Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť HP Inc. predstavuje novinky v oblasti AI –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ najvýkonnejší počítač s umelou inteligenciou a prvé začlenenie rámca dôveryhodnosti do platformy pre vývoj modelov umelej inteligencie. Je to ďalší výrazný krok spoločnosti HP v úsilí o priblíženie umelej inteligencie používateľom aj firmám prostredníctvom počítačov a softvéru, ktoré spoločnosť ponúka.

HP umožňuje využiť možnosti umelej inteligencie všetkým, od firemných zamestnancov až po freelancerov a študentov. Môžu komunikovať s kýmkoľvek po celom svete vďaka okamžitému prekladu do 40 jazykov, stať sa majstrami prezentácie vďaka osobnému komunikačnému koučovi alebo rýchlo vytvárať videá na profesionálnej úrovni.

„Umelá inteligencia sa v budúcom desaťročí stane najvýznamnejšou hnacou silou zmien a začne novú éru inovácií, ktoré nebudú založené iba na informáciách, ale na využiteľných poznatkoch,“ hovorí Alex Cho, prezident divízie Personal Systems spoločnosti HP Inc. „HP umožňuje profesionálom využívať umelú inteligenciu prostredníctvom platformy Z by HP AI Studio. Ponúkame tiež najnovšie riešenie pre hybridnú prácu vhodné pre rôzne priestory, konkrétnym pracovníkom zase najnovšie počítače so zabudovanými AI funkciami, akým je aj nový HP OmniBook Ultra.“

Umožňujeme firmám vytvárať a používať umelú inteligenciu

Iba 33 % dátových vedcov je dnes spokojných so súčasnými nástrojmi umelej inteligencie, ktoré majú k dispozícii a 81 % neverí, že ich firma vie tieto nástroje v prípade nutnosti rýchlo využiť[i]. Tieto fakty dokazujú, že treba mať nástroje, ktoré dokážu rýchlo transformovať firemné operácie.

Ako sme oznámili nedávno, spoločnosť HP vylepšuje platformu Z by HP AI Studio, ktorá je teraz schopná rýchlejšie a bezpečnejšie spúšťať AI aplikácie a pomáha vo vývoji a prispôsobení veľkých jazykových modelov konkrétnym potrebám. Ako najkomplexnejšie pracovné riešenie pre vývoj AI[ii], platforma Z by HP AI Studio poskytuje dátovým vedcom a tvorcom AI možnosť vytvárať modely, ktorým môžu dôverovať. To umožňuje integráciu technológie Galileo do Z by HP AI Studio. Používatelia tak môžu vo svojich modeloch identifikovať a opravovať problémy ako sú halucinovanie, posuny a skreslenia, pričom sú aktívne chránení pred nepresnými alebo zaujatými výstupmi – všetko na jednej platforme AI Studio. S touto novou schopnosťou sa HP stáva jediným výrobcom, ktorý vyvíja AI platformu pre pracovné stanice so vstavanou funkciou generatívnej AI pre vývoj LLM2.

„Pre vývoj umelej inteligencie je zásadné umožniť firmám využívať vlastné dáta bez toho, aby bola ohrozená bezpečnosť. Hrdo spájame svoje sily so spoločnosťou HP a spoločne poskytneme riešenia, ktoré zvýšia viditeľnosť, kontrolu a dôveryhodnosť podnikových projektov generatívnej umelej inteligencie,“ povedal Yash Sheth, spoluzakladateľ a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Galileo. „Integráciou nášho softvéru a modelov Luna™ Evaluation Foundation s aplikáciou Z by HP AI Studio prinášame bezkonkurenčnú hodnotu pre organizácie, ktoré sa snažia zodpovedne využívať transformačnú silu AI.“

Umelá inteligencia na počítačoch HP

Neobmedzené ihrisko pre umelú inteligenciu: HP OmniBook Ultra

S možnosťami, ktoré umelá inteligencia denne prináša, majú používatelia k dispozícii nový nástroj na rýchlejšie spúšťanie pracovných úloh, prispôsobenie modelov a zachovanie súkromia –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a to všetko vo svojom zariadení.

14-palcový HP OmniBook Ultra Next Gen AI PC

  • Inšpiruje: vysoký výkon neobmedzuje tvorcov v kreativite – vďaka procesoru AMD Ryzen™ AI radu 300 s integrovanou grafikou AMD Radeon™ 800M[iii]. Jeho výkonný NPU[iv] ponúka bezkonkurenčný výkon a výdrž batérie až 21 hodín[v].
  • Zvyšuje produktivitu: OmniBook Ultra je navrhnutý v spolupráci s AMD tak, aby umožňoval až 55 TOPS výkonu NPU. HP AI Companion optimalizuje zariadenie pre vyššiu produktivitu a prináša doň nástroje a riešenia umelej inteligencie[vi]. Čoskoro ponúkne rozšírené funkcie pre správu nastavenia počítača a riešenie problémov.
  • Umožňuje sústredenú a bezproblémovú spoluprácu: plynulá práca bez prerušovania – vďaka nástrojom pre spoluprácu, ako je 9 MPix  kamera s integrovanou umelou inteligenciou prostredníctvom aplikácie Poly Camera Pro a efektom Windows Studio[vii].
  • Chráni pred hrozbami: špičková ochrana a funkcie Wolf Security, ktoré sú k dispozícii na komerčných zariadeniach HP, nechýbajú ani v HP OmniBook Ultra. Jeho jedinečný bezpečnostný čip umožňuje, aby sa počítač uzdravil z kybernetických útokov podporovaných umelou inteligenciou, a zároveň sa zachovalo súkromie dát a produktivita používateľov.
  • Udržateľná technológia s ohľadom na budúcnosť: OmniBook Ultra bude mať bezplatnú aktualizáciu na počítače so systémom Copilot+, keď bude od spoločnosti Microsoft k dispozícii[viii]. Navyše je zariadenie navrhnuté s použitím až 90 % recyklovaných kovov a 5 % plastov z oceánov[ix].

Umelá inteligencia, ktorá sa prispôsobuje: OmniStudio X AIO

Prvé stolné počítače HP OmniStudio X s uhlopriečkou 27 a 31,5 palca prinášajú elegantný moderný dizajn s integrovanými funkciami umelej inteligencie pre tých, ktorí potrebujú výkonné zariadenie typu „všetko v jednom“ pre tvorbu aj zábavu:

  • Výkon a produktivita: sila troch jadier zariadení (CPU, GPU a NPU), ktoré urýchľujú aplikácie umelej inteligencie; vďaka procesorom ako Intel® Core™  Ultra 7 a voliteľnému grafickému procesoru NVIDIA® GeForce™ RTX 4050 (vyhradených 6 GB GDDR6), ktoré optimalizujú procesy ako sú úpravy fotografií a videa.
  • Prispôsobivý dizajn: na najprispôsobivejšom All-in-One počítači[x] si prostredie pre svoje pohodlie pri práci aj zábave upravíte vďaka výškovo nastaviteľnému stojanu a novému USB typu C s DP-in/out. Pripojenie USB-C podporuje obraz, zvuk, dáta, ovládanie klávesnice a myši; je možné ho použiť aj ako dokovaciu stanicu pre notebook a využiť tak veľký displej. Wellness funkcie podporované AI, ako napríklad pripomínanie času stráveného pri obrazovke a vzdialenosť obrazovky, pomáhajú znižovať únavu. Funkcia kontroly prítomnosti používateľa poskytne súkromie a pokoj, či už pracujete doma, alebo v otvorenom priestore.
  • Bavte sa a spolupracujte[xi]: HP OmniStudio X 31.5 používateľa pohltí[xii] vďaka obrovskej 4K obrazovke, 5 MPix kamere, zvuku Poly Studio a adaptívnemu zvuku. Je prvým zariadením typu All-in-One, ktoré získalo certifikáciu IMAX Enhanced[xiii] za dokonalý vizuálny a zvukový zážitok.
  • Udržateľnosť v akejkoľvek veľkosti: počítač OmniStudio X AIO, ktorý využíva 25 % recyklovaných kovov a 35 % recyklovaných plastov, ponúka mnoho užitočných „maličkostí“. Má tiež certifikáciu EPEAT® Gold s Climate+ a ENERGY STARß® [xiv]

Možnosti umelej inteligencie s najnovším softvérovým ekosystémom

Spoločnosť HP tiež úzko spolupracuje s rýchlo rastúcou komunitou softvérových vývojárov, ktorí vytvárajú výkonné riešenia umelej inteligencie pre koncových používateľov a firmy. Výsledkom tejto spolupráce sú napríklad aplikácie Beautiful.ai a Polymer, ktoré zvyšujú produktivitu práce, a Luminar Neo, ktorá urýchli kreatívne úpravy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to všetko je súčasťou budúcich aktualizácií HP AI Companion. Vďaka spolupráci so spoločnosťami Omnibridge, Loccus.ai a Virtual Sapiens môže HP ponúknuť jednoduchšiu, bezproblémovú a prístupnejšiu prácu s umelou inteligeniou na počítačoch HP AI PC.

Ceny a dostupnosť[xv]

  • Platforma Z by HP AI Studio s integráciou systému Galileo bude k dispozícii na jeseň roku 2024
  • 14-palcový počítač HP OmniBook Ultra Next Gen AI bude na vybraných trhoch od augusta, dostupnosť v SR zatiaľ nie je upresnená
  • Stolové počítače HP OmniStudio X s uhlopriečkou 27 a 31,5 palca budú na vybraných trhoch od augusta, dostupnosť v SR zatiaľ nie je upresnená

Ďalšie informácie o novinkách nájdete na adrese https://www.hp.com/us-en/newsroom/press-kits/2024/hp-imagine-ai.html


[i] Štúdia spoločnosti Mosaic Group medzi viac ako 800 dátovými vedcami a dátovými analytikmi. USA, Nemecko, Veľká Británia a Čína, apríl – máj 2024

[ii] Na základe internej analýzy OEM spoločnosti HP pre pracovné stanice s minimálne 3 certifikátmi ISV, konfigurovateľnou profesionálnou grafikou a špecializovanou značkou pracovných staníc, ktorá navrhuje a vyvíja vlastný softvér pre vývoj AI, nástroj pre tímovú spoluprácu v oblasti AI, softvér pre správu dátovej vedy s grafickým rozhraním a od roku 2024 ponúka OEM pracovné stanice s kurátorovaným softvérovým zásobníkom pre dátovú vedu

[iii] Viacjadrové systémy sú určené na zvýšenie výkonu niektorých softvérových produktov. Nie všetci zákazníci alebo softvérové ​​aplikácie budú

nutne ťažiť z použitia tejto technológie. Výkon a taktovacia frekvencia sa budú líšiť v závislosti od vyťaženia aplikácie a konfigurácie hardvéru a softvéru. Číslovanie spoločnosti AMD nie je meraním taktovacej frekvencie. *Max Boost taktovacej frekvencie sa líši v závislosti od hardvéru, softvéru a celkovej konfigurácie systému.

[iv]Funkcie a softvér, ktoré vyžadujú NPU, môžu vyžadovať zakúpenie softvéru, predplatné alebo povolenie zo strany poskytovateľa softvéru alebo platformy a softvér tretích strán môže mať špecifické požiadavky na konfiguráciu alebo kompatibilitu. Potenciálna výkonnosť NPU pri odvodzovaní sa líši podľa použitia, konfigurácie, softvéru a ďalších faktorov.

[v] Odhadovaná výdrž batérie testovaná spoločnosťou HP pri nepretržitom prehrávaní videa v rozlíšení FHD, rozlíšení 1080p (1920×1080) a jasu 200 nitov, úroveň zvuku systému ako východiskové nastavenie obrázku, úroveň zvuku prehrávača na 100%, prehrávanie cez celú obrazovku z miestneho úložiska, pripojených slúchadiel alebo prostredníctvom reproduktora (ak nie je k dispozícii audio jack port), bezdrôtové pripojenie zapnuté, ale nepripojené. Skutočná výdrž batérie sa líši v závislosti na konfigurácii a maximálnej výdrži.

kapacita sa časom a používaním prirodzene znižuje.

[vi] Aplikácia HP AI Companion je k dispozícii predinštalovaná na vybraných počítačoch HP next gen AI alebo je k dispozícii na stiahnutie z obchodu Microsoft a vyžaduje počítač HP next gen AI s jednotkou NPU podporujúcou 40-60 TOPS a vyžaduje systém Windows 11. Prevedenie vyžaduje nastavenie účtu do 30 dní od spustenia počítača alebo registráciu prostredníctvom aplikácie HP AI Companion. Niektoré funkcie vyžadujú nahranie miestnych dát zákazníkom. Päť (5) knižníc po 100 MB, podporované súbory sa môžu pri spustení líšiť, zahŕňajú súbory pdf, .txt., .docx.

[vii] Funkcie môžu vyžadovať softvér alebo iné aplikácie tretích strán, ktoré zaisťujú popísané funkcie.

[viii] Načasovanie a dostupnosť závisí od spoločnosti Microsoft.

[ix] Notebooky vyrobené z recyklovaného plastu pochádzajúceho z oceánov v krytoch reproduktorov, z recyklovaného hliníka vo veku výrobku a z recyklovaného plastu po spotrebiteľovi v krytoch kláves. Percento materiálu obsiahnutého v jednotlivých komponentoch sa líši podľa výrobku. Percentuálny podiel plastu viazaného na oceán obsiahnutý v jednotlivých súčastiach sa líši podľa výrobku. Plast viazaný na oceán je vyjadrený ako percento celkovej hmotnosti plastu. Plast viazaný na oceán vychádza z definície stanovenej normou UL2809.

[x] Interná analýza spoločnosti HP založená na všetkých počítačoch All-in-One so systémom Windows na trhu k júlu 2024. Najviac adaptívna je kombinácia funkcií, medzi ktoré patrí 5 MP fotoaparát s TNR a automatickým prepínaním HDR, Poly Camera Pro, efekty Windows Studio, AI Noise Removal, adaptívny zvuk, myHPAudio a automatické nastavenie displeja, Presence Sensing (Lock on Leave, Wake on Approach, Adaptive Dimming). Výškovo nastaviteľný stojan, prispôsobenie času na obrazovke a pripomenutie vzdialenosti umožňuje upraviť nastavenia, ktoré sa prispôsobia vášmu správaniu. Široká škála možností pripojenia (HDMI-Out, HDMI-In, USB typu C (DP-IN/Out) a Intel Unison..

[xi] Interná analýza spoločnosti HP založená na všetkých počítačoch All-in-One na trhu k júlu 2024. Najviac pohlcujúci zážitok predstavuje kombinácia certifikácie IMAX Enhanced, až 93,88% pomeru obrazovky k telu, 31,5″ 4K displeja s továrenskou kalibráciou farieb a kontrastným. pomerom HDR 600/1400:1, voliteľnej grafiky NVIDIA RTX 4050 a navyše zvuku vyladeného Poly Studio a adaptívneho zvuku.

[xii] Interná analýza spoločnosti HP založená na všetkých počítačoch All-in-One na trhu k júlu 2024. Najviac pohlcujúci zážitok predstavuje kombinácia certifikácie IMAX Enhanced, až 93,88% pomeru obrazovky k telu, továrni kalibrovaného farebného 31,5″ displeja 4K s kontrastným pomerom HDR 600/1400:1, voliteľnej grafiky NVIDIA RTX 4050 a navyše zvuku vyladeného Poly Studio a adaptívneho zvuku..

[xiii] Na základe programu IMAX Enhanced k júlu 2024.

[xiv] Notebooky vyrobené z recyklovaného plastu pochádzajúceho z oceánov v krytoch reproduktorov, z recyklovaného hliníka vo veku výrobku a z recyklovaného plastu po spotrebiteľovi v krytoch kláves. Percento materiálu obsiahnutého v jednotlivých komponentoch sa líši podľa výrobku. Stav registrácie a úrovne podľa krajín nájdete na www.epeat.net.

[xv] Ceny a dostupnosť sa môžu zmeniť

Značky: