Prispôsobené návrhy súborov a priečinkov využívajú strojové učenie.

Služby spoločnosti Google tvoria veľmi dobre fungujúci ekosystém, ktorý je z mesiaca na mesiac lepší. Pokým niektoré aplikácie sa dynamicky menia na základe trendov, tak na iné vyhľadávací gigant zabúda. Dobrým príkladom druhého tvrdenia je práve Disk Google, ktorý sa po veľmi dlhej dobe zmenil k lepšiemu. Disk je pritom bezpečné miesto na zálohovanie všetkých súborov a získanie prístupu k nim z ľubovoľného zariadenia. 

Prvé snahy o zmenu dizajnu Disku Google začali v novembri minulého roka, kedy spoločnosť predstavila novú úvodnú stránku na webe. Najnovší dizajn teraz umožňuje súčasne vidieť navrhované priečinky a súbory. Predtým ste si museli vybrať medzi zobrazením súborov alebo priečinkov na úvodnej stránke Disku. Teraz Google zobrazuje oboje, pričom navrhované priečinky sa zobrazujú ako prvé. 

Google Disk na webe mení dizajnZdroj: 9to5google
Google Disk na webe mení dizajn

Nové funkcie

Navrhované súbory (až 10) sa zobrazia pod priečinkami s možnosťou “Zobraziť viac”, ktorá umožňuje zobraziť ďalších 20 návrhov. Ak nemáte ďalšie návrhy súborov alebo priečinkov, možnosť “Zobraziť viac” nie je k dispozícii. Tieto personalizované návrhy súborov a priečinkov využívajú strojové učenie, ktoré zohľadňuje nedávnu aktivitu, vzory zdieľania a udalosti v Google Kalendári.

Vylepšené vyhľadávanie

Po sprístupnení nového dizajnu domovskej stránky Disku na webe bol pridaný aj nový rozšírený vyhľadávací panel a vylepšené možnosti vyhľadávania. Nové vyhľadávacie pole sa zobrazuje v hornej časti obrazovky, na dobre viditeľnom mieste, pod slovami “Víta vás Disk”. Nová pozícia lišty sa vzťahuje len na túto stránku a všade inde zostáva na obvyklom mieste, čiže oveľa vyššie ako na domovskej stránke.

Google Disk na webe mení dizajnZdroj: 9to5google
Google Disk na webe mení dizajn

Pod vyhľadávacím poľom sa nachádzajú aj štyri filtre pre presnejšiu definíciu požiadavky používateľa. Disk Google pridal túto novú možnosť na domovskú stránku, aby ste jednoduchšie a rýchlejšie našli súbory, ktoré hľadáte, čo je z pohľadu produktivity krokom dopredu.

Dostupnosť

Tento aktualizovaný dizajn sa bude v priebehu nasledujúcich týždňov postupne zavádzať pre všetkých používateľov Google Workspace, predplatiteľov Workspace Individual a používateľov s osobnými účtami Google.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.