Problém spôsobila aktualizácia na iOS a iPadOS 17.5.

Doplnené 20. 5. 2024: Apple sprístupnil aktualizáciu na iOS 17.5.1, ktorá opravuje problém s objavujúcimi sa zmazanými fotografiami. Dôvodom vraj bola poškodená databáza.

Bohužiaľ, aj napriek tomu stále nie je jasné, čo presne sa stalo v prípade predaného iPadu (viď. nižšie), na ktorom sa zobrazili zmazané nahé fotky predchádzajúcej majiteľky (za predpokladu, že si to nevymyslela).

Aktualizácia na iOS 17.5.1Zdroj: TOUCHIT
Aktualizácia na iOS 17.5.1

Pôvodný článok 17. 5.: Apple rieši nečakaný problém, ktorý priniesla aktualizácia na iOS 17.5 a iPadOS 17.5. Viacerým používateľom sa po nainštalovaní tejto aktualizácie objavili v ich zariadeniach staré fotografie, ktoré v minulosti zmazali. Svoje skúsenosti zdieľali na diskusnom fóre reddit.

Jeden z používateľov tvrdí, že sa mu/jej na iPhone zobrazili nahé fotografie, ktoré zmazal v roku 2021. Ďalšiemu používateľovi sa medzi najnovšími fotografiami zobrazili snímky z roku 2016, ktoré však nikdy nezmazal. Takýchto prípadov sa objavilo niekoľko, pričom išlo o zariadenia, ktoré daní používatelia používali v minulosti aj teraz.

Podobnú situáciu sme zaznamenali aj my v redakcii – v galérii sa nám síce neobjavili zmazané fotografie, ale prázdne albumy, ktoré sme pred pár týždňami či mesiacmi zmazali.

Predala iPad, novému majiteľovi sa zobrazili jej nahé fotky

V špecifickej situácii sa však ocitla používateľka, ktorá dávnejšie predala svoj iPad (tvrdí, že ho predtým vymazala podľa pokynov Applu) a novému majiteľovi sa po aktualizácii na iPadOS 17.5 zobrazilo približne 300 zmazaných fotiek vrátane niekoľkých nahých fotiek predchádzajúcej majiteľky.

Pokiaľ je to naozaj tak, a ak používateľka skutočne a korektne obnovila iPad do továrenských nastavení, ide o skutočný malér. Apple sa totiž pravidelne chváli tým, že dáta v zariadení sú šifrované a šifrovací kľúč sa počas vymazania zariadenia zničí.

Neexistuje teda logické vysvetlenie, ako sa mohli na zariadeni objaviť fotky predchádzajúceho majiteľa, ktoré boli vymazané v rámci obnovenia iPadu do továrenských nastavení.

Apple sa k problému zatiaľ nevyjadril a neposkytol ani stanovisko portálom, ktoré ho oslovili (napr. The Verge).

Chyba v oprave chyby?

Situáciu komplikuje aj fakt, že sa nedá jednoznačne identifikovať, čo majú spoločné používatelia, u ktorých sa tento problém objavil. Niektorým používateľom sa obnovili zmazané fotky, ktoré neboli nikdy zálohované do iCloudu, resp. iné dáta, ktoré boli uložené iba v zariadení a nie v cloude.

Jedno z možných vysvetlení je, že najnovšia verzia systémov iOS a iPadOS obsahuje opravu chyby, ktorá vo verzii iOS a iPadOS 17.4 mohla spôsobiť samovoľné zmazanie fotiek. Nová aktualizácia mala túto chybu opraviť, avšak je možné, že nefunguje korektne a môže spôsobiť náhodné obnovenie rôznych zmazaných dát z úložiska zariadenia – nielen tých, ktoré by náhodne odstránila chyba v systéme.

Nepríjemné je to najmä v prípade, keď sa niektoré z dát obnovia v zariadení, ktoré medzičasom jeho pôvodný majiteľ predal, ako sa to stalo aj používateľke diskusného fóra reddit – ak je pravda to, čo tvrdí. V tomto prípade skutočne neexistuje zmysluplné vysvetlenie. Aspoň zatiaľ nie.

Zdroj: reddit (1, 2), The Verge

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit