Lenovo Yoga Book je úplne iný prenosný počítač, než ste doteraz poznali.

Výrobca prináša koncept s dvomi displejmi, ktorý má široké možnosti využitia. Je však treba si zvyknúť na to, že tento notebook je iný. Zážitok z používania bude závisieť od toho, ako dobre dokážete jeho možnosti využiť.

Rozdielom nie sú len dva identické OLED displeje, ale aj presunutie klávesnice mimo telo zariadenia. Ide o samostatnú súčasť, ktorá sa pripája prostredníctvom Bluetooth. Z pohľadu výkonu však dostávate špičkové zariadenie na náročnejšie kancelárske používanie.

lenovo-yoga-book9Zdroj: TOUCHIT

Výbava a odlišný koncept

Súčasťou balenia je okrem samotného zariadenia aj spomenutá klávesnica, dotykové pero a stojan. Ten slúži zároveň ako obal na klávesnicu a na prichytenie pera.

V praxi sa tento notebook osvedčil najmä pri použití v stojane. Na výber je k dispozícii poloha s displejmi pod sebou alebo vedľa seba ako kniha. Mimo stojan sa dá notebook použiť v takzvaných yoga režimoch.

Pri klasickom využití vo forme notebooku sa dá klávesnica položiť na spodný displej. Umiestniť sa dá do hornej časti a v spodnej sa automaticky zobrazí touchpad s tlačidlami. Výrobca išiel skutočne do detailu a stlačením tlačidiel dostanete haptickú spätnú väzbu.

Je tu možnosť rozšíriť touchpad na celý priestor po šírke a získať tak skutočne širokú dotykovú plochu. Umiestnením klávesnice do spodnej časti sa skryje touchpad a nad klávesnicou sa zobrazia widgety. Externá klávesnica drží svoju pozíciu v oboch častiach displeja prostredníctvom magnetov.

lenovo-yoga-book9Zdroj: TOUCHIT

Dva 13,3“ OLED

Skutočne silnou stránkou je, že dvojica displejov s rozlíšením 2.8K je identická. Keďže sú oba rovnaké, nie je potrebné sa medzi nimi rozhodovať podľa kvality parametrov a zobrazenia. Oba podporujú HDR a 60 Hz frekvenciu.

Každý displej sa nastavuje samostatne a v systéme vystupuje ako nezávislá obrazovka. Displeje sa dajú vypnúť, no po reštarte sa všetko obnoví do dvojdisplejového zobrazenia. Je to dobrá vlastnosť, a tak môžete experimentovať. Stačí reštart a Yoga Book máte pripravený so štandardným nastavením. Výrobca zapracoval aj na nadstavbe rozhrania systému.

Prináša špecializovaný nástroj User Center, ktorý slúži na detailné nastavenie správania okien a ďalších detailov pri použití 2 displejov. Ide napríklad o nastavenie okien a ich umiestňovanie na konkrétnu obrazovku. Existuje tu možnosť, ktorá automaticky presunie okno na obrazovku podľa kliknutia na tlačidlo na Paneli úloh.

lenovo yoga book user centerZdroj: Lenovo

Takisto sa dá rýchlo vyvolať virtuálna klávesnica ťuknutím ôsmimi prstami na displej. Podobne, s tromi prstami, zapnete virtuálny touchpad. Extra vlastnosťou je úprava jasu obrazoviek. Nastavenie jasu prostredníctvom systému je pre obe obrazovky rovnaké. Avšak popri tejto procedúre sa zobrazuje plávajúci panel od výrobcu notebooku.

Ten umožňuje nastaviť jas pre každý displej samostatne. Je to vhodné napríklad pri sledovaní filmov. Na hornom displeji môžete mať vyšší jas a na spodnom, kde nie je zapnuté prehrávanie filmu, oceníte nižší. Tento spôsob nastavenia jasu ocenia vaše oči.

Spotreba, energie a výkon

V oblasti výdrže práce na batériu je tento notebook premiant. Dosahuje nadštandardnú výdrž, a to ešte treba zohľadniť prítomnosť dvoch displejov. Na 1 nabitie môžete s notebookom pracovať viac ako 6 hodín bez obmedzenia. Bežná spotreba počas nenáročnej kancelárskej práce je do 15 wattov. Stále ide o použitie v zobrazení s 2 aktívnymi obrazovkami. Lenovo Yoga Book podporuje rýchle nabíjanie cez vlastný 65 W adaptér.

K dispozícii sú rôzne šetriace režimy batérie, ako aj nočné nabíjanie. Batéria sa nabije na 80 % a na základe rozpoznaných zvykov sa dobije na 100 % až pred odhadovaným použitím notebooku. Množstvo nastavení nielen v oblasti správy napájania a chladenia nájdete v nástroji Lenovo Vantage.

lenovo yoga book vantageZdroj: Lenovo

Iba USB-C

Vzhľadom na rozmery úzkeho tela výrobca použil iba konektory USB-C. Všetky 3 slúžia aj na nabíjanie. Rozmiestnenie konektorov je ideálne. Jeden je vľavo a dva sú na pravej hrane.

Výbava zahŕňa prihlasovanie prostredníctvom infračervenej kamery. Tá má bezpečnostný vypínač vpravo na hrane základne (resp. hrane spodného displeja). Ide o fyzický prepínač, ktorý vypne kameru tak, že sa nebude dať v celom systéme použiť.

lenovo-yoga-book9Zdroj: TOUCHIT

Soundbar v kĺbe

Výrobca svoj zvukový systém v spolupráci s Bowers & Wilkins umiestnil do kĺbu spájajúceho oba displeje. Je to vynikajúce riešenie, ktoré si výrobca vyskúšal už v minulosti na iných prémiových modeloch. Vďaka tomu je zvuk veľmi dobre počuť, či už používate notebook v režime „stan“, prezentácie alebo bežného notebooku. Extra dobrý zvuk získate aj v režime na stojane s displejmi pod sebou.

Zvukovým prejavom sa hudobný systém v konfigurácii 2 × 2 W (basové) + 2 × 2 W (výškové) radí medzi to najlepšie, čo môžete v segmente tenkých notebookov počuť. Je to skutočne špička a výrobca tu nerobí kompromisy. Tento zvuk sa oplatí počuť.

lenovo-yoga-book9Zdroj: TOUCHIT

Dotykové pero

Tu dostávate skutočne použiteľné dotykové pero, ktoré sa dobre drží v ruke. Nejde len o akýsi doplnok v podobe tenkej paličky, ale plnohodnotný nástroj na písanie alebo kreslenie. Súčasťou výbavy sú aplikácie na tvorbu poznámok a čítačka elektronických kníh. Ide o veľmi dobre použiteľné aplikácie, hoci pravdepodobne každý používate na poznámky alebo knihy svoje aplikácie. Tu sa k systému tak hodia, že ich rozhodne odporúčam pri používaní zvážiť.

Verdikt

Lenovo Yoga Book 9 púta pozornosť. Určite si ho nepomýlite s bežným notebookom. Získavate dve obrazovky a široké možnosti využitia. Ide o premyslený model s vysokým kancelárskym výkonom a prémiovým kovovým spracovaním.

Ak dokážete využiť dizajn dvoch displejov, radi kreslíte alebo si píšete poznámky, toto by sa vám mohlo páčiť. Cena nie je ľudová ale dostanete za ňu vynikajúce parametre v tenkom tele zariadenia.

Cena: 2243,70 eura

Zapožičal: Datacomp

Technické parametre a testy

Model notebooku / ParameterLenovo Yoga Book 9
ProcesorIntel Core Ultra 7-155U 1,2 ÷ 4,8 GHz, 12 MB Intel Smart Cache (12 ÷ 57 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD WD (max. 1 TB)
Hlavný displej2 × 13,3″, 16:10, OLED, HDR 500, max. rozlíšenie 2880 × 1800 px
Grafická kartaIntel Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6AX / Bluetooth 5.3
Porty3 × USB-C / TB4 + PD + DP
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]299 × 204 × 16
Hmotnosť [kg]1,34
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2243,7

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.