Používanie viacerých aplikácií nebolo nikdy jednoduchšie. 

Skladateľné telefóny a tablety sa tešia čoraz väčšej popularite aj vďaka ich veľkým displejom, ktoré sú priam stvorené pre multitasking, čo ocenia aj tí najnáročnejší používatelia. Na veľkom displeji môžu byť bez akýchkoľvek problémov otvorené viaceré aplikácie, všetko je prehľadné a dobre dostupné. Tieto výhody veľkých displejov sú však oproti tým menším, smartfónovým, podporované aj prepracovaným softvérom, ktorý efektívne pracuje s ich potenciálom. Našťastie Google pripravuje ďalšiu zmenu, ktorá by mala od Androidu 15 zabezpečiť oveľa efektívnejší multitasking aj na menších displejoch klasických smartfónov.

Ďalšou z predností skladateľných smartfónov a tabletov je panel úloh, ktorý sa nachádza v spodnej časti každej obrazovky. Tento prvok slúži na rýchle prepínanie medzi aplikáciami, ale jeho nevýhodou je, že je k dispozícii iba pre veľké displeje, avšak od Androidu 15 by mal byť k dispozícii aj pre smartfóny.

Galaxy Fold5 od Samsungu je dnes asi najlepší skladací telefón na prácuZdroj: Samsung
Samsung Galaxy Fold5

Panel úloh od svojho uvedenia prešiel viacerými zmenami. Jedným z vývojových stupňov je aj tzv. prechodný panel, ktorý sa nakrátko zobrazí, keď používateľ potiahne prstom po ovládacích prvkoch a po niekoľkých sekundách zmizne, ak s ním používateľ nepracuje. Táto forma síce zaberá menej miesta na obrazovke, ale nie je tak efektívna, ako pri neustále zobrazenom paneli. Aj tento problém sa bude snažiť Google vyriešiť práve v Androide 15 prepínačom na aktiváciu trvalo zobrazeného panela úloh pre čo najefektívnejšiu prácu s multitaskingom a viacerými aplikáciami.

Panel úloh nie je aktuálne dostupný na smartfónoch, pokiaľ manuálne nezmeníte mierku zobrazenia, čo nie je vôbec šťastné riešenie. Aj preto Google teraz pracuje na oveľa prívetivejšom riešení, ktoré prinesie výhody panela úloh aj do malých zariadení. Funkcia bola pritom objavená iba nedávno v Androide 15 Beta 4. Zároveň je zrejmé, že malý panel úloh vyzerá a funguje úplne rovnako ako panel úloh pre zariadenia s veľkou obrazovkou. 

Aktuálne nie je známe, kedy bude nový panel pre smartfóny vydaný, keďže je zrejmé, že nie je ešte dokončený. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.