O 3D Skicár nie je záujem a preto s ním Microsoft skončí.

Program sa objavil ešte v roku 2007 a tvoril súčasť aktualizácie Windows 10 s názvom Creators Update. Vtedy išlo o veľkú vec, keďže používatelia získali veľmi jednoduchý nástroj na 3D modelovanie ako štandardnú súčasť systému. Podľa aktuálnych informácií má mať podporu do 4. novembra. Zatiaľ nie je jasné, či to znamená úplné stiahnutie z obchodu Microsoft Store alebo len pozastavenie vývoja programu.

História

Microsoft dokonca vytvoril aj samostatný adresár na 3D objekty v používateľskom profile. Medzi dokumentmi, obrázkami, videami či adresárom na pracovnú plochu ste našli aj adresár pre tento typ obsahu. Na tému upozornil magazín TechSpot.

Myšlienku vlastnej 3D aplikácie netreba zavrhovať, pretože v tom čase systém dostával rôzne rozšírenia. Microsoft tiež uviedol náhlavnú súpravu HoloLens. Objekty, ktoré by si ľudia navrhovali v 3D skicári, sa dali importovať aj do aplikácií Microsoft Office či iných. Z internetu bolo možné sťahovať ďalšie objekty a získali ste šablóny s možnosťou ďalších úprav. Aj napriek tomu však program používateľov nezaujal. Prikláňame sa k názoru, že mali vlastný spôsob tvorby objektov, pred tým, že by 3D Skicár nepredstavoval kvalitnú alternatívu pre začiatočníkov.

Výrobca Windows pôvodne zamýšľal nahradiť klasickú aplikáciu Skicár novodobou alternatívou poskytujúceho aj 3D úpravy. To sa však až tak neujalo a používatelia aj naďalej chceli klasickú podobu nástroja na kreslenie. Tú si stále drží, avšak tiež prešiel niekoľkými úpravami. Zmenou je napríklad podpora vrstiev alebo umiestnenie kresliaceho plátna doprostred.

Koniec iných aplikácií

Nejde o prvú aplikáciu, ktorú sa Microsoft rozhodol pochovať. Zo systému postupne odstraňoval Cortanu alebo napríklad aplikáciu Pošta a kalendár. Iné aplikácie, ako napríklad Poznámkový blok v systéme zostali, no prešli transformáciou a umiestnili sa do aplikačného obchodu. To zrejme uľahčilo vývojárom prácu na nových funkciách a Poznámkový blok sa v posledných mesiacoch výrazne rozširuje. Minimálne s porovnaním možnosti tejto aplikácie za posledných 20 rokov.

Poznámkový blok dostal funkciu na počítanie znakovZdroj: Microsoft
Poznámkový blok dostal funkciu na počítanie znakov

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.