Z výrobných liniek by mohli začať schádzať už čoskoro.

Najpopulárnejším systémom pre automobily je Android Auto, ktoré zabezpečuje plynulý prechod medzi smartfónmi a systémami vozidiel. Google má vo svojom portfóliu aj špeciálnu verziu operačného systému Android Automotive, ktorá beží priamo na hardvéri vozidla. Na druhej strane však stoja samotní výrobcovia automobilov, ktorí sa kupujúcich snažia zaujať interaktívnymi digitálnymi cockpitmi. Tie sú neraz prepracované do najmenších detailov, ale aj tu je možné naraziť na limity aktuálnych riešení.

Možno práve preto sa spoločnosti Qualcomm a Epic Games spojili a oznámili vôbec prvé nasadenie Unreal Engine do platformy Snapdragon Cockpit pre vozidlá. V tomto prípade nie je prioritou hranie, pretože spolupráca sa týka zdokonaľovania informačno-zábavných systémov a používateľského zážitku vo vozidlách.

Qualcomm a Epic Games prinesú do automobilov nevídaný vizuálny zážitokZdroj: Qualcomm
Qualcomm a Epic Games prinesú do automobilov nevídaný vizuálny zážitok

Z tejto spolupráce budú ťažiť nielen výrobcovia automobilov, ktorí budú môcť navrhovať “pohlcujúce, efektívne a elegantne vyzerajúce používateľské rozhrania”, ale aj vývojári. Nová platforma rozhrania HMI (Human Machine Interface) s Unreal Engine je teraz k dispozícii pre vývojárov, takže pravdepodobne už čoskoro budú na trh uvedené prvé vozidlá s graficky bohatšími informačno-zábavnými systémami poháňanými Snapdragonom.

Snapdragon Cockpit Platform

V automobiloch zlepšuje interakciu pomocou pokročilých technológií, ako sú vysokovýkonné výpočty, pohlcujúca grafika a umelá inteligencia, čím zvyšuje používateľské zážitky a podporuje prechod k prepojenej a inteligentnej mobilite. Na základe dostupných informácií vieme, že Qualcomm nezverejňuje úplný zoznam všetkých automobiliek, ktoré používajú platformu Snapdragon Cockpit. Celkovo je ich však možné zaradiť do troch skupín.

  • Luxusné automobilky, ktoré sa zameriavajú na najnovšie technológie a inovatívne riešenia.
  • Bežní výrobcovia automobilov, aby zlepšili konektivitu a funkcionalitu svojich vozidiel.
  • Špecializovaní výrobcovia elektromobilov a startupy zamerané na elektromobily.

Zdroj: Qualcomm

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.