Pre mnohých rodičov je to nepredstaviteľná situácia, avšak nastať môže.

Odídete z auta, ktoré ste nechali na parkovisku alebo v garáži a úplne zabudnete na to, že vo vozidle ste zabudli vaše dieťa. Tejto situácii sa dá predísť a práve to je hlavná úloha bezpečnostnej spony CYBEX SensorSafe.

CYBEX má vo svojom portfóliu viacero detských autosedačiek a doplnkom, ktorý si môžete k niektorým sedačkám dokúpiť, je bezpečnostný senzor, resp. bezpečnostná spona s názvom CYBEX SensorSafe. V redakcii sme ju vyskúšali.

S ktorými autosedačkami sa používa

Bezpečnostná spona je kompatibilná so všetkými autosedačkami CYBEX, ktoré majú dva štandardné bezpečnostné pásy. Sú to takmer všetky sedačky tejto značky. S autosedačkou Anoris, ktorá má zabudovaný celotelový airbag a využíva iný systém bezpečnostného pásu, sa spona nepoužíva.

My sme ju používali s novou sedačkou CYBEX Cloud T, ktorá umožňuje otočenie o 180°, čo zjednodušuje manipuláciu s dieťatkom, keď ho pokladáte do sedačky a vyťahujete ho z nej.

Autosedačka Cloud T takisto umožňuje naklopenie do takmer vodorovnej polohy, čo zabezpečí väčšie pohodlie počas jazdy. Mimo vozidla je možné sedačku prepnúť do úplne vodorovnej polohy.

CYBEX SensorSafeZdroj: TOUCHIT
CYBEX SensorSafe

Mobilná aplikácia pre Android aj iOS

Inštalácia spony SensorSafe je jednoduchá. Jednu časť pripevníte k jednému pásu, druhú časť k druhému. Sponu následne zapnete, keď dieťa položíte do sedačky a zapášete ho bezpečnostnými pásmi. Sponu je pred použitím potrebné spárovať s mobilnou aplikáciou pre Android alebo iOS. Aplikácia sa nazýva CYBEX SensorSafe a intuitívne vás prevedie celým procesom spárovania.

Pre správne fungovanie spony je potrebné, aby ste aplikácii umožnili prístup k polohe, rozhraniu Bluetooth a okolitým zariadeniam.

CYBEX SensorSafeZdroj: TOUCHIT
CYBEX SensorSafe

Funkcie spony

Spona dokáže rozpoznať, keď je zapnutá, keď je rozopnutá a informáciu o zmene stavu vám pošle do mobilnej aplikácie v smartfóne. Okamžite tak máte prehľad o tom, čo sa deje. Pokiaľ máte smart hodinky, tak sa notifikácie zrkadlia aj do hodiniek, čiže by sa nemalo stať, že zmeškáte dôležité upozornenie.

Z praktického hľadiska oceňujeme, že vás spona upozorní, pokiaľ je zapnutá po dobu dvoch hodín. Je to praktické pripomenutie, že dieťa je už značný čas zapásané a možno by bolo fajn spraviť si krátku prestávku, pokiaľ je to možné.

CYBEX SensorSafe obsahuje aj senzor teploty a upozorní vás na výrazné zmeny, alebo presiahnutie hraničných hodnôt. Aktuálnu teplotu, ktorú meria senzor, si môžete skontrolovať kedykoľvek v mobilnej aplikácii.

CYBEX SensorSafeZdroj: TOUCHIT
CYBEX SensorSafe

Dieťa už nezabudnete

Najzaujímavejšou funkciou spony je, že vás upozorní, ak by ste dieťa zabudli vo vozidle. V takom prípade vám príde do telefónu okamžitá notifikácia. Následne príde druhá notifikácia a pokiaľ by ste na ňu nereagovali, tak aplikácia po troch minútach pošle ďalšiu notifikáciu vám a takisto aj členom vašej rodiny, pokiaľ si ich pridáte do vášho konta v aplikácii CYBEX SensorSafe.

Môžete si nastaviť aj to, aby telefón rozprával upozornenia, vďaka čomu rýchlo odlíšite notifikáciu zo spony od ostatných upozornení, ktoré by vám mohli prísť do telefónu v danom čase. Upozornenie obsahuje aj lokalitu vozidla, pokiaľ by to bolo náhodou potrebné, avšak to už hovoríme o veľmi špecifických prípadoch.

CYBEX SensorSafeZdroj: TOUCHIT
CYBEX SensorSafe

Komunikácia cez Bluetooth

CYBEX SensorSafe využíva Bluetooth rozhranie na komunikáciu s vašim telefónom. Spona môže byť v jednom momente pripojená iba k jednému smartfónu a v reálnom čase posiela informáciu o zmene stavu – keď sa zapne alebo sa odopne.

Kontrola toho, či je dieťa v aute alebo nie, funguje na tom princípe, že keď sa spona odpojí od telefónu, lebo sa vzdialite mimo dosahu rozhrania Bluetooth, tak vyhodnotí posledný stav. Ak bola zapnutá, tak odošle upozornenie, či ste nezabudli dieťa v aute.

Naše poznatky z testovania spony CYBEX SensorSafe si môžete pozrieť aj vo videu.

Cena: 59,95 eur

Zapožičal: CYBEX

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit