Vraj nejde iba o koncept.

O smartfónoch bez hardvérových tlačidiel sa popísalo pomerne veľa. Je dokonca známe, že niektorí z veľkých výrobcov smartfónov ich čoskoro uvedú na trh, avšak najnovšie sa v tejto súvislosti hovorí o spoločnosti Xiaomi, pričom iba nedávno sa spomínala aj spoločnosť Samsung. Už v roku 2019 sme mohli vidieť prvé telefóny od Vivo a Meizu, ktoré k ich ovládaniu nepoužívali žiadne fyzické tlačidlá. Okrem Xiaomi a Samsungu sú tu aj ďalší výrobcovia, ako napríklad Apple a Huawei, ktorí tiež pracujú na vývoji smartfónov bez fyzických tlačidiel. 

Portál SmartPrix nedávno zverejnil informácie o beztlačidlovom telefóne spoločnosti Xiaomi, ktorý by mal byť na základe vyjadrení predstavený už v prvej polovici budúceho roka. Zariadenie nesie kódové označenie Zhuque, pričom na jeho ráme by sa nemali nachádzať žiadne fyzické tlačidlá. Aktuálne však nie je známe, čo má nahradiť tradičné tlačidlové ovládanie pripravovaného Xiaomi smartfónu, pretože možností je viacero. K dispozícii sú možnosti od kombinácie ovládania gestami, pomocou okrajov citlivých na tlak alebo hlasových príkazov.

Meizu Zero je svetovo prvý smartfón bez tlačidiel, reproduktorov a portov, výhradne s podporou e-SIMZdroj: Meizu
Meizu Zero je svetovo prvý smartfón bez tlačidiel, reproduktorov a portov, výhradne s podporou e-SIM

Smartfón by mal do výbavy dostať aj selfie kameru ukrytú v displeji. Zhuque bude poháňaný pripravovaným Snapdragonom 8+ Gen 4. Tento čipset bude údajne použitý aj v modeli Xiaomi 15S Pro, ktorý bude uvedený niekedy v druhom kvartáli roka 2025. Čipová sada Snapdragon 8+ Gen 4 bude pritom vylepšenou verziou čipsetu Snapdragon 8 Gen 4, ktorý by mal byť spoločnosťou Qualcomm predstavený 21. októbra na konferencii Snapdragon Summit 2025 na Havaji.

V súvislosti s modelom Xiaomi Zhuque nie je zatiaľ celkom jasné, či ide o koncepčný produkt alebo o smartfón, ktorý sa bude aj reálne predávať. Niektoré zdroje však uvádzajú, že hoci momentálne je tento telefón v raných fázach vývoja, tak sa očakáva, že bude dostupný v dvoch verziách: jedna s podporou satelitnej komunikácie a druhá bez tejto funkcie. 

Objavili sa dokonca správy, ktoré tvrdia, že nejde iba o koncept, ale Xiaomi bude tento telefón aj skutočne predávať.

Zdroj: SmartPrix

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.