Skladateľné smartfóny sú čoraz tenšie.

Spoločnosť OnePlus koncom októbra 2023 predstavila svoj prvý skladateľný telefón, ktorý bol postavený na základoch modelu Oppo Find N3. OnePlus Open sa už od základu snažil odlíšiť od tradičných skladacích smartfónov typu Galaxy Z Fold, pretože vsadil na prívetivejší dizajn s kompaktnejšími rozmermi a praktickejším pomerom strán. Prvý dojem síce miene kazila uvádzacia cena 1899 eur, ale na druhej strane sa model OnePlus Open môže pochváliť aj skutočne vynikajúcimi fotoaparátmi. Okrem toho, že OnePlus Open je zástupcom vlajkových skladateľných smartfónov, tak už nejaký čas počúvame aj o jeho nástupcovi, ktorý by sa nemal na trhu objaviť skôr, ako v roku 2025.

OnePlus je dcérskou spoločnosťou Oppo, čo znamená, že tieto dve firmy zdieľajú spoločný vývoj a technológie. V súvislosti s uvedením OnePlus Open 2 nie je preto prekvapením, že aj táto generácia bude vychádzať z pripravovaného modelu Oppo Find5. Pokým Oppo svoje skladateľné zariadenia predstaví niekedy začiatkom roka 2025, tak na verziu od OnePlus si budeme musieť počkať možno o niečo dlhšie.

OnePlus Open oficiálneZdroj: OnePlus
OnePlus Open

Za povšimnutie stojí aj fakt, že Oppo Find N5 bude priamym nástupcom modelu Oppo Find N3, čo v prípade tejto čínskej spoločnosti nie je nič nezvyčajné. V Číne je bežné, že spoločnosti svoje produkty neoznačujú číslom 4, kvôli tetrafóbii, pretože vo východoázijských krajinách znie číslovka 4 podobne ako slovo smrť. Celkovo sa ľudia tomuto číslu snažia vyhýbať. Platí to pre rôzne oblasti od označovania poschodí v budovách až po používanie v telefónnych číslach.

Find N5 bude určite používať vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 4 a vnútorný displej s rozlíšením 2K+. Hlavný fotoaparát so senzorom od Sony bude mať rozlíšenie 50 Mpx a do výbavy sa dostane aj periskopický teleobjektív. Všetky fotoaparáty budú pritom združené v kruhovom ostrovčeku. Celková hrúbka Find N5 bude niečo cez 9 mm, čiže bude patriť medzi najtenšie skladateľné zariadenia na svete. Aktuálne najtenším skladateľným smartfónom je Honor Magic V3, čiže všetko pod 10 mm je veľmi pôsobivé. Napríklad Galaxy Z Fold6 má v zatvorenom stave hrúbku 12,1 mm.

OnePlus Open oficiálneZdroj: OnePlus
OnePlus Open

Súčasťou výbavy by mal byť mechanický volič zvukových režimov, ako aj zvýšená odolnosť voči vode a prachu. Očakáva sa, že Find N5 bude uvedený na trh niekedy v 1. kvartáli 2025. Pokým Oppo Find N5 by mal byť k dispozícii pre Čínu, tak OnePlus Open 2 bude od spustenia predaja dostupný globálne. Ak však Find N5 bude nasledovať model Find N3, tak by sa mal dostať aj na ďalšie trhy.

Zdroj: InnoGyan

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.