornosti by som dala ale aj modul s fotoaparátom, ktorý vystupuje z tela telefónu. Hrany tohto modulu sú však skosené, čo v konečnom dôsledku vytvára plynulý prechod medzi telom smartfónu a vyvýšením pre fotoaparát. Ak by ste využili aj kryt smartfónu, tak tento rozdiel vo výške nie je taký výrazný. Bonusom je aj fakt, že snímače fotoaparátu už z tohto modulu nevychádzajú tak, ako to bolo pri staršej generácii telefónu.

Xiaomi 13T prichádza s podporou 67 W nabíjania

Výdrž a nabíjanie, to je ďalšia kapitola, ktorá mnohých používateľov skutočne zaujíma. Model Xiaomi 13T vo svojej výbave prináša 5000 mAh batériu, ktorú možno nabiť pomocou 67 W adaptéra. Tento adaptér sa nachádza aj v balení smartfónu, nemusíte teda už dodatočne nič dokupovať.

Telefón by som v rámci jeho výdrže charakterizovala ako klasicky jednodenný. Pri náročnejšom používaní, keď som telefón využívala na prehliadanie internetu, telefonovanie, četovanie v rámci sociálnych sietí a aj fotografovanie, som telefón nabíjala na konci dňa. Ak som si však chcela ešte večer zahrať hru a počúvať pritom hudbu na Spotify, tak som si ho dodatočne večer ešte nabila.

Poukázala by som aj na 67 W nabíjanie, ktoré je taktiež rozdielom v porovnaní s Pro verziou. Tá ponúka až 120 W. Základný Xiaomi 13T s podporou 67 W nabíjania sa však taktiež nabil pomerne rýchlo a z 15 % som ho na 50 % nabila už za 12 minút, na 85 % za 30 minút a plné nabitie smartfónu z 15 % mi trvalo približne 45 minút.

Xiaomi 13TZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T

Android 13 spolu s nadstavbou MIUI 14

Čo sa týka operačného systému smartfónu, v základe prichádza s Androidom 13 a nadstavbou MIUI 14. Nadstavba MIUI je starou známou súčasťou Xiaomi smartfónov a ak ste predtým už telefón od tohto výrobcu vlastnili, tak vás pravdepodobne ničím neprekvapí. Aj vďaka tejto nadstavbe si môžete užiť množstvo funkcií, no aj plynulý zážitok z používania telefónu.

A aj keď Xiaomi prinieslo v prípade modelu Xiaomi 13T Android 13 s nadstavbou MIUI 14, tak sa zrejme pri tejto verzii model neohreje dlho. Už čoskoro pravdepodobne získa aktualizáciu na Android 14, ktorý len nedávno vyšiel v stabilnej verzii do prvých telefónov.

Pri softvérovej podpore ešte chvíľku zostaneme. Xiaomi v prípade modelov zo série Xiaomi 13T potvrdilo, že modely získajú až 4 veľké aktualizácie Androidu a 5 rokov podpory pre bezpečnostné záplaty. V skratke to teda znamená, že model získa ešte aktualizáciu aj na Android 17 a aktualizácie bude získavať do jesene 2028. A to už sa skutočne vyplatí, nielen teraz, ale pravdepodobne aj o rok, keď cena telefónu klesne.

Xiaomi 13TZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T

Xiaomi 13T – najvýhodnejší smartfón s Leica fotoaparátmi

Ako som už vyššie spomenula, Xiaomi 13T prichádza s Leica fotoaparátmi. Leica však neznamená len pekné logo na zadnej strane telefónu, no skutočné vylepšenie fotoaparátov smartfónu. Ak by som mala porovnať minuloročný Xiaomi 12T a tohtoročný 13T, tak hlavným rozdielom by pre mňa bol fotoaparát.

Základným širokouhlým snímačom telefónu je 50 Mpx Sony IMX707, ktorý použil aj 13T Pro či minuloročný Xiaomi 12 Pro. Ten dopĺňa 13 Mpx ultraširokouhlý snímač Omnivision OV13B a 50 Mpx teleobjektív Omnivision OV50D s 2x optickým zoomom.

Model tak už v prípade fotoaparátu ponúka skutočne kvalitnú fotografickú výbavu, ktorá ma potešila vo viacerých ohľadoch.

Hlavný širokouhlý snímač Sony IMX707 dokázal vytvoriť skutočne pekné fotografie. Nemala som problém vytvárať snímky ako počas dňa, tak ani v noci a problém telefónu nerobili ani horšie svetelné podmienky či šero.

V prípade telefónu s Leica fotoaparátmi je k dispozícii aj dvojica režimov, ktoré sa nazývajú Leica Vibrant a Leica Authentic. Oba tieto režimy majú svoje čaro a je len na vás, ktorý vám vyhovuje viac. Ja osobne nezastávam ani jednu stranu a pri rôznych podmienkach a objektoch, ktoré som fotografovala, sa mi páčil raz režim Leica Vibrant a raz zasa Leica Authentic. Každú snímku som si však odfotila dva razy, s rôznym režimom.

Xiaomi 13T fotoaparátZdroj: TOUCHIT
Fotoaparát modelu Xiaomi 13T

Ultraširokouhlý fotoaparát telefónu je síce priemerný, no cena telefónu mu odpovedá. Osobne však ultraširokouhlý snímač nevyužívam tak často, preto mi občas neprekážalo, že snímka nebola v takej kvalite, ako som si predstavovala, teda najmä vo večerných hodinách.

Teleobjektív je podľa môjho názoru niečo, čo ocenia milovníci portrétových fotografií. Tie sa mi v prípade telefónu skutočne páčili, avšak opäť podotýkam, že preferujem skôr snímky zo širokouhlého snímača.

Selfie fotoaparát, tak to už je pre mňa iná vec. Selfie snímky si fotím pomerne často, no verím, že nie som jediný fanúšik tohto snímača. 20 Mpx selfie snímač sa nachádza v priestrele displeja a vytvára veľmi dobré fotografie. Stretla som sa však už s lepšími selfie snímačmi, napríklad pri Xiaomi 13 Pro. Aby som však neporovnávala Xiaomi 13T s telefónom za viac ako 1000 eur, tak len skonštatujem, že so selfie snímkami som bola spokojná.

Video – ďalší rozdiel v porovnaní s Pro verziou

Ako som uviedla, rozdiely medzi základným a Pro modelom sú minimálne. Základný Xiaomi 13T však najmä pre čipset Dimensity 8200-Ultra podporuje natáčanie videa pri „len“ 4K 30 fps. S videom som bola pri bežných podmienkach spokojná, za bieleho dňa pôsobilo dobre a aj interiérové video bolo slušné. Nočné video však už malo svoje nedostatky, napríklad pri zaostrovaní na objekty.

Ukážky videa spolu s ďalšími informáciami ohľadom fotoaparátov nájdete aj v mojej videorecenzii, ktorá sa nachádza na YouTube. Či už sa vám budú ale videá natočené modelom Xiaomi 13T páčiť alebo nie, pripomínam, že cena telefónu je skutočne nízka.

Xiaomi 13T a Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro

Galéria fotiek vytvorených modelom Xiaomi 13T

Od videa sa opäť presunieme k fotografiám. Nižšie nájdete výber snímok, ktoré som nafotila pomocou modelu Xiaomi 13T a na účely webu sú komprimované. Ak by vás ale snímky zaujímali v plnom rozlíšení, pozrieť sa na ne môžete na úložisku OneDrive. Zistíte tak rozdiely medzi režimami Leica Vibrant a Leica Authentic, resp. sa pozriete aj na portrétové či selfie snímky zo smartfónu a ďalšie.

Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T vzorka fotkyZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Model Xiaomi 13T ma zaujal najskôr dizajnom, no čím dlhšie som s ním pracovala, tým viac som si uvedomovala jeho prednosti. Do pozornosti by som dala najmä Leica fotoaparáty, no aj odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68 či 67 W nabíjanie.

Verzia telefónu s 8 GB RAM a 256 GB interného úložiska sa predáva aj na Slovensku, kde zaň oficiálne zaplatíte 599 eur. Táto suma nie je skutočne vysoká, keď si vezmeme do úvahy výbavu telefónu.

Ak by som sa v súčasnosti pozerala po lacnejšom telefóne s nadpriemerným fotoaparátom, určite by som po Xiaomi 13T siahla. Základný smartfón série je podľa mňa adeptom na hit tohtoročných Vianoc a určite by som sa nebála po ňom siahnuť aj o pár mesiacov.

Cena: 599 eur (pri nákupe do 8. októbra 2023 môžete získať tablet a fitnes náramok ako darček zadarmo)

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Konštrukcia smartfónu s ostrovčekom fotoaparátu
  • Vysoký výkon procesora
  • Plochý displej so 144 Hz obnovovacou frekvenciou
  • Podpora na úrovni 4 aktualizácií Androidu a 5 rokov bezpečnostných záplat
  • IP68
  • Výborné fotky z hlavného fotoaparátu a Leica režimy
  • Rýchle 67 W nabíjanie
  • Nízka cena v porovnaní so Xiaomi 13T Pro

Nepáči sa nám

  • Sklenená zadná strana chytá odtlačky prstov
  • Nedostatky pri nočnom videu
  • Len 2x optický zoom

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.