Xiaomi predstavilo modely Redmi Note 13, Redmi Note 13 Pro a Redmi Note 13 Pro+.

Smartfóny zo série Redmi Note zvyčajne dokážu prilákať používateľov na pomer cena/výkon. To isté platí aj v novej sérii smartfónov s označením Redmi Note 13. Táto séria sa dnes predstavila v Číne a špecifikácie smartfónov už teda nie sú len obyčajnými špekuláciami. Čo všetko trojica smartfónov priniesla a čím modely vynikajú, si teraz odprezentujeme v našom článku.

Redmi Note 13

Základný model série Redmi Note 13 je určený pre menej náročných používateľov, ktorí však stále chcú nové technológie. V jeho výbave nájdeme čipset MediaTek Dimensity 6080, ktorý je skvelou voľbou pre telefóny strednej triedy. Okrem neho vo výbave nájdeme 6,67-palcový displej s podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie.

Redmi Note 13Zdroj: XIAOMIUI
Redmi Note 13

Ďalším parametrom výbavy smartfónu je aj 5000 mAh batéria s 33 W nabíjaním. Vďaka tomu svoj smartfón nabijete pomerne rýchlo, no na drahšie smartfóny sa model doťahovať nebude. Spomenúť musíme aj 108 Mpx fotoaparát, ktorý je dnes už takmer štandardom pre väčšinu smartfónov.

Najlacnejší model série, ktorý však zároveň podporuje pripojenie do siete 5G, bude v najnižšej pamäťovej konfigurácii, teda 6 + 128 GB na úrovni v prepočte 154 eur.

Redmi Note 13 Pro

Model Redmi Note 13 Pro je drahšou, no zároveň aj lepšie vybavenou alternatívou pre základný model. V jeho základe nájdeme nedávno predstavený čipset Snapdragon 7s Gen 2, ktorý je ideálnou voľbou z dielne Qualcommu pre smartfóny (vyššej) strednej triedy. Zároveň však disponuje aj 6,67-palcovým plochým OLED displejom s podporou pre 120 Hz obnovovaciu frekvenciu.

Redmi Note 13 ProZdroj: XIAOMIUI
Redmi Note 13 Pro

V jeho výbave nájdeme aj 5100 mAh batériu a podporu pre 67 W rýchle nabíjanie. V prípade fotoaparátu ide o 200 Mpx hlavný snímač, ktorý je doplnený aj o OIS. Spomenúť však treba aj to, že smartfón disponuje ochranou voči vode a prachu na úrovni IP54.

Cena smartfónu v základnej konfigurácii 8 + 128 GB bude v Číne na úrovni 193 eur, ak samozrejme cenu prepočítame na eurá.

Redmi Note 13 Pro+

Najlepšie vybaveným smartfónom série a hviezdou celého predstavenia sa stal Redmi Note 13 Pro+. Tento model poháňa čipset MediaTek Dimensity 7200-Ultra a vyznačuje sa dizajnom, aký poznáme z prémiových smartfónov. Vo výbave nájdeme napríklad 6,67-palcový zakrivený OLED displej s podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie. Displej navyše chráni Corning Gorilla Glass Victus, jedna z najúčinnejších foriem ochrany displeja na trhu.

Redmi spravilo v priebehu posledných rokov obrovský pokrok, ku ktorému sa bezpochyby radí aj posun v nabíjaní. 5000 mAh batériu v modeli Redmi Note 13 Pro+ dokážeme nabíjať pomocou 120 W nabíjačky, čo bolo ešte pred pár rokmi taktiež výsadou len drahých vlajkových lodí.

Redmi Note 13 Pro+Zdroj: XIAOMIUI
Redmi Note 13 Pro+

Skvelou správou je, že Redmi Note 13 Pro+ disponuje certifikáciou IP68 pre odolnosť voči vode a prachu. V prípade lacnejších smartfónov od Redmi to doteraz nebolo vôbec štandardom.

Model Redmi Note 13 Pro+ poteší aj fotografov, nakoľko disponuje až 200 Mpx hlavným snímačom fotoaparátu. Ten dopĺňa 8 Mpx ultraširokouhlý a 2 Mpx makro snímač. O selfie snímky sa postará 16 Mpx snímač umiestnený v priestrele displeja. Cena smartfónu v Číne bude štartovať na úrovni v prepočte 257 eur za pamäťovú konfiguráciu 12 + 256 GB.

Všetky predstavené smartfóny disponujú verziou operačného systému Android 13 spolu s nadstavbou MIUI 14. Ich aktualizácia na novšiu verziu, teda Android 14 a MIUI 15 však pravdepodobne dlho nepotrvá a môžeme očakávať, že budú jednými z prvých aktualizovaných modelov na trhu.

Na záver však musíme spomenúť, že predstavenie prebehlo zatiaľ len pre čínsky región a modely nebudú aktuálne dostupné na globálnom trhu. Európske predstavenie smartfónov očakávame začiatkom budúceho roka, pravdepodobne počas marca. Práve v tomto čase totiž zvykne Xiaomi predstavovať smatfóny zo série Redmi Note.

Zdroj: Xiaomi, Xiaomiui.net

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.