Letná výzva do plaviek s Fitshakerom trvala 60 dní. Zapojili sme sa do nej a pripravili sa na letnú sezónu zodpovedne.

Možno ste zaregistrovali, že sme sa v redakcii zapojili do letnej výzvy s Fitshakerom. Letná výzva do plaviek je každoročnou aktivitou, ktorú Fitshaker organizuje s myšlienkou motivácie členiek a členov ich fitness komunity, ktorá sa neustále rozrastá. V rámci tejto výzvy, ktorá trvá 60 dní, sa majú aj úplní začiatočníci naučiť, ako zdravo a zodpovedne zapracovať nielen na svojej postave, ale aj na nastavení mysle. Výzvu sme si však predstavili aj v našom predchádzajúcom článku, v ktorom sme vás informovali o tom, že sa do nej zapájame.

A ako sme aj sľúbili, tak sa stalo. Do výzvy do plaviek s Fitshakerom som sa zapojila prvý raz. Nedá sa povedať, že by som predtým mala zdravý vzťah so športovými aktivitami alebo s vlastným telom. V rámci štúdia na vysokej škole, sedavej práce aj vlastného nastavenia mysle som sa do nejakého posilňovania nevedela namotivovať, čo mi zmenila až táto letná plavková výzva.

Začiatok nemusí byť jednoduchý, rýchlo sa však do toho dostanete

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa pohybu bežne vyhýbajú, no chcú so sebou niečo spraviť, pravdepodobne ste v rovnakej skupine ľudí ako aj ja. Cvičenie a športy ma kedysi neskutočne bavili, no časom som na ne prestala mať čas a v rámci oddychu som si radšej pozrela seriál alebo si zahrala hru na počítači či mobile. 60-dňová výzva do plaviek s Fitshakerom ma ešte pred jej začiatkom na jednu stranu motivovala a dokázala vo mne vyvolať množstvo energie, na druhú stranu ma však strašilo číslo 60. Až šesťdesiat dní pravidelného cvičenia, od ktorého si nemôžem dať pauzu. Až šesťdesiat dní iného stravovania, pri ktorom si nemôžem dovoliť ani kúsok čokolády, pizze či moje obľúbené hranolčeky. Presne toto mi išlo hlavou, no vďaka výzve som si uvedomila, že to vôbec nie je takto.

Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024Zdroj: TOUCHIT
Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024

Trochu vám priblížim, ako prebieha letná výzva do plaviek s Fitshakerom. Každý týždeň má presne stanovený harmonogram toho, kedy sa cvičí a kedy je tzv. rest day. V rámci dní odpočinku venujete svoj čas vzdelávaniu a motivácii, čo k cvičeniu bezpochyby patrí. V praxi to vyzerá tak, že v rámci celého týždňa na vás čaká jedno cvičenie denne s dĺžkou do približne 30 minút, ktoré môže mať rôzne podoby. Tabata, joga, pilates, kruhový tréning a iné.

Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024Zdroj: TOUCHIT
Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024

Výnimkou je však piatok, ktorý bol namiesto cvičenia vyhradený na motivačné podcasty, keď bývalí účastníci výziev, ktorí si prešli svojou premenou, alebo odborníci a tréneri rozprávajú o tom, čo je pre nich dôležité a ako svoj cieľ dosiahli. Rovnako sa však necvičilo ani v nedeľu. Nedele boli vyhradené na vzdelávacie videá v oblasti stravy s odborným poradcom Mgr. Michalom Páleníkom. Miško, ako ho všetci volajú, dokázal vysvetliť to, ako sa stravovať, čo zo stravy vynechať a čo naopak môže v strave zostať, ak chcete schudnúť. Ocenila som aj živý webinár, ktorý sa uskutočnil raz počas výzvy a Miško v ňom odpovedal na otázky, ktoré sme my, účastníčky výzvy, mali.

Aj keď môj prvotný zápal do cvičenia sprevádzali mierne obavy, tak už po prvých dňoch som vedela, že do tejto výzvy chcem dať všetko.

Prvý týždeň bol pre mňa azda najnáročnejší

Počas výzvy som si vytvárala zápisky o tom, ako sa cítim, čo všetko sa mení a ako by som tomu mala prispôsobiť svoj bežný deň. Oceňujem to, že Fitshaker tento rok umožnil v rámci výzvy výber náročnosti videí medzi kategóriou začiatočníkov a pokročilých. Vďaka tomuto som mohla výzvu začať opatrne vzhľadom na to, že som predtým necvičila takmer vôbec. Keďže som sa však počas výzvy občas cítila aj na niečo náročnejšie, mohla som sa kedykoľvek prepnúť do pokročilej kategórie. V rámci prvého týždňa som však sama na sebe zacítila, že nie všetko ide tak, ako by som si predstavovala.

Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024Zdroj: TOUCHIT
Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024

Musela som tak najprv spraviť nejaké chyby, aby som začala počúvať vlastné telo. Prvé video výzvy bolo rozraďovacie, teda rovnaké pre začiatočníkov aj pokročilých. V rámci tohto videa som sa teda poriadne zapotila a povedala si, že plán pre začiatočníkov bude pre mňa to pravé orechové. Postupne som sa teda učila nielen ako mať rada šport, no aj vlastné telo a samu seba. V rámci prvého týždňa som však zacítila takú vlnu energie a nadšenia, že som športovala aj mimo program, čím som vlastne šla z nulového pohybu na 200 percent. V priebehu prvého týždňa som aj ochorela, takže som sa necítila úplne komfortne. Dôležité ale bolo to nevzdávať a povedať si, kde mám svoje hranice. Jednoducho rešpektovať svoje telo.

Výsledky sa dostavili takmer okamžite

Aj keď som počas výzvy mala lepšie aj horšie obdobia, s výsledkami som spokojná. Už po prvých pár týždňoch som začala počúvať od okolia, ako mi výzva do plaviek s Fitshakerom prospieva. Sama som sa cítila lepšie, bola som spokojnejšia a bolo to vidno. V priebehu niekoľkých dní som od svojich najbližších niekoľkokrát počula, že žiarim a aj zmeny sú vidno ako na postave, tak aj na mojej osobnosti. V rámci výzvy mi síce šlo o akúsi motiváciu samej seba, no vonkajšia validácia určite potešila a pomohla mi pokračovať aj v horších dňoch.

Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024Zdroj: TOUCHIT
Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024

V rámci 60-dňovej výzvy som nedodržiavala vždy všetko na 100 percent, no naučila som sa toho veľa. Niekedy bolo komplikované nájsť si tých 30 minút na cvičenie, najmä teda v rámci služobných ciest v zahraničí. Cvičenie po hoteloch, častokrát aj s niekým na izbe, bolo pre mňa akési vystúpenie z komfortnej zóny. Napriek tomu však viem hrdo povedať, že som to nevzdala a poctivo som si odcvičila celý priebeh výzvy.

Aj stravovanie, ktoré bolo základným pilierom mojej výzvy, nebolo vždy jednoduché dodržať správne. Fitshaker mi však dal k dispozícii množstvo stravovacích tipov a receptov, ktoré mi pomohli naučiť sa toho veľa aj v tejto oblasti. Naučila som sa zdravšie stravovať a kombinovať suroviny tak, aby som mala stravu vyváženú. Je pravda, že občas som siahla po rýchlej energii a nejaký ten dezert či moje milované hranolčeky som si neodpustila. Niekedy je však dôležité počúvať svoje telo.

Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024Zdroj: TOUCHIT
Výzva do plaviek s Fitshakerom 2024

Na výzve s Fitshakerom sa mi skutočne páčilo, že výživový poradca Miško Páleník otvorene rozprával o problémoch, s ktorými sa stretáva takmer každá žena. Menštruačný cyklus je prirodzený a ovplyvňuje aj našu postavu, stravovanie a spaľovanie kalórií. Preto si nevyčítam, že si dám nejakú tú čokoládu v období, keď ju skutočne potrebujem, aspoň teda z dôvodu rôznych chutí práve počas tohto cyklu. A práve o tom to celé je, o symbióze s vlastným telom a mysľou.

A toto sú moje výsledky

Už na začiatku výzvy s Fitshakerom som si povedala, že môj osobný cieľ bude dostať hmotnosť pod 70 kilogramov. V rámci výzvy som si aj zaobstarala inteligentnú váhu s meraním telesnej kompozície a keď mi už dva týždne pred skončením výzvy ukázala hodnotu 69,70 kg, bola som skutočne spokojná. Na konci výzvy som mala 69,95 kg, avšak môj výsledok bol skreslený práve o menštruačný cyklus, pri ktorom sú tieto výkyvy v poriadku. V konečnom dôsledku som tak v rámci letnej výzvy do plaviek dokázala schudnúť 3,55 kg, čo ako číslo nemusí pôsobiť veľa. Dôležité však boli centimetre. Fitshaker nám na konci výzvy vystavil aj certifikát, na ktorom som mohla vidieť svoj pokrok nielen na fotografii, ale aj v číslach. A keď sa na to tak pozriem, som skutočne spokojná.

Na záver však musím dodať, že nie je to len o postave a vzhľade. Výzva s Fitshakerom mi dokázala otvoriť oči a zmeniť moje premýšľanie. Fitshaker tak odporúčam každému, kto má problém s motiváciou, časom na cvičenie alebo chce mať zaistený odborný koučing vedený odborníkmi z pohodlia domova. A aj keď výzva skončila, pokračujem s Fitshakerom ďalej. Po výzve si pre nás pripravili 28-dňový program s názvom Leto vo forme, ktorý nadväzuje práve na plavkovú výzvu.

S Fitshakerom sa ale dá cvičiť celoročne v rámci rôznych programov. Cena predplatného na mesiac je 9,90 eura, čo je podstatne menej, ako keby ste si predplatili permanentku do fitnes centra a k tomu osobného trénera. Navyše môžete cvičiť doma, čo je pre ľudí ako som ja určite výhodou.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.