Umelá inteligencia bude dostupná iba pre iPhone 15 Pro (Max).

Apple pred dvoma týždňami predstavil operačný systém iOS 18 a spolu s ním aj nové funkcie umelej inteligencie, ktoré šikovne pomenoval ako Apple Intelligence. Tieto funkcie prinesú viaceré zlepšenia do asistentky Siri, ktorá by mala lepšie porozumieť tomu, čo hovoríte.

iPhony s AI funkciami dostanú aj viacero nástrojov, ktoré dnes nájdete v smartfónoch od Samsungu, a v roku 2025 ponúknu aj sémantické indexovanie a generovanie odpovedí na základe osobného kontextu.

Na rozdiel od Samsungu, ktorý sprístupnil Galaxy AI funkcie pre množstvo smartfónov Galaxy, bude dostupnosť Apple Intelligence funkcií spočiatku značne limitovaná. Tieto funkcie budú dostupné iba pre modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max, ktoré poháňa procesor Apple A17 Pro.

Mark Gurman z Bloombergu však tvrdí, že hlavným dôvodom, prečo nedostanú AI funkcie aj základný iPhone 15 (Plus) a staršie generácie, nie je procesor s nedostatočným výkonom, ale obmedzená veľkosť operačnej pamäte.

Gurman uvádza, že Apple stanovil 8 GB RAM ako minimálnu požiadavku pre AI funkcie a tento parameter spĺňajú iba iPhone 15 Pro a Pro Max. Základné modely majú iba 6 GB RAM.

Dá sa však očakávať, že základný iPhone 16 príde na trh s 8 GB RAM, aby mohol ponúknuť aj AI funkcie, ktoré bude Apple prezentovať ako kľúčový dôvod, prečo by ste si mali kúpiť nový iPhone.  

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit