Nokii sa nedarí a zvažuje niekoľko spôsobov, ako tento problém riešiť.

Nokia bola kedysi legendárna značka, ktorá sa stala synonymom mobilných telefónov – aspoň na určité obdobie. Spoločnosť však nezvládla prechod do modernej éry smartfónov a odvtedy skúša rôzne spôsoby, ako zachrániť situáciu. Spolupráca s Microsoftom bola fiaskom a následný pokus o oživenie smartfónov Nokia pod hlavičkou firmy HMD Global tiež nepriniesol žiadané ovocie. HMD začalo radšej vyrábať telefóny pod vlastnou značkou.

Nokia sa po zbavení smartfónovej divízie zamerala na telekomunikačný segment. Je dodávateľom základňových staníc, rádiových technológií a serverov. Tieto aktivity tvoria hlavnú časť jej príjmov, podľa informácií portálu Bloomberg to bolo v minulom roku 44 %.

Nokii sa však nedarí výraznejšie konkurovať dominantným hráčom na trhu, ako sú Huawei a Ericsson, a preto zvažuje, čo robiť ďalej. Bloomberg spomína, že v rámci Nokie sa hovorí o niekoľkých možných riešeniach od predaja niektorých alebo všetkých divízií až po spojenie s konkurenčnou firmou. Jedným z riešení je aj akvizícia Samsungom.

Kórejský gigant podľa Bloombergu prejavil záujem o získanie niektorých aktív Nokie, pretože sa snaží zlepšiť svoje postavenie v oblasti sieťových technológií a telekomunikačnej infraštruktúry.

Na druhej strane, rokovania sú aktuálne iba v počiatočnom štádiu a nie je isté, či sa Nokia rozhodne uskutočniť akúkoľvek transakciu alebo nie. Ak by chcel Samsung kúpiť celú Nokiu, hodnota firmy sa pohybuje na úrovni 10 miliárd amerických dolárov (cca 9,06 miliardy eur).

Nokia aj Samsung odmietli situáciu komentovať.

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit