Roky plácania sem a tam vyústili v ďalší pokrok Winampu.

Na webe tohto prehrávača sa objavila informácia o tom, že 24. septembra 2024 bude dostupný zdrojový kód aplikácie. Ide o legendu na poli hudobných súborov. Neprial mu nástup hudobných služieb ako Spotify alebo Google Play Music (dnes s názvom YouTube Music). Winamp vo forme nezávislého projektu žije dodnes a môžete ho používať aj na Windows 11. Nič lepšie na prehrávanie lokálnej hudby nenájdete. Stiahnuť si ho môžete na tomto odkaze.

Zmienka o dostupnosti kódu sa zobrazila aj na Instagrame. V minulosti sa pokúšal Winamp pôsobiť ako on-line lokalita. Zatiaľ však bez výraznejších úspechov alebo napredovania. Jedným zo spôsobov, ako umožniť jeho rozvoj, je dať ho komunite a nadšenci sa môžu podieľať na jeho vývoji. Aj keď to vyzerá, že dnes ľudia obsah sťahujú iba z internetu vo forme streamovacích služieb, nemusí to tak byť. Zbierka CD / DVD či už hudby alebo filmov je súčasťou mnohých domácnosti.

Projektu by pomohlo, keby existovala životaschopná aplikácia pre mobilné platformy. Pre upresnenie, ona existuje pre Android aj iOS. Jej schopnosti sú minimálne a viac pôsobí ako pokus konkurovať webovým rozhraniam pre alternatívnych tvorcov hudby. Na získanie noviniek sa dá zaregistrovať na webe Winamp. Držíme projektu palce, v 90-tych rokoch išlo a prehrávač, ktorý bol synonymom pre hudobný MP3 prehrávač.

winamp oznam 2024Zdroj: Winamp

Zdroj: Winamp

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.