Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aktuálny Globálny index hrozieb tímu Check Point Research varuje najmä pred ransomvérom.

Na čele ransomvérových gangov je RansomHub, ktorý pracuje ako Ransomware-as-a-Service.  Od svojho rebrandingu (aka Knight) masívne rastie a na zozname má viac ako 210 obetí po celom svete. Agresívne útočí na systémy Windows, macOS a Linux, zvlášť v prostredí VMware ESXi a je známy sofistikovanými šifrovacími metódami.

Pozoruhodný vzostup v auguste zaznamenal ransomvér Meow, pozostatok zlikvidovanej skupiny Conti. Od šifrovania prešiel k vytvoreniu trhoviska kradnutých údajov, ktoré ponúka na ďalšie zneužitie.

K najrozšírenejším malvérom vo svete patrí downloader FakeUpdates s osempercentým podielom, nasledujú botnety Androxgh0st a Phorpiex.

ÚTOKY A ÚNIKY ÚDAJOV

Prístav Port of Seattle potvrdil, že ransomvérový gang Rhysida nesie zodpovednosť za kybernetický útok z augusta 2024. Útok spôsobil narušenie služieb aj na medzinárodnom letisku Seattle -Tacoma, vrátane výpadkov webovej stránky a systémov na odbavenie a manipuláciu s batožinou. Port of Seattle odmietol zaplatiť výkupné.

Kyberbezpečnostná firma Fortinet potvrdila únik  440 GB súborov zo servera Microsoft SharePoint. Hoci útočník nezašifroval údaje, ani sa nepokúsil o prístup do siete spoločnosti, požadoval výkupné. Fortinet odmietol zaplatiť. Údajne sa porušenie týkalo malého množstva zákazníckych údajov uložených v cloudovom zdieľanom úložisku tretej strany.

⚠ Francúzske maloobchodné reťazce, vrátane Boulanger a Cultura, potvrdili únik údajov o zákazníkoch – mená, adresy a kontaktné údaje. Zraniteľnosť, ktorá bola zneužitá pri útoku, už bola odstránená. 

⚠ Kadokawa, japonská mediálna spoločnosť zaoberajúca sa anime a videohrami, rieši ďalší únik údajov po údajnom útoku ransomvérového gangu BlackSuit. Unikli citlivé firemné dáta vrátane zmlúv a informácií o zamestnancoch.

Verejné školy Highline v štáte Washington zaevidovali kybernetický útok, ktorý mal za dôsledok zatvorenie zariadení a zrušenie aktivít. Vyšetrovanie za účasti federálnych a štátnych orgánov činných v trestnom konaní má za cieľ riešiť neoprávnené sieťové aktivity ovplyvňujúce kritické systémy.

⚠ Free Russia Foundation, nezisková organizácia so sídlom v USA, vyšetruje únik údajov, za ktorým stojí hackerský gang Coldriver napojený na Kremeľ. Tisíce e-mailov a dokumentov, pravdepodobne vrátane citlivých strategických a finančných údajov, boli zverejnené online.

ZRANITEĽNOSTI A ZÁPLATY

❗️ Microsoft záplata zo septembra 2024 riešila 79 nedostatkov, vrátane štyroch 0-day zraniteľností, z ktorých tri boli aktívne využívané. Hlavnou prioritou bolo odstránenie dvoch kritických/vysokých zraniteľností, chyba vzdialeného spustenia kódu vo Windows Update (CVE-2024-43491) a chyba eskalácie privilégií vo Windows Installer (CVE-2024-38014). Aktualizácia rieši aj viacnásobné zvýšenie privilégií a chyby vzdialeného spúšťania kódu v niekoľkých komponentoch a produktoch Microsoft.

❗️ Worpress Post Grid a Gutenberg Blocks disponujú chybou umožňujúcou eskaláciu privilégií (CVE-2024-8253), ktorá ovplyvňuje viac ako 40 000 stránok. Táto už opravená chyba umožňuje overeným používateľom s minimálnymi oprávneniami zvýšiť si privilégiá na administrátora.

❗️ Ivanti oprava pre kritickú zraniteľnosť Remote Code Execution (RCE) (CVE-2024-29847) v softvéri Endpoint Manager (EPM) je k dispozícii. Chyba je spôsobená nesprávnou deserializáciou nedôveryhodných údajov a predstavuje potenciálne riziko.

❗️ Ivanti Cloud Services Appliance (CSA) má veľmi závažnú zraniteľnosť (CVE-2024-8190), ktorá umožňuje vzdialené spúšťanie kódu. Táto chyba ovplyvňuje CSA verzie 4.6 a organizácia CISA ju pridala do svojho katalógu známych zneužitých zraniteľností, čo vyžaduje, aby ju federálne agentúry odstránili do 4. októbra.

#checkpoint #kybernetickabezpecnost #kyberbezpecnost 

Pravidelný týždenný prehľad  THREAT INTELLIGENCE REPORT môžete sledovať cez sieť LinkedIn

Výskumný tím Check Point Research už viacej ako tri desiatky rokov sleduje bezpečnostné trendy, vyhodnocuje anomálie a prináša komunite aktuálne varovania a správy o kybernetických hrozbách. Odborníci kontinuálne zhromažďujú a analyzujú dáta o globálnych kybernetických útokoch z monitoringu sietí, ktoré spravujú, open source platforiem, siete ThreatCloud a spravodajstva z dark webu.

Značky: