Smartfóny série iPhone 16 budú oficiálne predstavené už 9. septembra.

Po mesiacoch všemožných špekulácií, ktoré kolovali internetom, sa už čoskoro dozvieme, čo všetko skutočne prinesú nové smartfóny série iPhone 16. Ich oficiálne oznámenie sa uskutoční 9. septembra, pričom je prakticky isté, že Apple opäť predstaví štvoricu telefónov – základné modely iPhone 16 a iPhone 16 Plus a modely Pro s tradičnými názvami iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

V tomto článku zosumarizujeme všetko, čo zatiaľ vieme o nových iPhonoch 16 Pro. Základným modelom sme sa už venovali v samostatnom článku TU.

iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max by mali aj tento rok ponúknuť známy dizajn s plochým displejom a rovnými bočnými hranami. Očakáva sa však nárast veľkosti oboch telefónov. Modely Pro by mali dostať do výbavy aj zlepšenú fotografickú výbavu a nové tlačidlo, ktoré je určené špeciálne na fotenie.

Podobne ako v prípade základných modelov sa dá očakávať, že jedným z hlavných lákadiel novej generácie budú funkcie umelej inteligencie s názvom Apple Intelligence (AI). Tie budú ústredným motívom celej tlačovej konferencie a celej série iPhone 16.

iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus a iPhone 16 Pro MaxZdroj: macrumors.com
iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus a iPhone 16 Pro Max

AI funkcie

AI funkcie od Applu boli oficiálne predstavené v júni tohto roka a iPhony 16 budú prvými telefónmi od Applu, ktoré dostanú tieto funkcie už v základnej výbave. Okrem nich budú dostupné aj pre smartfóny iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max prostredníctvom aktualizácie na operačný systém iOS 18.

Treba upozorniť na to, že Apple Intelligence funkcie budú prichádzať do iPhonov 16 postupne a zatiaľ stále nevieme, kedy budú k dispozícii aj pre Slovákov a ostatných používateľov v krajinách Európskej únie. Apple totiž tvrdí, že požiadavky Aktu o digitálnych trhoch (DMA), ktorý schválila Európska komisia, by mohli ohroziť integritu produktov spôsobom, ktorý by ohrozil súkromie používateľov a bezpečnosť údajov.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Apple je odhodlaný spolupracovať s Európskou komisiou v snahe nájsť riešenie, ktoré by umožnilo poskytovať AI funkcie používateľov v EÚ bez ohrozenia ich bezpečnosti, avšak zatiaľ nie je známe, ako dlho to potrvá. Ďalšie detaily sa možnože dozvieme 9. septembra, pretože je zrejmé, že Apple bude o AI funkciách veľa hovoriť. Tieto funkcie majú byť jedným z hlavných dôvodov, prečo si kúpiť iPhone 16 (Pro) a to bez ohľadu na to, v ktorej krajine potenciálny kupca žije.

Apple Intelligence funkcie prinesú vynovený dizajn asistentky Siri so schopnosťou lepšie porozumieť tomu, čo hovoríte. Príkazy budete môcť zadávať aj prostredníctvom klávesnice. Neskôr pribudne automatická kategorizácia emailov vo vynovenej aplikácii Mail, ktorú prinesie systém iOS 18 v niektorej z verzií, a integrácia služby ChatGPT do Siri.

V roku 2025 sa Siri naučí pristupovať k informáciám z fotiek, správ a kalendára, aby vedela generovať odpovede na základe osobného kontextu. A rovnako bude k dispozícii sémantické indexovanie. Znamená to, že AI dokáže analyzovať dáta z vašich emailov, obrázkov, webových stránok, ktoré navštívite a aplikácií, ktoré používate.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Displej a veľkosť

iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max by mali po dlhej dobe priniesť zmenu veľkosti. Konkrétne sa očakáva, že iPhone 16 Pro sa zväčší na 6,3-palcovú uhlopriečku a iPhone 16 Pro Max narastie na 6,9-palcovú veľkosť. Adekvátne k zmene veľkosti by sa malo zvýšiť aj rozlíšenie oboch displejov a to na 1217 × 2638 pixelov v prípade iPhonu 16 Pro a na 1328 × 2878 pixelov v prípade modelu iPhone 16 Pro Max. Samozrejmosťou bude 120 Hz obnovovacia frekvencia.

Väčšie displeje sa prejavia aj na väčších rozmeroch oboch telefónov. Apple síce dokázal zmenšiť rámik okolo obrazovky, avšak zmene rozmerov sa nedokázal úplne vyhnúť. Nová generácia iPhonov 16 Pro preto bude približne o 3 mm vyššia a o necelý milimeter širšia. Hrúbka by mala ostať zachovaná.

iPhone 16 ProiPhone 15 ProiPhone 16 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
Veľkosť displeja6,3 palca6,1 palca6,9 palca6,7 palca
Rozlíšenie1217 × 2638 px1179 × 2556 px1328 × 2878 px1290 × 2796 px
Obnovovacia frekvencia120 Hz120 Hz120 Hz120 Hz
Rozmery149,6 × 71,5 × 8,25 mm146,6 × 70,6 × 8,25 mm163 × 77,6 × 8,26 mm160 × 76,7 × 8,25 mm
Hmotnosť194 g187 g225 g221 g

iPhone 16 Pro Max vs iPhone 15 Pro MaxZdroj: @ZONEofTECH
iPhone 16 Pro Max vs iPhone 15 Pro Max

Dizajn

iPhone 16 Pro bude mať opäť titánovú konštrukciu. Zmenu nečakáme ani v dizajne zadných fotoaparátov. Hlavnou novinkou z hľadiska dizajnu by tak malo byť iba úplne nové tlačidlo spúšte na fotenie.

Farby

iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max by mali prísť na trh v štyroch farbách. Tri z nich budú identické s farbami iPhonu 15 Pro (Max). Pôjde o čiernu, bielu a šedú farbu, ktorú po novom doplní bronzová farba. Tá nahradí modrú verziu.

Špekuluje sa, že Apple zdokonalil proces spracovania povrchovej úpravy titánu, vďaka čomu by mohol byť iPhone 16 Pro (Max) o niečo lesklejší v porovnaní s iPhonom 15 Pro (Max) a zároveň odolnejší na poškriabanie.

iPhone 16 Pro v novej bronzovej farbeZdroj: macrumors.com
iPhone 16 Pro v novej bronzovej farbe

Tlačidlo spúšte na fotenie

Novinkou vo výbave iPhonov 16 Pro (Max) bude úplne nové tlačidlo na fotenie. Toto tlačidlo bude mať niekoľko funkcií, ktoré využijete pri fotení a zázname videa a preto by sa malo nachádzať na pravej hrane v jej spodnej časti.

Tlačidlo umožní odfotiť fotku alebo zapnúť a vypnúť nahrávanie videa. Rovnako by malo ponúknuť ovládanie približovania a odďaľovania pohybom prsta smerom doľava a doprava a zaostrovanie jeho miernym stlačením. Špekuluje sa aj nad funkciou, ktorá umožní prepínať fotoaparát medzi režimami fotenia a záznamu videa.

iPhone 16 Pro: Nové tlačidlo spúšteZdroj: gamingdnazone.com
iPhone 16 Pro: Nové tlačidlo spúšte

Nový čip A18

iPhone 16 Pro dostane do výbavy nový procesor Apple A18 Pro. Mal by ponúknuť šesť jadier (dve výkonné a štyri efektívne) a šesťjadrový grafický čip. Jeho maximálna frekvencia by mala dosahovať takt 4,05 GHz. Pre porovnanie, procesor Apple A17 Pro dosahuje maximálnu frekvenciu 3,8 GHz.

Očakáva sa, že Apple by mal v prípade nových iPhonov 16 Pro zlepšiť chladenie telefónu, čo bola jedna z vecí, ktorá bola telefónov iPhone 15 Pro (Max) vytýkaná.

Pamäť RAM

Apple v prípade základného iPhonu 16 a iPhonu 16 Plus zvýši veľkosť operačnej pamäte na 8 GB RAM kvôli funkciám Apple Intelligence. V prípade iPhonu 16 Pro sa však zväčšenie operačnej pamäte nepredpokladá – tieto modely by si mali zachovať 8 GB operačnú pamäť.

Lepšie 5G

iPhone 16 Pro by mohol prísť na trh s novým modemom Snapdragon X75 5G, ktorý bude podporovať technológie mmWave aj 5G Sub-6 GHz (príjem 5G signálu na frekvenciách 6 GHz a menej) prostredníctvom jedného vysielača. Toto riešenie by mohlo znížiť spotrebu energie v 5G sieti až o 20 %.

V prípade základného iPhonu 16 (Plus) má byť použitý aktuálny modem Snapdragon X70.

iPhone 16 ProZdroj: @SonnyDickson
iPhone 16 Pro

Wi-Fi 7

Podpora najmodernejších technológií sa očakáva aj v prípade Wi-Fi konektivity, kde sa počíta s podporou pre štandard Wi-Fi 7. Ten podporuje prenosové rýchlosti na úrovni viac ako 40 Gbps. Základné modely, iPhone 16 a iPhone 16 Plus, by mali podporovať Wi-Fi do verzie 6E.

Rýchlejšie káblové aj MagSafe nabíjanie

iPhone 16 Pro by mohol dostať do výbavy aj novú generáciu technológie MagSafe. Tá by mala využívať tenšie magnety. Zároveň by mala ponúknuť rýchlejšie nabíjanie s výkonom až 20 W. Nová generácia by mala byť kompatibilná aj s pôvodnou verziou tejto technológie.

Spomína sa aj rýchlejšie káblové nabíjanie s výkonom až 40 W.

Tenší MagSafe v sérii iPhone 16Zdroj: ShopSystem
Tenší MagSafe v sérii iPhone 16

Fotoaparáty

Trojica zadných fotoaparátov ponúkne štandardnú kombináciu hlavného a ultraširokouhlého fotoaparátu a teleobjektívu. Hlavným zlepšením má byť nový 48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát s clonou f/2,2. Ten by mal byť schopný zachytiť viac svetla a zároveň umožní fotenie vo formáte ProRAW s rozlíšením 48 Mpx.

Nový ultraširokouhlý fotoaparát dostanú do výbavy oba modely – iPhone 16 Pro aj iPhone 16 Pro Max. Oba telefóny takisto ponúknu teleobjektív s 5× optickým zoomom.

Hlavný fotoaparát by mal mať v oboch prípadoch rozlíšenie 48 Mpx. iPhone 16 Pro Max však možnože dostane do výbavy nový senzor Sony IMX-903. Ten je o 12 % väčší v porovnaní so senzorom Sony IMX-803, ktorý nájdete v iPhonoch 15 Pro (Max) a ktorý ponúkne aj iPhone 16 Pro.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Zadné fotoaparáty smartfónu iPhone 15 Pro Max

Batéria

Apple bude v prípade všetkých iPhonov 16 určite opäť hovoriť o celodňovej výdrži batérie. Čo sa samotnej kapacity akumulátorov týka, tie by sa mali nepatrne zväčšiť:

iPhone 16 ProiPhone 15 ProiPhone 16 Pro MaxiPhone 15 Pro Max
Kapacita batérie3355 mAh3274 mAh4676 mAh4422 mAh

Cena

iPhone 16 Pro vraj prinesie mierne zvýšenie ceny. Jeho predchodca štartoval na Slovensku a v Európe na cene 1199 eur. Novinka vraj bude štartovať na cene okolo 1299 eur. V prípade iPhone 16 Pro Max sa očakáva, že bude štartovať na rovnakej cene ako jeho predchodca – teda niekde na úrovni okolo 1449 eur.

Dátum predstavenia

Smartfóny iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max budú oficiálne predstavené 9. septembra 2024. Spolu so sériou iPhone 16 majú byť predstavené aj smart hodinky Apple Watch a slúchadlá AirPods. Novinky by sa mali dostať do predaja 20. septembra.

Nové iPhony budú predstavené 9. septembraZdroj: Apple
Nové iPhony budú predstavené 9. septembra

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit