Bude to jeho prvý telefón pod novou značkou.

Trh so smartfónmi je veľmi kompetitívny a výrobcovia musia prísť na trh s niečím novým alebo extra, pokiaľ chcú prežiť a získať si pozornosť zákazníkov. Jednou zo stratégií bolo použitie legendárnej značky Nokia – tá bola synonymom tlačidlových telefónov, avšak prechod do sveta smartfónov absolútne zbabrala. Spojenie s Microsoftom skončilo fiaskom, a tak poslednou šancou na záchranu boli Android telefóny.

Nokia smartfóny vyrába spoločnosť HMD Global, ktorá získala práva na značku v roku 2016 na obdobie 10 rokov. Zdá sa však, že Nokia už nezaberá, resp. si HMD pripravuje aj zadné vrátka, pretože tento výrobca pripravuje svoj prvý vlastný smartfón. Jeho oficiálny názov zatiaľ nepoznáme, avšak ako vidieť na priloženom obrázku, zadnej strane telefónu bude dominovať trojica písmen HMD a nie Nokia.

Prvý smartfón značky HMDZdroj: 91mobiles
Prvý smartfón značky HMD

Pripravovaný telefón sa už objavil v IMEI databáze, kde má označenie N159V a TA-1585. Z hľadiska výbavy by malo ísť o cenovo dostupný telefón, ktorý by mal byť podľa portálu 91mobiles predstavený v apríli v Indii. Očakáva sa však, že HMD uvedie svoj smartfón aj v ostatných regiónoch v rámci celého sveta.

Uvidíme teda, aký bude výsledok tohto rozhodnutia. CEO spoločnosti HMD Global, Jean-Francois Baril, sa síce dávnejšie vyjadril, že telefóny HMD a Nokia budú spolu koexistovať, avšak kto vie, ako tomu bude po roku 2026, keď vyprší aktuálna licencia.

Popravde, ak by aj smartfóny Nokia skončili, táto značka bude možnože niektorým pamätníkom chýbať. Avšak z praktického hľadiska – v dnešnej dobe má HMD rovnakú šancu na úspech na trhu so smartfónmi bez ohľadu na to, či svoje telefóny nazýva Nokia alebo HMD.

Zdroj: 91mobiles

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit