Chystáte sa na letnú dovolenku do zahraničia a používate služby operátora 4ka? Máme pre vás niekoľko tipov, ako využiť roaming naplno a ostať v spojení s vašimi blízkymi.

Aj 4kári samozrejme radi cestujú. V roku 2023 bolo poradie TOP 5 krajín z pohľadu dátovej aj hlasovej prevádzky zákazníkov 4ky v medzinárodnom roamingu nasledovné: Nemecko, Česká republika, Rakúsko, Maďarsko a Holandsko.

V prípade využívania SMS správ bolo poradie mierne odlišné: Česká republika, Nemecko, Rakúsko, Maďarsko a Španielsko.

4ka ponúka službu medzinárodného roamingu v 186 krajinách, disponuje 310 partnerskými roamingovými sieťami. V najzaujímavejšej Zóne 1 (to sú krajiny EÚ a pridružené krajiny) je pre 4károv k dispozícii 33 krajín a 65 partnerských roamingových sietí.

Bez ohľadu na to, kam sa chystáte, pokiaľ využívate služby 4ky, tak platí, že:

  • službu medzinárodný roaming máte bezplatne aktivovanú hneď a automaticky už pri aktivácii vašej SIM karty
  • so službou medzinárodný roaming môžete volať, smskovať či dátovať po celom svete
  • v rámci EÚ voláte, smskujete a dátujete za ceny rovnaké ako na Slovensku a za prijaté hovory neplatíte.

Niekoľko odporúčaní počas cestovania

Ak si potrebujete odskočiť na nákupy do susedných krajín, vyskúšajte dátový balík GIGA s automatickou obnovou a platnosťou 30 dní, alebo kým sa balík neminie.

Ten ponúka 2 GB dát v SR a EÚ. Balík nie je nijak obmedzený, môžete si aktivovať toľkokrát, koľko potrebujete. Alternatívou je balík dát na deň, DENNÉ NEKONEČNO. Ten obsahuje 15 GB v SR a 1,61 GB v EÚ. Platnosť balíka je 24 hod.

Ak idete na dovolenku do krajiny v rámci EÚ, napríklad do Chorvátska, Talianska alebo Slovinska, môžete využiť niektorý z paušálov SLOBODA. Tie ponúkajú:

  • SLOBODA 100 – 100 MIN/SMS v SR/EÚ a 2 GB v SR/EÚ
  • SLOBODA 300 – 300 MIN/SMS v SR/EÚ a 2 GB v SR/EÚ
  • SLOBODA NEKONEČNO – Neobmedzené MIN/SMS v SR/EÚ a 2 GB v SR/EÚ
  • SLOBODA HLAS – Neobmedzené MIN/SMS v SR/EÚ, bez dát v SR/EÚ
  • SLOBODA 100 + DÁTA NAVYŠE – 100 MIN/SMS v SR/EÚ a 12 GB v SR (z toho 7,38 GB v EÚ)
  • SLOBODA 300 + DÁTA NAVYŠE – 300 MIN/SMS v SR/EÚ a 17 GB v SR (z toho 7,38 GB v EÚ)
  • SLOBODA NEKONEČNO + DÁTA NAVYŠE – Neobmedzené MIN/SMS v SR/EÚ a neobmedzený objem dát v SR (z toho 7,38 GB v EÚ)
  • SLOBODA pre MLADÝCH – 50 MIN/SMS v SR/EÚ a 4 GB v SR/EÚ
  • SLOBODA pre MLADÝCH + DÁTA NAVYŠE – 50 MIN/SMS v SR/EÚ a 20 GB v SR (z toho 10,45 GB v EÚ)

Dajte si pozor, ak idete mimo krajiny EÚ

Dajte si však pozor, ak idete do Európy, avšak mimo krajiny EÚ, napríklad do Turecka či Švajčiarska. V krajinách, ktoré spadajú do Zóny 2, máte minúty, SMS aj dáta účtované podľa  Zóny 2. Sú teda výrazne drahšie.

Ak ste v krajine krátko, a chcete občas využiť roamingové dáta, zapnite si službu Dátový limit. Vďaka nej môžete mať v zahraničí pod kontrolou spotrebu dát v Medzinárodnom Roamingu v krajinách zaradených v Zóne 1 – 4. Finančný limit, ktorý máte na výber, je vo výške 50 eur, 100 eur a 300 eur za obdobie odo dňa aktivácie dátového limitu až do konca príslušného kalendárneho mesiaca. Môžete si ho kedykoľvek zmeniť. O dosiahnutom finančnom limite vás bude 4ka informovať SMS.

Bez ohľadu na to, do ktorej krajiny idete – ak cestujete do krajiny mimo EÚ, je vhodné si pred cestou overiť, do ktorej zóny daná krajina spadá a aké sú ceny za roaming. Všetky tieto informácie nájdete na webe 4ky.

Prípadne sa poobzerajte po miestnej SIM karte, či už priamo na letisku alebo väčšinou v najbližších potravinách, a kúpte si miestnu SIM kartu. Jej cena býva veľmi priaznivá, ponúka dosť dát a kvalita signálu býva tiež veľmi dobrá. Alebo využite niektorú z eSIM služieb, o ktorých píšeme v samostatnom článku v tomto vydaní.

Aktuálny prehľad Roamingových a tarifných zón pre zákazníkov 4ky

Zona 1

Členské krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru okrem Slovenska (t. j. členské štáty Európskej únie okrem Slovenska a Island, Lichtenštajnsko a Nórsko) a Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska.

Zóna 2

Európa – štáty mimo EÚ (Albánsko, Andorra, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Faerské ostrovy, Macedónsko, Moldavsko, Srbsko, Švajčiarsko, Turecko, Ukrajina, San Maríno), USA a Kanada.

Zóna 3

Severná Amerika (okrem USA a Kanady), Južná a Stredná Amerika, Stredný Východ, Ázia, Afrika.

Zóna 4

Satelitné siete, Špeciálne sieťové čísla, Tunisko a Libanon len pri dátových službách.

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit